(11.10 hodin)

 

Poslanec Stanislav Křeček: Potom budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A s tím, že body 5 a 6 budeme hlasovat zvlášť. Rozdíl, který tady je, spočívá v tom, že ústavněprávní výbor navrhuje, aby každý, kdo bude předkládat v elektronické podobě nějaký návrh, si předem ověřil u Kanceláře Sněmovny technické požadavky na předkládání stejnopisu v listinné a elektronické podobě, aby mohl dostát požadavku podle zákona. Čili každý, kdo předkládá, musel by si u Kanceláře Sněmovny ověřit tyto technické požadavky. Proti tomu se výbor pro veřejnou správu domnívá, že by toto mělo být vypuštěno, aby Sněmovna sama posoudila, zda ten návrh je, nebo není v pořádku, bez konzultace s Kanceláří Sněmovny.

Čili budeme hlasovat o těchto návrzích pod bodem 5 a 6 písmena A zvlášť. Pokud bude přijat tento návrh, bude tohle vypuštěno, pokud nebude, bude to potom součástí tak, jak je to v ústavněprávním výboru. Čili hlasujeme o tom, zda se tyto dva body vypustí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A teď hlasujeme o návrzích A1, 2, 3, 4 a 7, jestli tomu rozumím dobře.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Teď hlasujeme o návrzích 5 a 6.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Čili navrhujete nejprve o těchto návrzích pod bodem 5 a 6. Oba dva zároveň, 5 a 6? (Zpravodaj souhlasí. Stanovisko má neutrální k oběma, navrhovatel souhlas.) Body A5 a 6 hlasujeme zároveň, stanoviska jsme slyšeli.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 120. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 120. Přítomno 187, pro 137, proti 12. Tyto návrhy byly přijaty. Prosím o další návrhy.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Nyní budeme hlasovat o zbývajících návrzích ústavněprávního výboru pod body 1, 2, 3, 4 a 7. Stanovisko je kladné. (Navrhovatel: Souhlas.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 121. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přítomno 187, pro 175, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Konečně budeme hlasovat o návrzích paní poslankyně Konečné pod bodem D, a to body 1 a 2, tedy nejprve pod bodem 1. Zde je navrhováno, aby pokud se ústní interpelace nezúčastní interpelovaný a není nemocen, tak je povinen zaplatit do 30 dnů částku 10 000 korun státnímu fondu České republiky.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska prosím?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Jelikož různé strany se mohou stát stranami vládními, tak nesouhlas. (Smích a potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan navrhovatel? (Nesouhlasí.)

 

Zahajuji hlasování číslo 122. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přítomno 187, pro 38, proti 124. Návrh přijat nebyl. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Tím je druhý bod, který říká, že pokud by byl interpelovaný (nebyl?) přítomen a interpelující o to požádá, je projednávání této interpelace odročeno. Stanovisko je neutrální. (Navrhovatel: Neutrální.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 123. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přítomno 187, pro 85, proti 49. Návrh přijat nebyl.

 

Tím jsme určitě probrali všechny návrhy, které jsme měli podrobit hlasování, a můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Miroslavy Němcové, Vladimíra Koníčka, Vojtěcha Filipa, Petra Tluchoře, Petra Gazdíka, Kateřiny Klasnové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 247, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování číslo 124 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 124. Přítomno 187, pro 172, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji jak panu navrhovateli, tak panu zpravodaji. Končím tím projednávání bodu 74, sněmovního tisku 247.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

75.
Návrh poslanců Petra Tluchoře, Petra Gazdíka, Kateřiny Klasnové, Marka Bendy
a dalších na vydání zákona o účastnících protikomunistického odboje
a účastnících odporu proti komunismu a o změně zákona č. 170/2002 Sb.,
o válečných veteránech, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
(zákon o protikomunistickém odboji)
/sněmovní tisk 204/ - třetí čtení

Prosím tedy ke stolku zpravodajů za navrhovatele pana poslance Petra Tluchoře. Zpravodajem výboru pro obranu a bezpečnost je pan poslanec Jan Vidím. Obdrželi jste sněmovní tisk 204/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám nejprve rozpravu. Opakuji, že jsme ve třetím čtení a je možno přednést pouze úpravy legislativně technického charakteru či gramatické opravy. Do rozpravy se nehlásí nikdo, rozpravu končím. Přivolávám... pardon, ještě... omlouvám se všem zúčastněným. Přehlédla jsem přihlášku pana kolegy Bublana. Proto se tedy vracím do rozpravy a dostává slovo pan František Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych si dovolil navrhnout legislativně technickou změnu, resp. je to oprava chyby při přepisu. Dostal jsem z legislativního odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny tento návrh, protože došlo při přepisu k chybě. Jedná se o můj pozměňovací návrh, který je uveden pod písmenem F1, a ten by zněl takto: V § 4 odst. 4 ve větě první se slova "a tomuto jednání se v rámci akcí směřovaných proti komunistickému režimu v Československu bylo možné vyhnout" zrušují. Ta oprava je pouze v tom slově zrušují. Děkuji za pochopení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji za tento návrh. Dále prosím někdo do rozpravy? Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím.

Bude před námi nejprve hlasování o návrhu na zamítnutí. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu, abychom se mohli tohoto hlasování všichni zúčastnit. Opakuji, že tedy budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Tento návrh byl přednesen během druhého čtení v Poslanecké sněmovně.

 

Zahajuji hlasování číslo 125. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, přítomno 184, pro 40, proti 113. Návrh přijat nebyl.

 

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. A já prosím... pan kolega Bohuslav Sobotka se hlásí?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, já bych chtěl ještě předtím, než se začne hlasovat o jednotlivých pozměňujících návrzích, požádat o půlhodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu. Současně bych rád svolal poslanecký klub sociální demokracie do místnosti státních aktů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vyhlašuji přestávku do 11.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP