(11.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Bohužel už dnes se bude těžko rekonstruovat základní síť tak, aby skoro v každém okrese existovala alespoň jedna nezisková nemocnice. Tady chci říct, že sociální demokracie není proti soukromým provozovatelům i nemocnic, ale to musí být doplněk toho systému, ne základ. A v tom je náš zásadní rozdíl oproti pravici. Pravice to neříká, pravice tady používá slůvka o tom, jak je to nešikovné a plné chyb a kdesi cosi, prostě maže vám med kolem pusy, lidem věší na nos bulíky, dělá z nich trouby. Ale co je hlavní cíl pravice, buď zastřeně, nebo jasně? Naštěstí Julínek to říkal jasně. Ten to s takovou svojí prostotou, přišel před ty lidi, takhle se postavil a řekl: Vždyť ty privátní nemocnice jsou dobrý, že jo. A jsou lepší než ty státní, tak je všechny prodáme nebo pronajmeme. No, vždyť soukromej majitel je lepší.

Ten to aspoň říkal čestně a na rovinu. Mohl jsem s ním nesouhlasit, mohl jsem se nad tím rozčilovat, mohl jsem snášet argumenty proti, ale říkal to férově. Teď tady máme prostě takový křivácký přístup. Takový slizký přístup. Prostě on sem přijde a teď jako vypráví, jak to vlastně není potřeba, jak to vlastně nemá žádný význam a je to k ničemu a jeden kraj to jenom chce, takže vlastně nikdo. Takže když máme takový zákon, který nikdo nechce, tak ho pojďme zrušit, vždyť je to bezvýznamné, o ničem. - Samozřejmě ten cíl je stejný. Ten cíl je stejný. Prostě vedeme tady někdy tvrdší, někdy méně tvrdou, někdy jasnější, někdy méně jasnou bitvu o další osud českých nemocnic. A byť si to možná mnozí z vás neuvědomují, tak tady budeme rozhodovat o tom, jestli cesta je v dalších letech spíše je prodávat a dlouhodobě pronajímat soukromým provozovatelům, anebo uchránit a vybudovat jakousi základní síť, základní kostru neziskových nemocnic, jak je to všude v západní Evropě běžné, normální. My jsme skutečně nenormální. My jsme skutečně v tomto anomálií.

Dámy a pánové, a všichni ti, kdo to dnes podepsali a navrhují a snaží se o to, ponesou jasnou osobní morální odpovědnost za všechny ty nepovedené privatizace, ke kterým v příštích letech dojde. A víte, že já nezapomínám. A nezapomíná ani sociální demokracie. A když bych náhodou já zapomněl, nebo nakonec nebyl v této Sněmovně, tak tady budou jiní, kteří si to budou pamatovat a budou vám to připomínat. Budou vám to připomínat, jak jsem dnes já tady volal k odpovědnosti pana hejtmana Bendla za rozkradené nemocnice ve Středočeském kraji. Prostě na to se nesmí zapomenout a na váš podíl na této lumpárně, kterou chcete připravit občany České republiky o fungující a dostupné nemocnice. Je to nemorální, je to neetické, je to hnusné od vás! Protože dobře víte, k jakým koncům často ty privatizace či dlouhodobé nájmy vedou. Vezměte si Karlovarský kraj, jak tam dopadaly ty různé pronájmy, vezměte si další kraje. Mohu mluvit o zavřené nemocnici v Dačici, fungující dobrá nemocnice, zavřená po privatizace. Za pár let vytunelovaná, zavřená. A takhle mohu mluvit i o nemocnici v Českém Brodě a v dalších městech.

To přece nemůže být vaším cílem! To přece nemůžete myslet vážně! Já prostě se tady dovolávám ne pana Šnajdra, to je zbytečné, ale pana ministra, kterého mám aspoň za částečně slušného člověka, nebo za slušného člověka, kterému o zdravotnictví by mělo jít, a doufám, že jde. Prostě přece nemůžete myslet vážně, že vy ty nemocnice hodíte a necháte jako nahé v trní, aby si je prostě ti hladoví psi, jak jsem tady líčil ten příměr, prostě rozervali. A kdybyste myslel vážně, že ten zákon je plný chyb, tak já jsem připraven - pojďme si na něj sednout, pojďme ty chyby vzájemně identifikovat a pojďme je v novele odstranit. Ale přestaňte se chovat jako zločinci tím, že nedodržujete a porušujete zákony, čímž druhým způsobujete škody. Úplně zbytečně! A současně se chovejte racionálně tím, že ty nemocnice, ten zákon o neziskových nemocnicích pojďte opravit, když vám tam něco vadí. Já se k tomu nabízím. Já jsem k tomu připraven. Ale říkat tady takové věci, tak teď ho zrušíme, protože jsme za tři čtvrtě roku nebyli schopni ho novelizovat a upravit, nebo vymyslet, jak ho opravit, a pak někdy v budoucnu asi zase takový zákon přineseme, lepší, dokonalejší - no tak tomu sami přece nemůžete věřit. Pánbůh ví, co bude s touto vládou za dva měsíce za tři měsíce. A vy sami víte, pane ministře, že v této vládní koalici vám žádný zákon o neziskových nemocnicích prostě neprojde, protože vy sám víte, že jak v TOP 09 je silná skupina, tak hlavně v ODS je silná skupina privatizátorů nemocnic, kteří prostě si jenom připravují půdu, dostat se k tomu majetku, dostat se k těm penězům. To není o ničem jiném.

Jak pan Šnajdr se dostal k celému očkovacímu programu. Jak jsme byli naivní! Já jsem si myslel jako ministr, že přece takovouhle věc nikdo nemůže zprivatizovat. Ejhle, jaký jsem trouba! Přijde pan Šnajdr, jeho kamarád Lekeš, firma - kde to je? Na Maltě nebo na Kypru, nebo kde ji máte, pane Šnajdře, společnou firmu s panem Lekešem? To jste nikdy nevyvrátil, nedokázal. Jste kamarádi, tak pochybuji, takže jste mu to dal jenom tak z kamarádství, že se znáte, tak jste řekl: Pane Lekeš, prosím, co kdybyste se postaral o očkování, sice jste nikdy nic neočkoval, ale vy jste takový šikovný, tak budete očkovat celou republiku. Chacha. Bude to stát sice stát trošku víc, ale my to unesem, daňový poplatník to unese. Čili žádný problém!

Mě by zajímalo, co s tím dělá Ministerstvo zdravotnictví. Nic, že jo? Pokrčí rameny, řekne, bylo prodáno, je to sice asi lumpárna, ale co my s tím uděláme, no.

Takže nepodceňujme tu situaci. Díky vlastně plánu na to, zmocnit se celého očkovacího programu a systému očkování, pravicové vedení Ministerstva zdravotnictví neváhalo v podstatě zdestruovat fungující síť zdravotních ústavů. Samozřejmě nejdřív je musíte zdestruovat, pak řeknete, že to nefunguje, nebo jsou k ničemu nebo drazí, a pak to samozřejmě za daleko víc peněz dělá vaše firma. To je přece přístup, to, jak se nakládá se státem. Stát je verlyba, z které si každý žralok může ukousnout, na co má momentálně chuť. A verlyba, protože je pod vodou, tak neřekne ani au. To je bohužel reálný přístup prostě pravice.

Já prostě se panu náměstkovi Šnajdrovi nedivím. On to tam viděl, dlouho to fungovalo státní, tak proč by si to nezprivatizoval, že jo. Divím se jeho kolegům z ODS. Nevím, jestli vám za to něco dal, nebo jestli jste z toho dostali, třeba ODS, nějaký dar, spoludar na kampaň, že jste si za to mohli vyvěsit o jeden nebo dva billboardy víc, anebo ani to vám nedal, vykašlal se na vás a má z toho jen on sám a vy jste vlastně taky za užitečné idioty. Takhle mu to trpíte, tolerujete. Proč by si jeden z vás trochu nepomohl? Vždyť v té politice nebude věčně a pak přece se nebude živit poctivou prací. To přece od něj nikdo nemůže chtít. To přece všichni víme.

Takže dámy a pánové, tento příběh je zase dalším příběhem a já si myslím, že je dobře, že je čas od času připomeneme v médiích, ve Sněmovně, před voliči. Je dobře tohle říct a říkat ano, stalo se, ale není dobře, že se to stalo. Prostě, je to špatně, stojí nás to víc, je to horší, je to prostě věc, která se v civilizované zemi nedělá. Prostě nedělá! Stát není verlyba, z které si každý žralok, když má chuť, plave něco ukousnout. Protože stát jsme my všichni a doplatíme na to ve finále více či méně my všichni,.

Čili já se tady dovolávám toho - prosím, nepodpořte, nepodpořte tento návrh zákona na zrušení zákona o neziskových organizací. Pokud to podpoříte, stáváte se opět spoluzodpovědni za další vývoj. Tedy za tu divokou, neřízenou privatizaci, kterou je nejenom prodej, ale třeba i dlouhodobý pronájem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP