(15.40 hodin)
(pokračuje Seďa)

Vážený pane premiére, chci vám připomenout vaše předvolební vystoupení k zadlužování státu, kde jste ukazoval modrou a červenou imaginární - či podle mého názoru lživou - nákupní síťovku. Ano, pane premiére, řada občanů vám skočila na vaše slova, že když budou volit Občanskou demokratickou stranu, bude síťovka plnější. Teď se ukazuje, že mystifikací trpí nejen někteří ministři vaší vlády, ale že mystifikací trpíte i vy sám. Vaše čím dál prázdnější modrá síťovka totiž ukazuje na skutečnost, že už se nekrade pouze ze státního, ale že se už bere i lidem. O to hůř, že se bere zejména těm, kteří se nemohou bránit.

Vážení členové vlády, vážené koaliční poslankyně a poslanci, opravdu se divím, že se stále ještě nestydíte.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám tady jednu, ale nevím, jestli to byla opravdu faktická - pan poslanec Miroslav Jeník? Nehlásil se. Vy jste se hlásil, nebo ne? Hlásil, takže se omlouvám, jste tady napsaný. Takže prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Jeník: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nechci zdržovat, já jsem se jenom přihlásil před vystoupením předřečníka, protože jsem to právě chtěl vrátit trošku k tématu, které je o tom, abychom se v podstatě těmito zákony, úspornými a dalšími opatřeními, dostali ke konsolidaci státních financí.

Pr T ostě v roce 2006, kdy jsem se dostal ke státním financím jako ekonom, tak mě opravdu napadala pouze věta feldkuráta Katze: "To se nám to hoduje, Švejku, když nám druhý půjčujou." Od té doby šel nějaký vývoj, šel světem, šel i Českou republikou a my k tomu musíme přihlížet.

Tady bylo zmíněno: Nestrašme řeckou krizí a podobně. Ano, ty obraty se tady často používají, ale nezapomeňme na to, že mimo řecké krize už máme také portugalskou krizi, na cestě španělskou krizi, belgická vláda se ještě za rok nesestavila a Itálie se může dělit za chvilku na sever a na jih. Takže nedělejme všechno pro to, abychom se nějakými malichernými spory přidali do této skupiny států, a potom, až budeme vydávat nějaké dluhopisy a podobně, tak budeme vůbec mít problém je udat na trhu, a v rámci penzijní reformy se pak už nebudeme bavit o způsobu, jak investovat, když by třeba téměř nebylo do čeho. To znamená buďme v sestavě zemí, kterým se důvěřuje a které si důvěru zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď paní poslankyně Kohoutová.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pane předsedající, jenom bych vaším prostřednictvím chtěla vzkázat svému kolegovi, co zde po levici měl vystoupení. Pečovatelská služba není hrazena pouze z příspěvku na péči, ale je hrazena také státem, krajem a obcí. Prosím vás, pojďme tady říkat pouze o problémech, o kterých skutečně něco víme. Pojďme své projevy cílit tak, že skutečně víme a naše slova jsou - důrazně žádám - našimi vlastními poznatky, a ne že tady pouze budeme říkat nějaká hesla.

Jestli potřebujete vysvětlit, jak to vypadá s pečovatelskou službou, ráda vám poskytnu konzultaci. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Seďu.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Vážená paní kolegyně, prostřednictvím předsedajícího, za prvé mě nemusíte poučovat. Já jsem sociální demokrat. (Veselost zprava.) Pro sociálního demokrata jsou sociální věci prioritou, takže já vím přesně, jak se financuje pečovatelská služba. Jsem dlouholetým zastupitelem města Uherské Hradiště, takže vím, které máme a jak fungují a jak nefungují. Takže mě nemusíte poučovat! Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Václav Klučka je další, kdo se hlásí.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji. Pane místopředsedo, kolegové, kolegyně, na výzvu paní Kohoutové, že máme mluvit o tom, čemu rozumíme, chci jenom říci, jestli všichni víme, kolik se mění zákonů tímto zákonem, jestli to víme všichni, že jich je 17. Jestli všichni známe obsah těchto zákonů, abychom porozuměli tomu, co se v zákonech skutečně mění.

Já jsem teprve v dnešní tak obsáhlé diskusi pochopil to, co nám chybělo při legislativní nouzi. Nebyla žádná diskuse, nemluvilo se o ničem, schválili jsme to tak, jak to bylo! Není to dobré pro tuhle Sněmovnu. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máme tady ještě přihlášeného pana poslance Zbyňka Stanjuru.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem občanský demokrat, a když něčemu nerozumím, tak si rád nechám problematiku vysvětlit, protože člověk samozřejmě nemůže rozumět všemu.

Nicméně bych chtěl vzkázat panu poslanci Seďovi prostřednictvím pana předsedajícího, že sociální politika je výsostně pravicové téma, ne vaše socialistické experimenty. (Veselost a potlesk v levé části sálu.) Sociální téma je téma pravicových stran. My chceme mít adresný systém, abychom dali těm, kteří to skutečně potřebují, a ne těm, kteří jsou černí pasažéři a kteří peníze od státu, krajů a obcí nepotřebují. To je to, co nás rozlišuje, proto se tak potýkáme.

A chtěl bych vzkázat svému kolegovi Václavu Klučkovi prostřednictvím pana místopředsedy Zaorálka. Je pravda, že k tomu nebyla rozprava, ale předtím váš pan tehdy úřadující předseda Sobotka mluvil asi šest a půl hodiny s právem přednostním, takže to mohl říct všechno on, kdyby toho času využil k věcným připomínkám a k věcným návrhům k tomuto návrhu zákona. Kdo si pamatuje bouřlivé jednání, tak mi dá za pravdu. Kdo si ho nepamatuje, tak si otevřete stenozáznamy. Jsou na webu a můžete se podívat. Zatím je debata mnohem kratší, zatím, než tehdy.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejdřív se přihlásil s faktickou pan poslanec Josef Nekl a pak Václav Klučka. Takže nejdřív Josef Nekl.

 

Poslanec Josef Nekl: Děkuji, pane předsedající, vaším prostřednictvím k paní kolegyni Kohoutové. Vyzvala nás, abychom mluvili se znalostí věci. Před tuším třemi týdny probíhalo krajské zastupitelstvo Olomouckého kraje, kdy zastupitelé, jak se říká napříč politickým spektrem, odhlasovali prosbu tomuto parlamentu a této vládě, aby skončila s hlubokými škrty do sociální oblasti, protože to, co bylo odebráno letos v rámci příspěvku státu na činnost domovů důchodců a sociálních služeb i neziskových organizací, bude příští rok o další třetinu zkráceno a budeme muset v našem kraji, stejně jako v ostatních krajích, určitě omezit, ne-li pozastavit činnost mnoha organizací, které se sociální službou a sociální prací zabývají. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní poprosím poslance Václava Klučku.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane místopředsedo, prostřednictvím vás kolegovi Zbyňkovi Stanjurovi. On dobře ví, že charakter rozpravy, kterou vedl pan předseda, nebyl charakterem rozpravy podrobné. Byla to rozprava obecná, ve které sice mohl říct všechny věci, které se mu na zákonech nelíbí, ale nic bychom v daném okamžiku nezměnili. Žádná podrobná rozprava v legislativní nouzi nebyla. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme pokračovat dále v řádných přihlášených. Tím dalším je - pan ministr chce reagovat, takže prosím, slovo má pan ministr.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji. Já samozřejmě potom budu reagovat na příspěvky, které se vztahují k tématu, nicméně pokud se tady mluví o dotacích sociálních služeb, tak se to k tématu nevztahuje, proto bych na to chtěl reagovat hned.

Žádné číslo na příští rok není, tak nevím, kde ho pan kolega poslanec bere.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní je přihlášen pan poslanec Václav Neubauer. Další pak bude Václav Klučka řádně. Mám tady asi ještě šest přihlášek, pro vaši informaci. Prosím.

 

Poslanec Václav Neubauer: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, poté co veřejnost značně negativně naladil přechod na nejrůznější úsporná opatření, která byla v závěru loňského roku tak nějak šmahem schválena, byla o těchto krocích vedena diskuse na nejrůznějších úrovních a též buďto s vysokou odborností, nebo s úplnou neznalostí věci. Z různých diskusí pak podle mého názoru vyplývá několik poznatků, k nimž se hodlám v tomto svém vystoupení vyjádřit a upozornit na několik bodů, které by se měly ve vládním návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, změnit.

První připomínku mám ke změně zákona o nemocenském pojištění. Především s ohledem na navrhované změny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, které významně zvýší finanční spoluúčast pacientů na léčebných nákladech, se domnívám, že by bylo velmi vhodné ponechat úpravu denní výše nemocenského v rozdílných výších, a to 60, 66, 72 a 100 %, tak, jak platilo do 31. 12. 2009. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP