(16.00 hodin)
(pokračuje Polčák)

Takže pokud v tomto směru dochází v právní úpravě ke zpřísnění pravidel napadání územních plánů jakožto tedy opatření obecné povahy, zde se stanovuje v této novele tříletá lhůta, stanovují se zde povinnosti žalobců, kteří musí přesně vylíčit svá tvrzení, musí upřesnit právní důvody, které je vedou k napadnutí tohoto opatření obecné povahy, tak to je bezesporu příspěvek k posílení principu právní jistoty, které (?) by samozřejmě na zejména úseku územního plánování mělo být významnou hodnotou, a tento návrh se snaží tuto hodnotu daleko více chránit.

Jsou zde v této novele jistá opatření, která by bylo možno diskutovat. Já si například nejsem jist tím, jestli musí předběžné opatření nebo odložení účinku, dnes je to tedy senátní rozhodování tří soudců, zdali o tomto má rozhodovat nově pouze předseda senátu a zdali by případně, pokud by tomu tak mělo být, zdali by o té normě nebo o této změně podmínek neměla být přípustná tedy ještě kasační stížnost, ale to jsou již detaily, které patří asi na půdu ústavněprávního výboru.

Stejně tak tam patří i na tuto půdu otázka například prodloužení lhůty k posouzení opatření obecné povahy soudem, kde dneska je podle tohoto návrhu stanovena třicetidenní lhůta. Já mám obavu, zdali to není příliš krátká lhůta, ale to jsou detaily, na kterých se lze bezesporu dohodnout v rámci projednávání v ústavněprávním výboru.

Jinak celkově považuji tuto normu za velmi kvalitní předpis z dílny Ministerstva spravedlnosti a doporučuji jej bez prodlení zaslat po projednání do druhého čtení v rámci výboru. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Polčákovi. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se na vaše přihlášky do ní. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh výboru ústavněprávnímu. Má někdo, prosím, jiný návrh? Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 217. Táži se, kdo je pro přikázání výboru ústavněprávnímu. A kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 217 přítomno 162, pro 116, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu.

 

Tím jsme se vypořádali se vším, co bylo možno učinit v rámci prvého čtení sněmovního tisku 319. Končím tedy jeho projednávání, končím projednávání bodu 51. Děkuji panu ministrovi a děkuji panu zpravodaji.

Mám zde dvě omluvy, dámy a pánové. Z dnešního jednání se od 16.30 hodin omlouvá pan poslanec Václav Zemek a pan poslanec Robin Böhnisch a oba dva, tedy pan poslanec Zemek i pan poslanec Böhnisch, se omlouvají ze zítřejšího jednání, a to po celý den. Tolik omluvy.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu

 

53.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 36/1967 Sb.,
o znalcích a tlumočnících, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 322/ - prvé čtení

Požádám i tentokrát pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby z pověření vlády tento materiál uvedl.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, velmi stručně odůvodním tuto novelu zákona o znalcích a tlumočnících. V zásadě cíl je jediný - nastavit taková pravidla, aby bylo možno soudní znalce, kteří porušují zákon nebo svůj etický kodex, postihovat, což je dnes velmi obtížné, protože starý zákon z 60. let, z roku 1967, fakticky neupravuje procesní pravidla pro postih znalce, byť tuto pravomoc ministerstvu dává, a my chceme, aby do budoucna bylo možné v rámci správního řízení znalce, který poruší zákon, postihnout, uložit mu sankci, od méně závažných sankcí až po případné vyškrtnutí ze seznamu znalců.

Předem říkám, že tato novela je vedena akutní potřebou řešit určité problémy, které jsou se soudním znalectvím spjaty. Počítáme s tím, že vláda by v rámci celého volebního období chtěla připravit úplně nový zákon, novou koncepční úpravu, která by řešila celkově řekněme i ostatní problémy soudního znalectví v České republice. Ale protože teď nás trápí postihy soudních znalců, proto tato rychlá novela, která má řešit v zásadě jejich správní delikty. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Pavla Staňka.

 

Poslanec Pavel Staněk: Dobré odpoledne, dámy a pánové, paní předsedkyně, kolegyně a kolegové. Pan ministr tady v krátkosti představil svůj nový návrh zákona o znalcích a tlumočnících. Já jako zpravodaj se ztotožňuji s jeho odůvodněním, kterým tady odůvodňoval pan ministr svůj předklad. Zcela jasně z návrhu zákona vyplývá to, že je určitě zapotřebí, protože původní zákon je opravdu trošku archaický. Myslím si, že nezaznamenal za poslední dobu žádné výrazné změny, které by byly poplatné době, která v tuto chvíli už je.

Nový návrh je směřován zejména k zajištění vyššího dohledu nad činností znalců a zároveň určitě i k dosažení vyšší spolehlivosti výsledků činnosti soudních znalců a tlumočníků a vůbec zkvalitnění právě této práce při rozhodování v soudních sporech. Také tady bylo řečeno už panem ministrem, že návrh navrhuje rozšířit předpoklady pro jmenování znalcem. Jedná se o podmínku bezúhonnosti, o podmínku způsobilosti k právním úkonům v plném rozsahu a podmínku, že znalec nebo tlumočník nebyl v posledních letech vyškrtnut ze seznamu znalců a tlumočníků, a v tuto chvíli je tedy pro zápis vhodnou osobou. Rozšiřuje se také znalecká činnost i pro občany jiného členského státu Evropské unie, kteří mají přechodný nebo trvalý pobyt.

Celkově je návrh koncipován skutečně jako přínosný právě činnosti znalců a tlumočníků, je koncipován jako pokrokový v tom, že se práce znalců a tlumočníků, která je často kritizovanou, v rámci soudních řízení má zkvalitnit a hlavně se má zkvalitnit jejich dozor. Čili já za sebe takový návrh podporuji a budu rád, když bude podpořen i vámi, touto Sněmovnou do dalších čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji panu poslanci Pavlu Staňkovi. Otevírám obecnou rozpravu. Jako první se do ní hlásí paní poslankyně Ivana Weberová. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, musím říci, že vítám tento návrh Ministerstva spravedlnosti, a to zvláště v části, kde se připravuje zpřísnění dohledu nad znalci a tlumočníky, protože opravdu v současné době se můžeme u nekvalitních znaleckých posudků setkat s tím, že v řadě případů prodlužují soudní řízení, a je tedy zapotřebí zpřísnit nad znalci dohled, a to i s ohledem na provázání vlastně tohoto návrhu na novelu občanského soudního řádu, která je v současnosti Sněmovnou také projednávána a ve které je nově stanoveno, že znalecký posudek předložený i jednou ze stran bude sloužit jako důkaz znaleckým posudkem, a nikoliv jak do současné doby platilo, že platil pouze za důkaz listinou. To znamená, že tento návrh velice vítám a doporučuji jej, nebo bych ráda, aby Sněmovna tento návrh propustila do druhého čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím o další přihlášku do obecné rozpravy. Paní poslankyně Marie Nedvědová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP