(18.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

To je přece věc, se kterou ale naše ústava nepočítá. To je přece věc, se kterou Listina základních práv a svobod nepočítá. To je věc, se kterou systém tak jak byl nastaven, přece nepočítá. Ten systém tak, jak je nastaven a funguje v naší zemi posledních dvacet let, počítá s rovnými právy pojištěnců. Jestliže jste jednou pojištěnec, jste účastníkem všeobecného zdravotního pojištění, tak přece máte nárok na poskytnutí dostupné kvalitní potřebné zdravotní péče. A nejsou tady kategorie číslo jedna, pojištěnec horší, který dostane horší péči, a kategorie číslo dvě, pojištěnec bohatší, který dostane lepší péči. Tento návrh zákona po dvaceti letech toto mění. To je přece velmi zásadní změna a já musím říci, že se nedivím tomu spěchu vládní koalice.

Rozumím tomu tak, že vláda spěchá, než si toho společnost všimne. Než si lidé vůbec všimnou, k čemu v naší zemi dochází. Protože tady se nevede žádná veřejná debata, tady se nevede žádná rozsáhlá odborná diskuse. Prostě spěchá se honem, honem, aby už ten zákon prošel Sněmovnou, přehlasoval se Senát, prezident to snad podepíše a udělejme to. Než se společnost vzpamatuje, než si toho lidé všimnou, než se vzbudí odpor.

My jsme dneska přišli do Poslanecké sněmovny, ne abychom zdržovali tím, že tady budeme číst telefonní seznamy, tak jak nám to předváděla ODS na jaře loňského roku. My tady dnes žádné telefonní seznamy číst nebudeme. My jsme dnes přišli jako sociální demokraté do Poslanecké sněmovny, abychom upozornili na toto vážné riziko. Abychom upozornili na to, co se tady ve skutečnosti děje. Že se ruší rovnost přístupu ke zdravotní péči mezi pojištěnci, kteří jsou účastníky systému všeobecného zdravotního pojištění. Ta rovnost se tady ruší, zavádí se systém, jak ji obejít, a obejít ji jenom na základě peněženky. Jenom na základě toho, jestli ten člověk si to může, nebo nemůže dovolit zaplatit. To je to, co se tady dnes děje. Vedle toho zvýšení poplatků je v zásadě zanedbatelná záležitost, protože toto je princip této změny a to je důvod, proč vládní koalice tak spěchá, honem, honem, schválit to dnes o půlnoci, možná v noci, ať na to není vidět, co jsme tady vlastně udělali. Myslím si, že to je trošku puč v systému zdravotní péče, tak jak ho u nás posledních dvacet let známe.

Ten systém není dokonalý. Určitě tam lze hledat rezervy. Koneckonců, o tom už tady byla a určitě také bude řeč. Ale tady se bavíme o změně základních parametrů, o změně základních principů. A na tom by přece ve společnosti měla být shoda. To není jenom systém nebo problém odborné debaty zdravotníků. To je přece také etický problém, a vážný etický problém. To je sociální problém, a klíčový sociální problém. Lidé teprve až v okamžiku, kdy se ten systém spustí a pacienti s ním budou konfrontováni, tak si uvědomí, co se vlastně v zemi stalo.

Tento systém přispěje k sociálnímu rozdělení společnosti. Prohloubí příkopy mezi jednotlivými sociálními vrstvami, které českou společnost tvoří. Popírá principy solidarity a společenské soudržnosti. Tohle jsou přece velmi nebezpečné věci a o těch tady máme plné právo, abychom vedli na půdě Poslanecké sněmovny debatu. Nebudeme vám číst telefonní seznamy ani zákon o zdravotním pojištění ani studie OECD, tak jak to tady dělal současný premiér Nečas na jaře loňského roku. Ale přišli jsme proto, abychom řekli vážné argumenty a vážné výhrady.

A poslední důležitá věc, kterou k tomu chci říci. Víte, my jsme tady varovali, v Poslanecké sněmovně, pokud šlo o zákon o stavebním spoření. Jasně jsme říkali: Nedělejte to. Je to věc, která je riskantní z pohledu dodržování ústavy. Když se schvaloval státní rozpočet, tak jsme říkali: Pane ministře Kalousku, nepočítejte tam s těmi penězi ze stavebního spoření, protože to je nejistý příjem. My jsme to napadli u Ústavního soudu a může se stát, že ty peníze budete muset vracet. Nikdo na to nereagoval, naše varování byla zcela zbytečná. Myslím, že to byla chyba.

Tak jak jste nedbali na naše varování, pokud šlo o ten vymyšlený stav legislativní nouze, tak jste nedbali na naše varování, pokud šlo o zpětné zdanění stavebního spoření mimořádnou 50procentní daní. Já chci upozornit a varovat, že tak jak je ten návrh připraven, tak jak je šit horkou jehlou, tak jak počítá s tím, že co je standard a co je nadstandard, co je ekonomicky náročnější varianta, že o tom vlastně budou rozhodovat vyhlášky ministerstva, že to vlastně zákon vůbec nebude blíže definovat, to je přece něco, s čím náš ústavní systém nepočítá. Pokud vy to prosadíte v této variantě, tak opět hrozí riziko kolize s ústavou. Podívejte se prosím na stará rozhodnutí Ústavního soudu. Podívejte se na jeho judikaturu. Tam už mnohokrát Ústavní soud v této věci rozhodoval. Možná tady o tom dnes ještě bude řeč. Tam jsou vážná rizika kolize.

My jsme dneska přišli také proto, abychom vás na to upozornili. Aby se pan ministr Heger za rok, za dva, až se situace vyřeší, a možná i u Ústavního soudu, nemohl tvářit, že za to může Ústavní soud a že on s tím nemá nic společného. Tak to prostě nebude. Ta odpovědnost bude na těch poslancích, kteří pro takový návrh zákona budou hlasovat. To by bylo dobře, kdyby si vládní většina uvědomila. To by bylo dobře, kdyby si to uvědomila vládní koalice. Tento zákon je vážný problém, není dostatečně vydiskutován, velká většina lidí vůbec netuší, co se tady chystá, jak to dramaticky pozmění způsob, který tady je dneska, dostupná zdravotní péče, co všechno to bude znamenat ze sociálního, etického, morálního, kulturního hlediska pro naši zemi. Prostě žádný z těchto aspektů nebyl debatován, nic takového se neodehrálo a to byl ten důvod, proč jsem navrhl, aby se schůze přerušila o 14 dní. Získejme alespoň nějaký čas pro debatu.

Myslím si, že není možné, aby poslanec, který zná ústavu, aby poslanec, který si přečetl rozhodnutí Ústavního soudu, aby poslanec, který složil poslanecký slib, pro takovýto návrh hlasoval. To je prostě příliš velké riziko a my nepoženeme náš systém zdravotní péče jako sociální demokraté do chaosu, rozvalu a rizika. Stačily jiné oblasti, které už vládní koalice svou činností zvládla rozvrátit. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych požádal paní předsedkyni, kdyby mi umožnila vystoupit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka? Pokud je faktická poznámka, tak má slovo pan kolega Vojtěch Filip, poté tedy s řádnou přihláškou místopředseda Sněmovny s přednostním právem Lubomír Zaorálek.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Členové vlády, paní a pánové, jen opravdu fakticky. Přemýšlím nad tím, jestli ten, kdo navrhl jednání tímto způsobem, je - promiňte mi - takový hlupák nebo tak velký provokatér, který chce způsobit opět nestandardní situaci. Nastrčil do toho pana předsedu klubu TOP 09, aby to přednesl, a my jednáme o tak vážné věci zase nestandardním způsobem a zase riskujeme.

Prosím vás, řekněme si alespoň jednou, a já děkuji za to, co navrhl pan kolega Šťastný, že budeme o tom normálně diskutovat. Nikoli v nějaké nestandardní situaci. Budu tomu velmi rád. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla první faktická poznámka. Nyní faktická poznámka pana poslance Šťastného. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Dámy a pánové, několikrát jsem byl jmenován. Já jsem si dovolil nikoli protestovat proti jakémukoli věcnému vystoupení z řad opozice. Já jsem si dovolil se pozastavit nad tím, že opozice, která říká, že je konstruktivní opozicí, že chce o návrzích diskutovat, že chce dávat své pozměňující návrhy, případně hledat řešení na řadu volebních období dopředu v oblasti zdravotnictví, tak že z ničeho nic přichází hned na úvodu dnešního dne s přerušením tohoto zákona na 14 dnů, projednávání v této Sněmovně, čímž ho fakticky odkládá, dává ho pod stůl místo toho, aby standardním způsobem byl tento zákon propuštěn do jednání výborů, vznikly dostatečně dlouhé lhůty pro to, aby mohl být projednán, aby rozumným způsobem i opozice měla možnost se k němu vyjádřit. Nic více jsem neříkal, nic méně.

Já si myslím, že všichni víme, že tady budeme dneska do noci. My jsme si někteří vzali holení, deky, čisté ponožky a myslím si, že to vydržíme a nějakým způsobem se budeme i nadále pokoušet, abychom vysvětlili veřejnosti, že tento zákon je velice důležitý. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka pana poslance Šťastného. Nyní je tedy přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Zaorálek. - Ještě faktická. Promiňte, pane místopředsedo, ještě faktická poznámka, pan předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP