(Jednání pokračovalo ve 14.31 hod.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítám vás na odpoledním jednání Poslanecké sněmovny. Nejprve přečtu ještě omluvy, které se mi tady nashromáždily: paní poslankyně Gabriela Hubáčková se omlouvá od 12 hodin z důvodu neodkladného jednání ve volebním kraji z dnešního jednacího dne, dále se omlouvá pan poslanec Jiří Koskuba od dnešního odpoledne až do 17. 6. z vážných rodinných důvodů.

 

Nyní budeme pokračovat pevně zařazenými body. Je jím nejprve bod

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136
Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus
stability pro členské státy, jejichž měnou je euro
/sněmovní tisk 348-E/ - prvé čtení

Tento bod vám byl rozdán jako sněmovní tisk 348-E. Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Prosím, pane ministře. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní přesedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych stručně představil vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro. Návrh tohoto rozhodnutí byl oběma komorami Parlamentu již projednáván zkraje tohoto roku, když vláda žádala o vyslovení takzvaného předchozího souhlasu s tímto návrhem. Bez tohoto souhlasu by předseda vlády nemohl na Evropské radě pro jeho přijetí hlasovat. Rozhodnutí bylo přijato Evropskou radu dne 25. března 2011, a to v nezměněné podobě. Dle jednacího řádu obou komor Parlamentu má být nicméně rozhodnutí projednáno i po přijetí Evropskou radou, a to obdobně jako mezinárodní smlouva. Proto se nyní Poslanecké sněmovně předkládá ještě jednou. Tentokrát k vyslovení souhlasu s jeho ratifikací.

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí zde již bylo projednáváno, jen velmi stručně připomenu: Jeho cílem je doplnit článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie tak, aby státům, jejichž měnou je euro, umožnil zřízení stálého Evropského mechanismu stability. Tento mechanismus umožní poskytnout finanční pomoc členskému státu eurozóny, který bude mít závažné problémy financování, a bude tím ohrožena stabilita eurozóny jako celek. Vlastní mechanismus bude zřízen až po vstupu rozhodnutí v platnost, a to mezinárodní smlouvou mezi státy eurozóny. Ostatní členské státy se budou moci zapojit do operací prováděných v rámci mechanismu dobrovolně na ad hoc bázi. Březnová Evropská rada taky potvrdila základní aspekty fungování mechanismu stability tak, jak byly dohodnuty ministry financí členských i nečlenských států eurozóny.

Tyto prvky jsou shrnuty v příloze závěrů Evropské rady. Uvedu jen ty nejpodstatnější: zápůjční kapacita mechanismu bude činit 500 miliard eur. Finanční pomoc bude mít především formu půjček a bude členskému státu poskytnuta na základě jednomyslného rozhodnutí ministrů financí států účastnících se mechanismu. Přístup k finanční pomoci bude nicméně přísně podmíněn makroekonomických ozdravným programem.

Mezinárodní smlouva o Evropském mechanismu stability mezi členy eurozóny má být připravena k podpisu na okraj Evropské rady dne 24. června. Česká republika nebude smluvní stranou této smlouvy. To nám nicméně nebude bránit v tom, abychom se v budoucnu účastnili finanční pomoci členským státům eurozóny na ad hoc bázi.

Tolik tedy stručně k aktuálnímu vývoji od doby, kdy Poslanecké sněmovna projednávala rozhodnutí Evropské rady poprvé. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře, za úvodní slovo. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení poslanec František Novosad. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec František Novosad: Vážené dámy a pánové, já děkuji panu ministru zahraničí, který tady doplnil ještě věci, které jsme nevěděli. Jinak souhlasím s tím, co řekl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do níž mám v tuto chvíli písemně přihlášenou paní poslankyni Danu Váhalovou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vládo, dámy a pánové, dostáváme se k projednání důležitého bodu, o kterém již Poslanecká sněmovna jednala a vyslovila předchozí souhlas s některými rozhodnutími činěnými v orgánech Evropské unie.

Pro připomenutí: Jednalo se o vyslovení předchozího souhlasu s návrhem rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro. V článku 136 Smlouvy o fungování Evropské unie se doplňuje nový odstavec, který zní: "Členské státy, jejichž měnou je euro, mohou zavést mechanismus stability, který bude aktivován v případech, kdy to bude nezbytné k zajištění stability eurozóny jako celku. Poskytnutí jakékoli požadované finanční pomoci v rámci tohoto mechanismu bude podléhat přísné podmíněnosti."

Na základě tohoto našeho předchozího souhlasu Česká republika mohla souhlasit s touto změnou. Odpovídající rozhodnutí bylo přijato Evropskou radou na jejím zasedání, které se uskutečnilo 24. a 25. března 2011 v Bruselu. Toto rozhodnutí vstoupí v platnost po schválení všemi členskými státy Evropské unie.

V této souvislosti jsme požádáni vládou o vyslovení souhlasu s touto změnou. V podkladovém materiálu je uvedeno, že vláda v tomto specifickém případě shledává potřebu hledat širší politický konsenzus a chce, aby tento souhlas byl vyjádřen třípětinovou většinou poslanců a senátorů. - Tedy třípětinovou většinou. Je škoda, že vláda nehledá tento širší konsenzus i u jiných důležitých zákonů, třeba u sociální reformy.

Schválení tohoto rozhodnutí umožní členským státům, jejichž měnou je euro, zřídit Evropský stabilizační mechanismus formou mezinárodní dohody, který má sloužit jako nezbytný nástroj k zajištění stability eurozóny. Celková hodnota tohoto mechanismu bude 700 mld. eur a bude z něho možno čerpat maximálně 500 mld. eur, přičemž poskytnutí finanční pomoci bude podléhat přísné podmíněnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP