(18.10 hodin)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Paní a pánové, dovolte mi krátkou reakci na pana kolegu Šťastného. Ano, je chvályhodné, že se mluví o tom, že se konečně ta věc bude projednávat, jak se dnes moderně říká, napříč spektrem, akorát to má jedno čertovo kopýtko! Já také chválím pana kolegu Šťastného za tu myšlenku. To čertovo kopýtko je, že to musí být projednáno s opozicí, ještě než to přijde do Sněmovny, ještě než to přijde na výbory, protože ve Sněmovně a ve výborech, tam se nejedná potom už, jako kdo má pravdu skutečně! Tam se jedná o to, že pravdu má ten, kdo má víc hlasů! A jak ve výboru, tak ve Sněmovně pak pravda vyjde najevo, že ten, kdo to přehlasuje, tak má pravdu. Prostě to je to řešení na jedno období! Kdo má momentálně většinu, tak ve výboru i ve Sněmovně to přehlasuje! To není skutečná diskuse s opozicí! To jsem chtěl říct. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě tedy pan poslanec Koskuba. Pan poslanec Koskuba faktická poznámka? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Paní předsedkyně, dámy a pánové, já jsem se hlásil poctivě před drahnou chvílí. Musím vám říct, že mnohé bylo řečeno, a jenom vás varuji před jedním. Tady vidíte, že hovoříme: obstrukce ano, obstrukce ne. Pak stačí jedna malá poznámka kolegy z druhé strany, a i já jsem chtěl hovořit o tom, že je nutné, aby nás bylo slyšet, a musíme se někde projevit, protože ve výboru je to tiché hlasování, a ne že se chceme prezentovat před kamerami, protože o tom rozhodujete všichni - ne jenom ti, co jsou ve zdravotním výboru.

A já jsem si opravdu odpustil ve svém projevu připomínat, že se zde četly ty seznamy, jak říkal pan kolega Sobotka, apod. Prosím vás, nepouštějme se na takhle tenkou půdu. Víte, že to bylo před časem trapné, a já vám slibuji, že kdyby někdo od nás se dopustil takovéhoto jednání, tak já budu první, kdo se za něj omluví.

Na druhé straně považuji za svou povinnost říci, že pro naše slušné pacienty, pro ty řádné, poctivé pacienty, kterých je drtivá většina, já nechci prostě, abychom začali rozlišovat mezi 1., 2., 3. třídou, kterou pojedou, a rozhodně z našich zdravotníků nechci, aby byli průvodčí, prodejci nějakých vstupenek, ale aby to byli zdravotníci, kteří je léčí. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za tuto faktickou poznámku a nyní tedy - nejsou-li už faktické poznámky? nejsou - s přednostním právem místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, poté pan ministr Leoš Heger.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já bych chtěl říci poslancům, že tady nejde o žádné reformy. Tady nejde o žádné reformy! Podívejte, pohled na pana poslance Gazdíka, jak tady běhá s potutelným úsměvem a křičí, že budeme jednat do půlnoci nebo do tří do rána. To je přece typický revolucionář! (Smích a potlesk.)

A chování vládní koalice, to nejsou reformy! To je skutečně puč, přepadení, převrat! A to, co vy připravujete - já bych vám doporučoval knihu Konrada Liessmanna. Jmenuje se to Teorie nevzdělanosti. On tam píše v poslední kapitole, že slovo reforma pochází z 15. století, je z latiny a význam slova reforma byl, když se něco vymkne ze svých kloubů, tak to vrátit k tomu původnímu řádu. Dokonce když Martin Luther zakládal své reformační hnutí, tak nezakládal novou církev. On chtěl vlastně obnovit ten původní smysl. Čili kdybyste vy chtěli opravdu dělat reformu zdravotnictví, sociálních věcí, tak by to znamenalo obnovit smysl toho, proč ve státě něco takového existuje. Ale vy se po původním smyslu neptáte! To, co navrhujete, to se vlastně bojíte sdělit veřejně, hlasitě a dát to skutečné debatě! Proto vám ty věci Ústavní soud vrací, protože se chováte jako revolucionáři! Já se dokonce divím, že pan ministr Heger, který na mě působil vždy takovým poměrně konzervativním, klidným dojmem, a měl jsem pocit, že tohle jsou věci, kterým on bude rozumět, že zdravotnictví se nelze jenom tak prostě převratem, pučem zmocnit a přestavět ho! A myslel jsem si, že bude mít pochopení pro to, že pokud se má v takovéto oblasti něco změnit, tak to musí být předmětem skutečné debaty a nemůže to být věcí radikálního převzetí moci! Rozumíte, kdybyste skutečně řekli veřejnosti to, co je návrhem toho vašeho návrhu, tak pravděpodobně byste velký úspěch nesklidili. Nebo co si myslíte, že řeknou lidi k tomu, když byste se jich... Přečtu tady, co je možné takhle vyčíst z vašeho návrhu:

Zdravotnické zařízení bude povinno do zdravotnické dokumentace pojištěnce zaznamenat, že mu bylo nabídnuto poskytnutí zdravotní péče v základní variantě i v ekonomicky náročnější. Součástí dokumentace má být vyslovení souhlasu pojištěnce s poskytnutím péče v základní variantě, nebo v ekonomicky náročnější. Tak v takovém případě má být součástí záznamu ve zdravotnické dokumentaci též vyslovení souhlasu se zaplacením částky ve výši rozdílu mezi cenou ekonomicky náročnější varianty a výší úhrady zdravotní péče v základní variantě. - Dovedete si představit, že veřejnost na tohle přistoupí? Že prostě většina obyvatel v této zemi podpoří takovýto způsob rozhodování se v ordinaci? Chápete, pobavme se tedy o tom s lidmi. Je tohle něco, co oni chtějí, zítra si vybírat v něčem, v čem se nevyznají? Odhadovat, jestli mají na to, aby platili? (Hlasy zprava: Ano.) Ale je tohle něco, co existuje někde v civilizované Evropě? (Opět zprava: Ano!) Rozumíte, jmenujte mi stát, ve kterém existuje ten váš standard a nadstandard, který se týká něčeho jiného než kosmetiky, zařízení ve zdravotnickém pokoji!

Vy tady děláte opravdovou revoluci v tom, že tohle je skutečně zrušení ústavního principu stejné rovnosti přístupu ke zdravotní péči placené ze zdravotního pojištění, na které společně přispíváme! To je ten bolševismus vašich reforem! To ve skutečnosti žádné reformy nejsou! (Potlesk ČSSD.) To je to, co říkal Bohuslav Sobotka. To je skutečný puč. Proto nepotřebujete čas! Proto potřebujete rychle! Proto říká pan Gazdík: do půlnoci, do tří do rána, prostě musíme to sfouknout! Však to nějak vydržíme! (Emotivně:) Vždyť to vlastně ani pana Gazdíka moc nezajímá, co tady my říkáme! On je typický revolucionář, který ví, že má pravdu, a on to prostě profičí! Vůbec, musí to fičet, ty reformy! Kdyby tady nebyl ten pitomý Ústavní soud, který nám tady každou chvíli dá nějakou brzdu! Vy si myslíte, že nám se chce dávat další podání k Ústavnímu soudu? My jsme také chtěli, aby Parlament byl místem, kde se rozhoduje, aby se konala debata! Přece my nestojíme o to, aby Ústavní soud z procedurálních důvodů nám to tady vracel zpátky! Ale mělo-li by se to změnit, tak vy byste museli přestat být bolševickými revolucionáři, kteří používají metod, které jsou nedůstojné Parlamentu! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím s přednostním právem o vystoupení pana ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji, paní předsedkyně. Já jsem myslel, že budu vystupovat až na konec, ale přece jenom bych rád přerušil tento politický proud myšlenek, který tady zazněl, a chtěl bych říci, že jsem se opravdu dost snažil, abych dosáhl pravého opaku, než ke kterému teď tady došlo. Věřte mi, že nebylo mým cílem, abych předložil část - malou část - reformy zdravotnictví, která by vyvolala ta slova, která tady zazněla: chaos, rozval, puč, přepadení, převrat, bolševická reforma. Já musím říct, že vím, co jsou bolševici. Já jsem měl oba dědečky, kteří na ně doplatili vězněním, a musím říct, že to by je velmi urazilo, kdyby věděli, kam jejich vnuk dospěl, že předkládá bolševické reformy. To jsem opravdu sám překvapen.

Reforma zdravotnictví je velmi obtížná věc. Předposlední bod, nebo před tímto projednáváním, občanský zákoník, byl obtížný a zaznělo tady, že se připravuje dva roky občanský zákoník. Ve většině zemí se reformy zdravotnictví diskutují po léta a je velmi obtížné dospět ne ke konsenzu, ale dospět k takovému postupu, se kterým by byl rozumný souhlas a který by hlavně byl úspěšný, prostě proto, že zdravotnictví je zamotané, a když se do něj nelijí peníze, tak se reformuje velmi těžko. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP