(17.10 hodin)
(pokračuje Hašek)

Sociální demokracie, a možná je to pro vás velký strašák teď při pohledu na volební preference, je moderní levicovou stranou. Je stranou, která, pane premiére, také chce dělat reformy. My si uvědomujeme, že jsou nutné v ČR, ale zcela jiné reformy, než jaké zatím v tajném skrytu vašich kabinetů a pracoven připravujete pro občany ČR vy!

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já myslím, že důvěru veřejnosti tato vláda definitivně ztratila. Podpora 24 % občanů ČR je vůbec jedna z nejnižších v historii. Nyní je na nás všech, kteří jsme byli zvoleni do Poslanecké sněmovny, lhostejno na jakých kandidátních listinách, zda budeme respektovat takovéto přání lidí, anebo nikoliv. Nikdo ze sociálních demokratů tady nechodil a nepřesvědčoval vládní poslance o správnosti hlasovat pro nedůvěru. Podle našeho názoru to totiž už nebylo potřeba. Důvody pro nedůvěru jste si poskládali vy sami, představitelé koaliční stran, tak, jak jste na sebe vzájemně podávali trestní oznámení, pomlouvali jste se a vlastně jste sdělovali české veřejnosti, jak to ve skutečnosti chodí ve vaší koaliční kuchyni. Myslím si, že už lidé jasně vědí, že nejde o reformy. To je z vaší strany pouze klišé. Vám už jde, dámy a pánové, pouze o moc!

Pokud i nyní budou vládní poslanci hlasovat proti vyslovení nedůvěry, tak je to pak jednoduchý vzkaz pro občany ČR. Poslanci TOP 09 nehlasují pro reformy, ale hlasují pro vládu největšího ohrožení demokracie od roku 1989 a pro vládu privatizace veřejné moci. Cituji teď vašeho předsedu a prvního místopředsedu. Poslanci ODS také budou hlasovat nikoliv pro reformy, ale pro vládu sledování konkurence a abelizace státní správy. To si zase dovoluji, dámy a pánové, citovat vašeho pana předsedu. A poslanci Věcí veřejných budou hlasovat nikoli pro reformy, ale pro vládu, kde si koaliční strany možná vyvolávají, možná aspoň iniciují vnitrostranické puče, přihlíží se krádežím za bílého dne a možná se legalizuje i dětský hazard.

Prosím vás, hlavně nám už neříkejte, ani ve sněmovně a neříkejte to ani lidem mimo Poslaneckou sněmovnu, že vám jde o reformy a že vám jde o budoucnost této země, protože vám to, dámy a pánové z vládní koalice, už nikdo nevěří! Česká politika je na pomyslném dně, důvěra lidí je na bodu mrazu a pokračování takové frašky může už pouze populistickým extrémům. Proto si dovoluji vyzvat poslankyně a poslance, abychom respektovali svůj slib věrnosti ČR a zastavili další devastaci naší země, pokud je to ještě možné.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a můžeme pokročit dál. Dalším přihlášeným je poslanec Jan Chvojka, připraví se David Rath. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, 10. srpna minulého roku, kdy zde ve sněmovně probíhalo hlasování o vyslovení důvěry vládě Petra Nečase, jsem uvedl několik důvodů, pro které jsem této vládě důvěru dát nemohl. Důvody, které jsem v srpnu na této půdě uvedl, byly převážně programového charakteru a samozřejmě stále trvají. Tato vláda je vládou, která prosazuje krajně pravicová řešení problémů společnosti; vládou, která upřednostňuje zájmy bohatých občanů před zájmy střední třídy a sociálně slabších občanů; vládou, která například v odvětví pracovního práva silně prosazuje zájmy zaměstnavatelů a zcela opomíjí funkci pracovního zákonodárství, jehož primárním cílem je ochrana slabšího účastníka pracovněprávního vztahu, to znamená zaměstnance. Jednoduše řečeno, tato vláda prosazuje solidaritu chudých s bohatými a nemocných se zdravými. S těmito řešeními nebudu nikdy ve svém životě souhlasit. Nicméně se dnes nechci opakovat. O programových rozdílech tu již padlo mnoho a jistě zde padne ještě celá řada dalších připomínek.

Dnes bych chtěl spíše mluvit o záležitostech personálních, a to o ministrech a poslancích strany Věci veřejné, která více než stranu politickou připomíná sektu či obchodní společnost. Nebudu se věnovat personáliím zbývajících vládních stran ODS a TOP 09, které, ač jsem opoziční poslanec, považuji za relativně standardní. Samozřejmě v obou stranách lze najít různé zajímavé postavy ne zcela dobré pověsti. Pokud bych ale mluvil v nadsázce, tak řeknu, že v těchto stranách není na celostátní úrovni tolik podivných lidí jako v poslaneckém klubu VV, kde již skoro polovina poslanců má za sebou nějakou kauzu či jinou podivnost. A to je ještě velmi střízlivý odhad. Udělejme si pro osvěžení paměti krátký přehled.

Hlavou tohoto politicko-podnikatelského projektu, jehož primárním cílem je privatizace veřejné moci, je samozřejmě Vít Bárta alias VB. Člověk, který do VV dodal finanční kapitál a tuto stranu pojal jako politickou divizi své bezpečnostní agentury ABL. Tento člověk zřejmě bez mrknutí oka neváhal uplácet a sledovat vlastní poslance. Ještě jako ministr si ani nebyl vědom, že předáváním půlmilionového úplatku či půjčky v obálce porušuje zákon.

Druhou důležitou figurou tohoto seskupení je Radek John, kdysi slavný televizní moderátor, dnes spíše politický Vlasta Burian. Doufám, že nikdy nebude zapomenuto, když jako ministr vnitra poslal Libora Michálka, tedy člověka, který chtěl oznámit korupci v nejvyšších orgánech státní správy, za novinářem Jankem Kroupou. Máme zde vládního zmocněnce pro boj s korupcí, který takového člověka okamžitě nepošle na policii nebo za státním zástupcem, ale za novinářem.

Nezapomeňme na třetí důležitou postavu tohoto seskupení, kterou je pan Michal Babák, který je poměrně trefně expertem strany na ekonomii. Je strašidelné, že tento člověk není schopen transparentně vysvětlit, proč a za jakých podmínek si jako po krk zadlužená osoba s třemi hypotékami bral půjčku mnoha milionů na to, aby mohl dát své straně sponzorský dar. A ačkoliv nás jeho strana dnes a denně upozorňuje, že jejím posláním je boj proti korupci, její sponzor prodává akcie za desítky milionů korun, které údajně vlastní ve skryté struktuře určité firmy.

Já jenom pro pobavení a osvěžení zde krátce zacituji minulé číslo Respektu, abyste věděli, jaký postoj má pan Babák k politice: "Je to super pocit rozhodovat jako důležití lidé země. Sedím u stolu s Hegerem nebo Kalouskem a teď do toho vnáším nějaký svoje teorie. A ono se to někdy uchytí. To je luxusní!" říká bez známky ironie. "Začalo to být dobrý důchodovkou, že jsem to jako jeden z mála chápal a mohl to vysvětlovat na klubu i mediálně."

V této souvislosti bych chtěl zde panu Babákovi položit několik otázek, na které bych rád znal odpověď - nejen já, ale jistě i další poslanci napříč politickým spektrem.

První otázka: Jste si vědom své povinnost jednatele zakládat pravidelně a včas hospodářské výsledky společnosti do obchodního rejstříku a činíte tak?

Druhá otázka: Víte, že na půjčku poskytnutou jednateli je třeba předchozí souhlas valné hromady a půjčka musí být uzavřena za podmínek obvyklých v obchodním styku? Stalo se tak ve vašem případě? Protože pokud by vše proběhlo, jak tvrdíte, vzhledem k výše zmíněnému ustanovení obchodního zákoníku by se jednalo o absolutně neplatný právní úkon.

Za třetí, poslední otázka: Kde máte, pane poslanče, doklad, že vašich 15 procent akcií ve firmě Bene Factum má skutečně hodnotu 35 milionů? A kdy tento doklad ukážete veřejně?

Pojďme dál, k dalšímu výtečníkovi. Tím je pan ministr školství Josef Dobeš. To je mj. člověk, který v době rozpočtových škrtů a všeobecných úspor na úkor občanů naší země vyplácí stotisícové odměny svým lidem na Ministerstvu školství za necelý rok práce. Vyplácí nehorázné odměny ve chvíli, kdy jiné, kvalitní a dlouholeté zaměstnance Ministerstva školství vyhazuje či jim výrazně zkracuje platy. Jako bývalý zaměstnanec ABL si rovněž přivedl na ministerstvo praktiky této firmy, kdy došlo ke sledování e-mailů jeho podřízených.

A máme tady nováčka pana poslance Otto Chaloupku. To je člověk, který svému asistentovi, a nebojím se použít to slovo, krade dvě třetiny jeho asistentské odměny. A tyto peníze následně, jak sám přiznal, použil na předvolební kampaň strany Věci veřejné. Připomínám, že i kdyby se snad jednalo o dohodu mezi poslancem Chaloupkou a jeho asistentem, tak takové využívání peněz je v rozporu se zákonem, neboť v oficiálně zveřejněné zprávě o financování strany žádný takový dar uveden není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP