(18.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já tady mám písemné přihlášky, ale samozřejmě může vystoupit předkladatel a reagovat. Prosím. A pan ministr také.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Já bych si dovolila reagovat na to, co tady sdělila moje předřečnice, jenom vyloženě krátce.

Existenční minimum je dáno zákonem. Ano, říká se, že existenční minimum je ta nejnižší nezbytná částka, s kterou se velice těžko přežije. Jak je pak tedy možné, že spousta lidí, spousta příjemců dávek v hmotné nouzi, kteří mají možnost si svůj příjem zvýšit právě tím, že se budou účastnit veřejné služby, proč tuto možnost nevyužijí? Proč dobrovolně setrvávají na existenčním minimu? Proč se právě svou prací nepřičiní o to, aby se dostali na minimum životní? A takové ty možnosti přičinění nebo navýšení si příjmu - tak dámy a pánové, víte jak je možno také si navýšit existenční minimum? Tím, že se budete věnovat sběru odpadu, budete odvážet odpady do sběrných surovin. A nejenže tito lidé za to nejsou potrestáni, protože mnohdy se jedná o krádeže, ale ještě se jim dávka na živobytí navýší z existenčního minima na životní minimum. Přestože se dopouštějí protiprávního jednání, za toto jednání dostanou pokutu, ale protože dávky v hmotné nouzi nepodléhají výkonu rozhodnutí, tak v podstatě pro ně neexistuje žádná sankce. Takže i tímto způsobem se dá existenční minimum navýšit na životní.

Pokud tady byly zmiňovány soukromé firmy, které, jak se předpokládá po přijetí tohoto zákona, by začaly zneužívat výkon rozhodnutí, tak můžete si být zcela jisti, že tyto soukromé firmy si své pohledávky vymůžou vždy. Používají k tomu samozřejmě různé zbraně nebo různé nástroje, když to řeknu zjednodušeně, a tyto pohledávky vymůžou vždy. Není opět na tom nic tajného, že po výplatě sociálních dávek stojí skupina těchto zástupců firem, a poté co lidé získají dávky, tak oni jim je samozřejmě odeberou. A neřeší to, jestli jim zůstane existenční minimum, či nezůstane. Takto se chovají tyto soukromé firmy.

A pokud tady bylo zmiňováno, že město je špatný hospodář, když dovolí, aby lidé, kteří žijí na dávkách v hmotné nouzi, dlužili za nájem, tak já se omlouvám, ale to je prostě nesmysl! Je to nesmysl z toho důvodu, že od roku 2007 vstoupil v platnost zákon o životním a existenčním minimu, který zahrnuje pouze částky na živobytí. On předtím v letech 2000-2006 platil zákon o sociální potřebnosti a zákon o životním minimu a ten řešil i náklady spojené s bydlením. Od roku 2007 už prostě je zákon o životním a existenčním minimu, který tyto náklady neřeší. To znamená, kdo si chce požádat o příspěvek na bydlení, musí předložit doklady, že došlo k úhradě nájemného a nákladů spojených s bydlením, a od úřadu práce, který vyplácí dávky státní sociální podpory, získá tento příspěvek, a teprve poté, co tento příspěvek na bydlení získá, může obec - ať už je to městský úřad nebo magistrát, prostě obec, která vyplácí dávky v hmotné nouzi, teprve v případě, že je vyplacen příspěvek z úřadu práce, může uhradit doplatek. A ve většině případů tyto náklady spojené s bydlením jsou uhrazeny celé. To znamená, pokud ten člověk je alespoň trošku zodpovědný a požádá si, zaplatí tedy první tři nájmy, jejichž náklady se posuzují, a zažádá si o příspěvek na bydlení, tak vždy dostane i doplatek a nemá problémy s neuhrazeným nájmem. Ale obec sama, pokud si tento člověk nepožádá na úřadu práce, tak obec sama tyto dávky řešit nemůže. Tak je to stanoveno v zákoně a obec prostě není oprávněna tuto dávku poskytnout. To jen pro upřesnění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Karel Schwarzenberg chtěl reagovat na průběh rozpravy, jestli jsem to správně pochopil. (Ano.) Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Pouze tři věty. Před paní navrhovatelkou mluvila poslankyně našeho klubu a mé strany. Chtěl bych zde zdůraznit, že jsem velice hrdý na to, že od ní zazněla nutná slova v této sněmovně. Já bych jí rád za to poděkoval. A myslím, že to je hlas pro lidská práva a pro rovná práva všech občanů této republiky! Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A dalším přihlášeným do rozpravy je poslanec Roman Sklenák. Prosím pana poslance Sklenáka, je dalším přihlášeným do rozpravy.

 

Poslanec Roman Sklenák: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, zdá se, že ten nekonečný seriál asociálních návrhů, které jsou předkládány této Sněmovně, ještě zřejmě dlouho nebude spět ke konci. Pro dnešek tedy převzaly vládní štafetu kolegyně z ODS a musím říct, že nezůstaly vůbec pozadu, že tu laťku asociálnosti návrhů vlády ještě zvedly. Protože to, co zde překládají, to už není o žádných úsporách, o škrtech, to je jenom o tom, naprosto cíleně sebrat lidem v nouzi i to minimum na živobytí, které jim stát zaručuje, a de facto je definitivně vyčlenit ze společnosti.

V lidské společnosti přece vždy existovaly sociální nerovnosti a vždy existovali i lidé na okraji, kteří byli odkázáni na milodary ostatních, ale s vývojem společnosti míra solidarity s těmito jedinci rostla a v určité době vytvořila tzv. sociální stát, tedy státem organizovanou solidaritu, která má sloužit k překonání důsledků nějaké sociálně nepříznivé situace. A tato solidarita přece musí zaručit všem občanům určitou minimální finanční podporu, která jim umožní přežít tu situaci bez toho, aby například museli jít žebrat nebo páchat trestnou činnost.

V předkládané novele se navrhuje, aby dávka v sytému pomoci v hmotné nouzi, kterou je příspěvek na živobytí, mohla být exekuována tak, aby bylo příjemci dávky zachováno pouze existenční minimum, a v případě, že je příspěvek na živobytí posuzován pro více osob, ani to ne. A současně se navrhuje, aby dohoda o srážkách mohla být sjednána dokonce bez jakéhokoliv omezení. Pokud by byla novela přijata, nejen že by jednoznačně se zvýšil vliv exekutorů, ale především by hrozilo bezprostřední riziko zvýšení kriminality v sociálně vyloučených oblastech.

Domnívám se, že problémem stále vzrůstajícího zadlužování se občanů by se měla zabývat vláda. Měla by se zaměřit především na boj s lichvou, zpřístupnit veřejně prospěšné práce a přijmout taková opatření, aby se lidé nedostávali do dluhové pasti.

Kolegyně a kolegové, uvědomte si prosím, že sociální dávky jsou vypláceny lidem v nouzi, do které se dostali třeba i tak, že se zadlužili, a proto je v současné právní úpravě zcela záměrně uvedeno, že dávky pomoci v hmotné nouzi nemohou být předmětem dohody o srážkách a nepodléhají výkonu rozhodnutí.

Co jediné je na tomto materiálu alespoň trochu povzbuzující, je stanovisko vlády, která má k němu rovněž zásadní výhrady.

Závěrem tedy nemohu učinit nic jiného, než podat návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a nyní požádám paní poslankyni Lenku Kohoutovou, která je další přihlášenou do rozpravy, a pak poslanec Jan Kubata. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP