(19.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já nevím, jestli dává úplně smysl, abychom se tady za hodinu a půl sešli, abych sem přišel jako předseda poslaneckého klubu sociální demokracie a požádal o dvě hodiny přestávky na jednání poslaneckého klubu sociální demokracie. Určitě mi kolegové potvrdí, že bychom si řadu věcí dnes večer ještě mohli prodiskutovat, a možná nám ani ty dvě hodiny na to nebudou úplně stačit.

Takže já se ptám, jaký má smysl navrhovat jednání do nočních hodin a potom plýtvat produktivním časem vpodvečer, kdy je ještě pozornost koncentrovaná, kdy lidé jsou schopni vnímat vystoupení tady v Poslanecké sněmovně, na to, aby se braly přestávky na klub koaličních stran a aby se braly hodinu a půl pauzy na jednání výboru, které podle mého názoru bez problému může počkat do zítra. Jaký to má význam?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Ještě dám slovo panu poslanci Stanjurovi, abychom to pochopili. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak už asi osm minut debatujeme o tom, o čem mě poučoval celých dvanáct měsíců pan předseda Sobotka, o tom, že každý klub má nárok na dvě hodiny denně a že to je zvykové právo a nedej bože, aby ho někdo porušil. My jsme se o to řádně podělili. Tak příště, až budete chtít přestávku vy, tak si předtím, než si tu přestávku vezmete, vzpomeňte na vaše dnešní slova. Začali jsme ve 14 hodin, do 24 hodin je 10 hodin, bez 2,5 je 7,5 hodiny, což je zcela běžná pracovní doba občanů této země. Má to význam. Přijďte za hodinu a půl. Pokud si vezmete přestávku dvě hodiny, nám nezbude, než to respektovat jako zvykové právo, které tady platí. Nic víc, nic míň. Myslím si, že pravidla by měla být stejná i pro koalici i pro opozici.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já myslím, že už... Dobrá, ještě bych dal podle pravidla slovo panu poslanci Kováčikovi jako předsedovi klubu. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní kolegyně, páni kolegové, přeji dobrý večer. My jsme jako komunistický klub ráno, resp. odpoledne při zahájení této schůze nehlasovali pro večerní a noční směnu přesně proto, že jsme předpokládali, jak to dopadne. Že ačkoli vládní koalice dává najevo, že chce pracovat i v noci, že chce být konečně efektivní - navenek to tak mělo vypadat - tak ve skutečnosti jsou to právě kluby vládní koalice, které neustálými pauzami samy sobě tu schůzi při svých vlastních návrzích obstruují.

Já tedy dávám najevo, že pokud pan předseda klubu sociální demokracie chce pauzu pro klub sociální demokracie navazovat o půl deváté, že požádám poté, co skončí pauza sociální demokracie, o dvě hodiny pauzy pro KSČM. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Já tedy klidně udělám to, o co jsem byl požádán, a přeruším jednání Sněmovny. Začneme ve 21.45.

Pan poslanec Sobotka chce sdělit, že si vezme...

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já myslím, že to bude ohleduplné vůči kolegům z vládní koalice, jestliže už teď upozorním na to, že poslanecký klub požádá o to, aby se mohl na dvě hodiny věnovat svým interním záležitostem. To znamená poté kdy skončí přestávka vyhlášená koalicí, požádal bych o to, aby následovala dvouhodinová přestávka poslaneckého klubu ČSSD.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Na to by plynule navázal pan poslanec Kováčik, který zřejmě také... (Ohlas v sále)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já tedy, pane předsedající, plynule navazuji žádostí o dvě hodiny pro poslanecký klub KSČM, poté co skončí přestávka pro klub sociální demokracie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte mi, abych si za těchto podmínek dovolil - snad toho tolik neučiním, když řeknu, že by bylo dobré ukončit dnešní jednání Sněmovny, protože žádné jiné řešení nevidím. Prosím, ještě paní poslankyně Karolína Peake.

 

Poslankyně Karolína Peake: To jsem zase jednou omylem řekla pravdu, proč se chceme sejít jako poslanecký klub, proč chceme jako poslanecký klub pauzu. Všichni včetně členů ústavněprávního výboru za sociální demokracii, všichni vědí, že nás tlačí čas v zákoně o třetím odboji.

Nebudu to už rozmazávat. Beru zpět svou žádost, beru zpět svou žádost o pauzu na kluby. Nebude tedy zasedat ústavněprávní výbor. Odešlu všechny, kteří na tento výbor byli pozváni, zpět.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že to snad... Podívejte, já ukončuji jednání Sněmovny na své riziko. Já v tom nevidím žádné řešení. Tady jsou hodinové přestávky, to je absurdní! Já bych apeloval na předsedy poslaneckých klubů, aby se příště lépe dohodli. V tomto chaosu končím jednání Sněmovny, pokračujeme zítra v 9 hodin ráno. (Potlesk i výkřiky.)

 

(Jednání skončilo v 19.15 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP