(19.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Čili dámy a pánové, bohužel plán této vlády je velice nebezpečný. Velice nebezpečný nejen pro tuto chvíli, pro příští rok, kdy lidem zdraží díky zvýšenému DPH spoustu věcí, ale je to nebezpečné do budoucna. A pokud jste se nebyli schopni poučit z toho, co proběhlo nedávno jako světová finanční krize, kde klekaly různé důchodové fondy, která byla jednoznačně způsobena důsledkem toho, co udělaly podobné vlády v těch zemích, co plánujete vy dnes, tak třeba říci, když udělá někdo chybu jednou, to se může stát. Mýlíme se každý. Já i věřím, že někdy můžeme mít dobré úmysly, které dopadnou špatně. To se občas stává. Lidská společnost není exaktní laboratoř, kde jde něco vyzkoušet a kde si to můžeme vyzkoušet nanečisto. To je pravda. Ale my tady máme konkrétní zkušenost.

Dámy a pánové, pokud nechcete číst o tom odborné články a složité knihy a učebnice, což chápu, je někdy složité, u premiéra možná dokonce i nad jeho schopnosti, tak se aspoň podívejte na to, co je docela zábavné. A to je právě ten film Wall Street 2. Já myslím, že ministr financí by se na to měl dívat ráno, v poledne a večer. Možná pak by pochopil, kam žene svými šílenými návrhy tuto zemi.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to bylo poslední vystoupení. Prosím, ano, ještě jsem zapomněl Pavla Suchánka, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych v rámci rozpravy chtěl navrhnout - pokud neprojde návrh na zamítnutí - zkrácení lhůty na projednávání ve výborech na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, ano. Takže budeme gongovat, jak vidím, protože zřejmě to bylo úplně poslední vystoupení přednesené ještě v rámci rozpravy. A pokud se už nikdo nehlásí, tak bych rozpravu ukončil.

Jenom bych požádal zpravodaje o kontrolu. Pokud jsem tedy správně sledoval, tak v rozpravě byl přednesen návrh - můžete možná říci poslancům, co bylo. (Ministr financí Kalousek jde k řečništi: Závěrečné vystoupení.) Ano to samozřejmě můžeme. Takže ještě závěrečné vystoupení pana ministra Kalouska. Nicméně nevadí, že jsem zagongoval, všichni si ho vyslechnou. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, já budu opravdu velmi stručný. Chci jenom poděkovat za velmi podnětnou, někdy dokonce až štěpnou diskusi.

Protože velmi často byla dávána za příklad Evropská unie, tak bych jenom rád podotkl, že shodou okolností dnes ten zákon projednáváme v tom dni, kdy bylo zveřejněno hodnocení Evropské komise naší hospodářské politiky, kde jsme podrobeni kritice za to, že příliš pomalu zvyšujeme odchod do důchodu, a jsme nabádáni, abychom toto zvyšování urychlili, a rovněž jsme nabádáni, že bychom měli o něco více zvednout daň z přidané hodnoty. Já si myslím, že na té kritice něco je, že oba dva kroky by byly kroky správným směrem. Ale všechno má holt své politické limity. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. A nyní požádám zpravodaje.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Tak v rozpravě vystoupilo 12 poslanců, třikrát zazněl návrh na zamítnutí a jeden návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů na projednání ve výborech.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Na 30 dní tedy. Ano. Takže samozřejmě budeme nejdřív hlasovat k těm návrhům na zamítnutí. Doufám, že všichni, kdo chtěli hlasovat, se už přihnali do sněmovny, a my budeme tedy hlasovat třikrát v rozpravě se opakující návrh na zamítnutí. Takže můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 28, přihlášeno 187, pro hlasovalo 71, proti 105, takže zamítnutí bylo zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo ještě jiný návrh kromě rozpočtového výboru? Ne, tak budeme hlasovat pouze rozpočtový výbor.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 29, přihlášeno 188, pro hlasovalo 175, proti 2, přikázání bylo provedeno.

 

A teď tedy to zkrácení lhůty projednávání na 30 dnů. Zahajuji hlasování, kdo je pro zkrácení lhůty projednávání na 30 dnů, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 30, přihlášeno je 188, pro hlasovalo 106, proti 69, takže to zkrácení lhůty projednávání bylo přijato také.

 

A to bylo tedy zřejmě poslední hlasování v tomto bodu, který tím pádem můžeme ukončit.

Hlásí se paní poslankyně Karolína Peake, to mi zcela uniklo. Prosím - ano, máte slovo.

 

Poslankyně Karolína Peake: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já bych poprosila jménem Věcí veřejných o pauzu na poslanecké kluby. V rámci této pauzy se sejde také ústavněprávní výbor a prosím o pauzu na hodinu a půl. Děkuji a prosím ústavněprávní výbor do výborové místnosti. (Značný neklid v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. (Hlásí se poslanec Sobotka a přichází k řečništi.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, já myslím, že kdyby něco takového učinila sociální demokracie, tak už je to nazváno obstrukcí a je mimořádná tisková konference, kde nás pan premiér a celá koalice obviní z toho, že zdržujeme jednání.

Já bych rád požádal, aby strany vládní koalice se nějak dohodly na distribuci času pro přestávku na jednání klubu. V této Sněmovně je obvyklé, že klub bez ohledu na velikost, nechci nijak křivdit straně Věci veřejné, bez ohledu na velikost má právo během jednacího dne na dvě hodiny pauzy na jednání klubu ,a to už bylo požadavkem paní poslankyně překročeno. Čili jenom pro pořádek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já doufám, že se dohodneme. Poslanec Stanjura byl další, kdo se hlásil. (Hlásí se i poslankyně Peake.) Vidíte, dohodněte se. (Poslanec Stanjura dává své kolegyni přednost.)

 

Poslankyně Karolína Peake: Já se omlouvám, kolegové, děkuji za poučení. My si vezmeme pouze hodinu, potřebujeme projednat na ústavněprávním výboru zákon o třetím odboji, který je na tomto plénu zařazen. Omlouvám se za tento problém a prosím kolegy, aby prodloužili lhůtu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak náš klub dneska ještě nečerpal přestávku, tak já žádám o přestávku 30 minut poté, co uplyne 60 minut přestávky klubu Věcí veřejných. Děkuji. (Smích a potlesk poslanců Věci veřejné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tedy dám ještě slovo panu poslanci Sobotkovi.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já vím, že vládní koalice je ve stavu rozkladu a rozpadu, už dneska mezitím se zdálo, že bude konec, ještě tedy to zombie tady nějakou chvíli - koaliční zombie - ještě nějakou chvíli bude pobíhat, než mu tedy někdo rozdrtí lebku (smích poslanců ČSSD). Chtěl bych se ale zeptat na jednu věc, která nám v opozici není úplně jasná: Proč zde na začátku ve 14 hodin byl návrh na to, abychom dnes jednali do půlnoci, a přitom jsou to pouze koaliční poslanci, kteří si tady neustále berou přestávky na klub? A když to shrnu, tak už dvě a půl hodiny jsme vlastně dnes nedělali vůbec nic, protože tady byly přestávky na klub. Já myslím, že přece je úplně nesmyslné, aby výbory zasedaly během pléna a zdržovaly jednání pléna Poslanecké sněmovny, když je možné, aby výbory jednaly po skončení pléna, ale to samozřejmě není možné, protože vy jste si odhlasovali permanentní jednání pléna Poslanecké sněmovny. Ale pak je možné, aby se výbor sešel ráno, například v sedm hodin nebo v půl osmé, a vůbec by se to jednání pléna Poslanecké sněmovny nemuselo zdržovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP