(17.00 hodin)
(pokračuje Hašek)

Jestliže bylo prioritou premiéra a minimálně ODS při změnách ve vládě na Ministerstvu vnitra očištění úřadu od vlivu bezpečnostních agentur, pane premiére, jak je možné, že za Radka Johna, který odešel z pozice ministra vnitra pro svoje spojení s agenturou ABL, jste vybral nyní dokonce jednatele jiné detektivní agentury, pana Jana Kubiceho, a on se stal ministrem vnitra České republiky?

Potvrdil či vyvrátil pan Vít Bárta koaličním partnerům, zda je dokument plánující ovládnutí státní správy ze strany ABL skrze Věci veřejné autentický? Je pro vládu, která zakládá existenci na boji s korupcí přípustné, aby jedním z hlavních představitelů i nadále zůstával pan kolega Bárta, který v roce 2008 řekl, to co budu teď citovat? Cituji na základě informací deníku Mladá fronta Dnes: "Je třeba si přiznat, že my jako top management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém nepodporujeme. Například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus."

Vysvětlili svým koaličním partnerům Věci veřejné, zda byla strana financována firmou ABL, nebo nikoli? Radek John tvrdí, že ano, ABL říká, že ne. Jaké bylo tedy propojení Věcí veřejných a ABL?

Nedávno pan ministr Kalousek svého koaličního partnera, stranu Věci veřejné, označil za politickou divizi ABL. V případě pokračování trojkoalice se vláda bude opírat mimo jiné o hlas člena Poslanecké sněmovny Víta Bárty. Je už jasné, jaký typ finančních transakcí probíhal mezi panem Bártou a poslanci strany Věci veřejné, minimálně poslankyní Kočí a poslancem Škárkou? Je jasné, nebo ne, zda pan Bárta porušil při těchto finančních transakcích platnou legislativu České republiky? Ano, či nikoli?

Budou se nadále ministři a ministerští úředníci řízení Věcmi veřejnými scházet nikoli ve Strakově akademii a v příslušných sídlech ministerstev, ale na Klárově, tak aby dostávali úkoly, jakým způsobem mají řídit svoje ministerstva, možná jakým způsobem mají privatizovat nadále českou politiku?

Přejdu k dalším koaličním partnerům a budu pokračovat sérií otázek, které přinesla vládní krize.

Nutil Miroslav Kalousek protizákonně své úředníky k tomu, aby byl hazard dostupný na internetu i dětem, jak tvrdí Věci veřejné ve svém trestním oznámení? Jaké kauzy ODS šetří v uvozovkách Ministerstvo vnitra, jak řekl pan John, a bude toto vyšetřování pokračovat i po nástupu nového ministra vnitra Jana Kubiceho? Ano, či nikoli, pane premiére Nečasi?

Znamená setrvání Věcí veřejných ve vládě, že bude i nadále sledování politické konkurence tolerovaným standardem uvnitř vládní koalice, jako tomu bylo v případě politiků ODS, například v Praze 1 nebo Praze 11?

Shodly se už koaliční strany na tom, jestli ministr Fuchsa přihlížel krádežím za bílého dne v Lesích České republiky, jak tvrdí Věci veřejné ve svém trestním oznámení, anebo naopak chtěl pan Bárta ovládnout šestimiliardový byznys se dřevem v Lesích České republiky, jak říká ministr zemědělství za Občanskou demokratickou stranu Ivan Fuchsa?

Vysvětlil pan bývalý ministr dopravy Bárta koaličním partnerům, jak že to bylo s půlmiliardou za vícepráce pro stavitele třetího železničního koridoru bez soutěže a výběrového řízení, jak tvrdí novinář Mladé fronty Dnes pan Kmenta?

Bude ministr Vondra i nadále ministrem obrany společné koaliční vlády, nebo bude přijata jeho nabídka rezignace, a tím bude kauza ProMoPro považována za vyšetřenou? Jak to tedy nakonec bylo s těmi stovkami milionů korun, které se v době předsednictví takříkajíc ztratily? Nešlo spíše slovy Miroslava Kalouska o standardní šetření nestandardní zlodějiny? A nebo ministr Kalousek naopak slovy pana Vondry brání změnám dělaným na Ministerstvu obrany ve prospěch průhlednějšího zadávání armádních zakázek?

To jsou otázky, dáme a pánové, které, věřte, jsem nepokládal rád u tohoto řečnického pultu Poslanecké sněmovny. Ale jsou to otázky, které jste si kladli v minulých třech týdnech vy sami navzájem. Pokládali jste si je na koaličních jednáních, pokládali jste si je na tiskových konferencích, pokládali jste si je prostřednictvím médií. Já dnes pouze tyto otázky připomínám, protože ani opozice, ani česká veřejnost na ně zatím neslyšely žádnou uspokojivou odpověď.

Já myslím, že už pouze existence této sady otázek dává řadu dostatečných důvodů pro to, aby byla této vládě České republiky vyslovena nedůvěra. Nedůvěra za neschopnost kombinovanou s neochotou na zmíněné dotazy odpovědět. Já myslím, že toto všechno důvody pro dnešní hlasování v Poslanecké sněmovně jenom podtrhuje.

Hovořím o důvěře v Poslanecké sněmovně, protože, jak jsem řekl na začátku, důvěru české veřejnosti, pane premiére, vaše vláda bohužel už ztratila. Se ztrátou takové důvěry jste pak ztratili i právo moralizovat občany a nebo je v zájmu reforem vyzývat, nebo dokonce nutit k tomu, aby si utahovali opasky, když to byly stejné koaliční strany, kde se navzájem obviňujete ze zneužívání nebo promrhávání veřejných finančních prostředků.

Myslím si, že úplným výsměchem a fackou všem lidem, kterým jste sáhli v poslední době na stavební spoření, sociální dávky a řadu dalších transferů, je pak vytvoření úplně zbytečného úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí. Já připomínám, že tento úřad nemá žádné opodstatnění v platném zákoně České republiky. Kompetenční zákon nic takového nezná. Prostě je to ministerstvo pro ministerstvo, je to politická trafika, která ročně bude stát daňové poplatníky desítky milionů korun. Vysvětlete to, pane premiére, jestli to budou desítky milionů, které bude muset vzít ze svého rozpočtu potom pan Kubice. A znovu bude snižovat platy policistům? Znovu bude snižovat finanční prostředky pro Hasičský záchranný sbor? Nebudou peníze na zajištění elementární bezpečnosti občanů České republiky, ale budou penízky pro to, aby pan John mohl ve Vladislavově ulici předstírat boj s korupcí a společně s ním minimálně dvacet dobře placených státních úředníků. Možná mezi nemi bude, možná ne, to ještě uvidíme, pan Moroz. Vy jste se vyjádřil, že nepřipustíte, aby byl náměstkem pana vicepremiéra Johna, nicméně personální věci podle zákona má na starosti vedoucí Úřadu vlády, nikoliv premiér vlády České republiky. Takže nevím, pane premiére, jestli disponujete dopředu informací, že nějaký člověk je či bude pracovníkem Úřadu vlády a zda tedy Úřad vlády řídíte vy, nebo zda ho řídí vedoucí Úřadu vlády tak, jak by to mělo být podle zákona.

Doktorandi Univerzity Karlovy spočítali zajímavý údaj, dámy a pánové. Za posledních pět let, to znamená převážně v době pravicových vlád, pravicové vlády zadaly zakázky za 270 miliard korun netransparentně nebo bez výběrových řízení. Slyšíte dobře: 270 miliard korun! Připočtěte k tomu, prosím, ty stovky miliard ohrožených evropských dotací, pak už o něco méně - připočtěte stovky milionů promrhaných v kauze ProMoPro, možná krádeže za bílého dne v Lesích České republiky, a najednou se pohybujeme téměř na 700 miliardách korun a nad jejich účelností a smysluplností se vznášejí hluboké pochybnosti.

A opakuji, vaše vláda si nyní dovoluje říkat lidem, že oni by si měli utahovat opasky a přijmout ty takzvané reformy z vaší dílny? Já myslím, že není potřeba říkat další ekonomické argumenty, není potřeba připomínat další kauzy a výše finančních prostředků z veřejných rozpočtů, které byly promrhány, nad nimiž se vznášejí hluboké pochybnosti a otazníky.

Pan premiér Nečas nám před nějakou dobou řekl, že budou ve vládě další změny. Pane premiére, proboha, proč teď chcete po Sněmovně, aby hlasovala o důvěře či nedůvěře, a přitom víte, že další ministry nejpozději do dvou měsíců z té vlády prostě necháte odvolat, protože jsou podle vás neschopní? To necháte ty neschopné další týdny a měsíce sedět v ministerských úřadech a připravovat ty takzvané reformy, abyste pak v červnu slavně oznámil české veřejnosti, že jsou to špatní ministři a že je budete měnit a střídat?

Já myslím, že Česká republika si zaslouží, dámy a pánové, něco lepšího. Zaslouží si také reformy, které budou diskutovány, budou diskutovány v celospolečenské diskusi, budou korektně a demokraticky diskutovány také s parlamentní opozicí. To je tedy něco, co zatím bohužel současná koalice v Poslanecké sněmovně nedělá.

Musím také jasně odmítnout takovou rétoriku pravicových stran, které nyní říkají, že kdyby musela vláda odejít, tak by padly reformy, byl by to konec světa a ty předčasné volby by možná do Strakovy akademie přivedly Komunistickou stranu Čech a Moravy. Já musím jasně říci, že žádný konec světa by se s odchodem Nečasovy vlády samozřejmě nekonal. Ono by se většině občanů České republiky dokonce, pane premiére, i když to uslyšíte velmi nerad, ulevilo, protože nové volby by přinesly jiný volební výsledek a přinesly by možnost, aby se tady ty reformy skutečně diskutovaly, diskutovaly v rámci společnosti, diskutovaly v rámci celého parlamentního spektra, aby se na nich podíleli také odborníci. Možná je to něco, čeho se vy a vaši ministři bojíte, a proto tady hlasitě opakujete takové lži, jako jste říkali před minulými volbami např. o tzv. řecké dluhové pasti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP