(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. To bude zřejmě taky jediná věc, která zazní v podrobné rozpravě, takže teď už snad můžeme podrobnou rozpravu ukončit. Já bych tedy zřejmě mohl poděkovat panu primátorovi i navrhovateli a ukončit i projednávání tohoto bodu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Budeme pokračovat dalším bodem, ale předtím bych vás ráda seznámila s omluvou, která mi byla doručena. Pan ministr kultury Jiří Besser se omlouvá z jednání ve středu 15. června od 13 hodin.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

74.
Návrh poslanců Miroslavy Němcové, Vladimíra Koníčka, Vojtěcha Filipa,
Petra Tluchoře, Petra Gazdíka, Kateřiny Klasnové a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu
Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 247/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místo předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík a také zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Stanislav Křeček. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 247/6.

Otevírám nejprve rozpravu k tomuto bodu. Zeptám se, zda se někdo hlásí k tomu, aby mohl přednést nějakou legislativně technickou či gramatickou úpravu. Pan poslanec Gazdík do rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, sněmovní tisk 247, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, týkající se elektronické podoby sněmovních tisků, byl na půdě Poslanecké sněmovny již podrobně projednán v prvním čtení ve výborech i ve stálé komisi pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, i v rámci druhého čtení. Chtěl bych vám poděkovat za vstřícný přístup k projednávání tohoto návrhu zákona.

Pokud jde o jednotlivé pozměňovací návrhy obsažené v tisku 247/6, mohu říci, že se zcela ztotožňuji s návrhy, které předloženou novelu zpřesňují. Jedná se o pozměňovací návrhy ústavněprávního výboru uvedené pod písmenem A2 až A7, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pod písmenem B1 až B5, jsou totožné s A2, A3, A4, A6 a A7, a návrhy poslance Marka Bendy pod písmenem C1 až C4. Pozměňovací návrh ústavněprávního výboru uvedený pod písmenem A1 nesouvisí s elektronickou verzí sněmovních tisků a mám k němu spíše kladné stanovisko.

Pozměňovací návrh paní poslankyně Kateřiny Konečné se rovněž netýká elektronické formy sněmovních tisků, ale problematiky interpelací. Tyto návrhy nepodporuji, a to i proto, že nejsou v takovém stadiu rozpracovanosti zejména ve vztahu již k dalším ustanovením jednacího řádu, tak i k dalším předpisům, aby mohly být v rámci této novely jednacího řádu schváleny. To platí především pro bod D1.

Závěrem mi dovolte, abych vás poprosil jménem navrhovatelů o vyslovení souhlasu s tímto návrhem zákona. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Gazdíkovi. Jsme v rozpravě ve třetím čtení. Táži se, zda se někdo hlásí do této rozpravy. Paní poslankyně Kateřina Konečná s faktickou poznámkou? Takže rozprava, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, dovolte mi jen krátce se vyjádřit k tomu, co tady řekl pan Gazdík, že naše návrhy nejsou v takové fázi rozpracovanosti, aby mohly být schváleny v tomto tisku.

Já si myslím, že jsou, a především si myslím, že vzhledem k tomu, jak nás vládní koalice naučila škrtat, tak bych vás jenom ráda upozornila, že jen za minulý týden by Státnímu fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie příslušelo 50 tisíc korun vzhledem k neúčasti ministrů rozhodně z jiných než zdravotních důvodů a nebo zahraniční služební cesty.

A protože si myslím, že všichni jsme zde kulturní tvorové, tak by stálo za to, abychom pomohli státnímu fondu, a já pevně věřím, že tento návrh nemůže být napsán jinak. Já vím, že se přímo nedotýká projednávaného problému, který předkladatelé, a já to velmi vítám, napsali do tohoto návrhu zákona, ale na druhou stranu se domnívám, že by bylo fér o něm hlasovat ne s tím, že se toho netýká, ale především s úmyslem zákonodárce. Navíc bod D2 se i právě elektronizace týká, protože ve chvíli, kdy bychom ho přijali, tak bychom nemuseli znovu množit tisky a znovu dávat nová čísla sněmovních tisků.

U bodu D2 - pan kolega Gazdík už mě poslouchá. Děkuji za to po deseti minutách. Ale mohli bychom písemné interpelace, tak jak je známe ze čtvrtečního dopoledne, prostě odročit a vlastně by to dále pokračovalo v projednávání, což si myslím, že je úspora času, úspora administrativy. A pevně věřím, že minimálně tento bod 2 má přímou souvislost právě s návrhem zákona o jednacím řádu tak, jak ho navrhli předkladatelé. Ještě jednou jim za to moc děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla paní poslankyně Konečná. Další přihlášku do rozpravy nevidím, rozpravu tedy končím.

Jsme před hlasováním ve třetím čtení. Požádám pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhem procedury, a poté požádám také pana zpravodaje i zástupce navrhovatele, aby nám dali stanoviska k jednotlivým návrhům. Pan zpravodaj Stanislav Křeček nás seznámí s procedurou.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedkyně, dobré dopoledne. Dámy a pánové, snad se nám konečně podaří také něco schválit.

Takže jak už tady řekl navrhovatel, máme vlastně čtyři komplexní pozměňovací návrhy. Především pozměňovací návrhy pod písmenem A, to je ústavněprávního výboru. Potom B, to jsou návrhy výboru pro veřejnou správu, potom C, návrhy pana poslance Bendy, a konečně D, návrhy paní poslankyně Konečné.

Já doporučuji tuto proceduru. Začít nejprve písmenem C, to je schválit pozměňovací návrhy pana poslance Bendy, které rozšiřují a zpřesňují některé návrhy, potom hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A, to je ústavněprávní výbor, tím se ovšem stanou nehlasovatelnými návrhy pod písmenem B, výbor pro veřejnou správu, protože jsou totožné, a konečně nakonec hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem D, to je paní poslankyně Konečná.

Pokud jde o hlasování návrhů ústavněprávního výboru, je požadavek, abychom bod 5 hlasovali zvlášť, ale o tom se zmíním, až k tomu dojdeme. Čili takovouto proceduru navrhuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, je nějaká námitka proti navržené proceduře?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní poslankyně Konečná - myslím, že chce říci, že se má hlasovat každý z jejich návrhů zvlášť. Ano, tomu rozumím, to bych určitě udělal.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takto tedy budeme postupovat, tedy v bodě D budeme hlasovat oba dva návrhy zvlášť, tedy D1, D2. Ještě nějaká námitka k proceduře. Není žádná?

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 118. Táži se, kdo souhlasí s navrženou procedurou, jak jsme s ní právě byli seznámeni. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 118 přítomno 186, pro 170, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme se tedy věnovat prvnímu návrhu.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Bendy uvedených pod písmenem C, a to o všech návrzích ve čtyřech bodech najednou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím stanoviska? (Zpravodaj má stanovisko kladné. Navrhovatel také souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 119. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 119 přítomno 186, pro 170, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat dalším návrhem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP