(10.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Čili dámy a pánové, ostatní kraje by samozřejmě šly touto cestou v okamžiku, kdy by viděly, že se pohybujeme v normálním, běžném právním prostředí, že nebudou vyhazovat desítky tisíc, že nebudou jako my si nuceně vypracovávat soudní odhady majetku za stovky tisíc, aby pak ministerstvo jim tu žádost před nimi hodilo do koše a vysmálo se jim. Bezdůvodně! Bez jakéhokoli právního důvodu.

Já začínám pochybovat, že Česká republika je právní stát. Tady se v posledních letech dějí takové věci, které podle mého soudu přímo útočí na samu podstatu fungování právního státu. Tady je rozklad právního státu. A dámy a pánové, na tomto rozkladu se aktivně podílejí všichni politici pravice. A to s jediným důvodem. Já nemám jediné logické vysvětlení, než že prostě vy jste jako pes před zavřenou spižírnou, která je plná laskominek, buřtů, kýt, voňavých šunek. A jako ten hladový pes vy prostě kňučíte, skáčete na tu kliku, snažíte se podlézt pod prahem, slintáte kolem toho! Prostě tou plnou spižírnou jsou české nemocnice, které jste ještě nestačili privatizovat. Tedy chcete-li rozkrást!

Dámy a pánové, já se nebojím použít slovo rozkrást. A řeknu vám jeden příběh za všechny, jak privatizoval nemocnice váš tehdejší místopředseda ODS Petr Bendl. Možná že kolegové přijdou s dalšími příběhy, bylo by to na dlouhé vyprávění, ale je to příběh brandýské nemocnice. Jistě, nemocnice v Brandýse, bez ní se zdravotnický systém České republiky určitě nezhroutí. Nicméně aby byla ukradena tímto způsobem, to si myslím, že je příliš. Takže Petr Bendl jako správce a tehdejší hejtman tohoto majetku se rozhodl se svými kolegy - v tomto případě bych se nebál použít slova možná kumpány - a řekli si, že i tuto nemocnici prodají. Prodali ji prosím za 7,5 mil. Korun - toto číslo si prosím zkuste zapamatovat: 7,5 mil. - s odůvodněním, že má dluhy asi 30 mil. a že majitel ty dluhy zaplatí. Takže dámy a pánové, jak to bylo dál. Tak to koupil nepochybně velmi zkušený a úžasný provozovatel nemocnic, velký příznivec pravice. A jak to šlo dál? První, co udělal - prodal polikliniku v Čelákovicích, k tomu patřila budova polikliniky v Čelákovicích, tuším, že asi za 4 mil. korun, obratem. Druhý prodej: k tomu patřil dům na náměstí v Brandýse. Škoda, že tady není pan Tluchoř, ten ho jistě zná, on je z Brandýsa, kde ho všichni mají rádi, tak by to potvrdil. Velmi zajímavý dům s obchody dole v parteru, prodán taky asi za 3,5 až 4 mil. korun. Čili jen tyto dva prodeje už tomu novému nabyvateli zaplatily celou nemocnici.

Ale to pokračuje, to není konec. Pak se, světe div se, zjistilo, že nemocnice má obrovské pozemky, tuším něco kolem 20 000 metrů čtverečních - neberte mě za slovo, nevím, jestli to bylo 25, nebo 18 - a shodou okolností město Brandýs zjistilo, že se bez nich neobejde. Oni to věděli i před tou privatizací, dokonce to psali tehdejšímu hejtmanovi Bendlovi. Dokonce to byli jeho straničtí kolegové! Čili jeho straničtí kolegové v Brandýse psali dopis tehdejšímu svému místopředsedovi strany a hejtmanovi Petrovi Bendlovi, že ty pozemky nutně potřebují pro rozvoj města a že se bez nich město neobejde. Co by tohle pana Bendla zajímalo? On kašlal na všechny! Na opozici, to chápu, nějaké názory, ale samozřejmě kašlal i na to, co tehdy chtěla jeho radnice a jeho starosta v Brandýse. A víte, za kolik to pak radnice musela od toho soukromého majitele koupit? Jestli si to číslo dobře vybavuji, když tak si ho můžete najít na internetu, bylo to něco okolo 30, nebo dokonce 34 mil. korun. Město Brandýs nad Labem muselo zaplatit za tyto pozemky a zpětně je vykoupit, které mohlo dostat aspoň zadarmo od kraje! Já bych se v tomto případě na pana hejtmana Bendla nezlobil, kdyby městu dal pozemky zadarmo, když je potřebuje. To jenom on je takový, že útočí na kraj, když pomáháme městům, ale mně by to prostě nevadilo. Určitě lepší, než aby město muselo za původní krajské pozemky zaplatit nějakých 34 mil. korun.

Takže suma sumárum, když to sečtete, tak nabyvatel za dva roky po odečtení těch 7,5 mil., které za to kraji dal, vydělal, jestli to dobře počítám, nějakých 35 mil. korun na úkor Středočeského kraje, na úkor města Brandýs nad Labem. Dobře, taková malá zlodějna, my už jsme si na to zvykli, že jo? Tady se prodávají větší věci, ProMoPro je o stovkách milionů, tak co tady pár desítek milionů. Každý místopředseda ODS za sebou může nechat nějakou sekeru. Vždyť daňoví poplatníci to rádi zaplatí. Ono jim taky nic jiného prostě nezbude.

Takže dámy a pánové, kdyby to stálo jen tyto peníze, ale jak vypadá tato nemocnice dnes? Běžte se tam podívat. Já bych moc prosil - pan Bendl odešel - já bych moc prosil pana Bendla prostřednictvím předsedající, aby se on a jeho blízcí léčili výhradně jen v této nemocnici, aby tím dokázal, že když něco zprivatizuji, že se úroveň lepší, že to jde nahoru, aby vyvrátil ty ošklivé pomluvy, že do té nemocnice už nikdo nechce chodit, skoro nemá žádný personál, řítí se do bankrotu, nevyplácí ani mzdy. Prostě za celé ty dva roky, kdy byl v tichosti tunelovaný majetek, tak současně úroveň té lékařské a ošetřovatelské péče šla postupně dolů.

A jak to dopadlo, dámy a pánové, s tím dluhem? Jak jsem říkal, hlavní argument tehdejšího vedení ODS v kraji byl, že říkali: víte, tam je 30 milionů dluh a ten majitel ho bude muset splatit. Tak poté, co prodal ten majetek, jak jsem říkal, tak víte, kolik činí ten provozní dluh? Nějakých padesát šedesát miliónů. Ten se skoro zdvojnásobil. Ano, dámy a pánové, tady soukromý majitel a provozovatel té nemocnice nejenom že rozprodal majetek, ale ještě zdvojnásobil dluh.

Takže to je myslím úžasný příklad, jak funguje privatizace nemocnic, kam jdeme dál. A můžu vám říci, dnes už s tí odstupem několika let, v podstatě skoro z těch deseti prodaných nemocnic skoro nenajdete jedinou, z těch prodaných, která by se vylepšila, která by poskytovala víc služeb, lepší služby. V nejlepším případě je to zhruba stejné. Jedna výjimka, jeden soukromý majitel do rekonstrukce skutečně investoval, ale ten mimochodem tu nemocnici získal taky velice lacino. Ale o tom třeba zase někdy příště, ať tady nevypovídám hned před prvním čtením všechny příběhy o privatizaci nemocnic podle Občanské demokratické strany.

Dámy a pánové, co se stane? Tak pokud příští volby vyhraje sociální demokracie a dnes tento zákon zrušíme, tak samozřejmě jedním z našich prvních kroků - a když tady někdo volá po tom, že sociální demokracie neříká, co udělá ve zdravotnictví, tak já vám tedy řeknu, co uděláme. Jedním z našich prvních legislativních kroků bude a musí být nový zákon o veřejných neziskových nemocnicích, veřejných neziskových zdravotnických zařízeních. Pokud volby vyhrajeme, tak ten zákon opět předložíme do této Sněmovny. Samozřejmě jasně říkám, že jsou tam nějaké chyby, tak se pokusíme ty chyby, které se ukázaly, opravit, je to logický přístup. Prostě proto, že si myslíme a jsme přesvědčeni, že by v České republice měla existovat základní páteřní síť nemocnic, které by neměly být soukromé, které by měly být veřejné a neziskové. I toto je prosím ve Spojených státech amerických! I tam máte spoustu neziskových nemocnic, které jsou osvobozeny od placení daní! I v tak liberálním pravicovém prostředí zdravotnictví Spojených států tato právní forma existuje. Navíc je ještě více běžná v celé západní Evropě. My jsme v tomto anomálie, opět neoliberální anomálie!***




Přihlásit/registrovat se do ISP