(12.10 hodin)
(pokračuje Dolejš)

Nevím jak vy, já tedy nemám potřebu zkoumat meritum výroků, kdo je opilec, kdo je bigamista, kdo je póvl, grázl nebo debil, a už vůbec ne Ferda mravenec nebo kolotočář. Já tyto výroky chápu jako výroky emotivně minimálně zabarvené až pokleslé, které bychom si mohli navzájem všichni, jak tu jsme, ušetřit. Ona totiž polemika se dá vést i s noblesou, a to i když použiji expressis verbis některé ostřejší výrazy - zkrátka bez nějakých psychiatrických diagnóz stanovovaných tady od řečnického pultu, což by bylo minimálně profesionálně nekorektní, byť by někdo z nás byl profesí psychiatr. A zrovna tak si nemyslím, že je dobré na sebe ukazovat vztyčeným prostředníčkem, i když sekundárně vysvětlíme, že jsme měli na mysli, že jsme vlastně všichni jedničky. Oni si to totiž lidé po takovém vystoupení o nás nebudou myslet, že jsme jedničky.

A k tomu směřuje můj návrh alternativního usnesení. Já bych navrhoval, aby oproti návrhu mandátového a imunitního výboru Poslanecká sněmovna konstatovala, že používat ve vystoupení poslanců osobní urážky je nevhodné a v rozporu s politickou kulturou.

Samozřejmě chápu, že politická řeč musí mít někdy svou šťávu, dokonce i souhrnná označení mohou mít určité emotivní zabarvení. Kdybych měl zabloudit do historie, možná si vzpomenete, že kdysi ve francouzském Konventu nezařazení, nezávislí poslanci byli označení pojmem marais neboli bažina. Já se ale obávám, že jsme za prvé o dvě století dál, a za druhé tím, co předvádíme, že by nás spíše titulovali nějakou nevycválanou žumpou, a o to určitě nestojíme. Protože takový sbor by byl pro lidi zadarmo drahý. My jsme tady od toho, abychom řešili jejich problémy, a ne abychom se uráželi.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Jiří Dolejš, děkuji. Návrh usnesení byl předán paní zpravodajce. Nyní je přihlášena paní poslankyně Marie Rusová. Prosím.

 

Poslankyně Marie Rusová: Dobrý den. Paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, rozhodující z mého pohledu je, že mandátový a imunitní výbor v rámci projednávání této kauzy jednomyslně konstatoval, že je třeba, aby se jednání poslanců Poslanecké sněmovny zkulturnilo.

Vážení, je však třeba říci, že téměř všichni poslanci máme méně či více máslo na hlavě. Zhlédla jsem ze záznamu inkriminované jednání Poslanecké sněmovny, při kterém došlo k předmětnému projevu poslance Ratha, potažmo i poslance Kalouska. Bylo patrno, jak se ostatní poslanci včetně přítomných ministrů baví, smějí a zkrátka nechovají se, jak by bylo důstojno. Domnívám se tudíž, že v daném případě by postačilo konstatovat nutnost zkulturnění projevu při jednání Poslanecké sněmovny.

A co se týče ostatního, již zde vlastně řekl můj předřečník. Budu hlasovat také pro alternativní navržené usnesení.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Rusové. Prosím paní zpravodajku paní poslankyni Karolínu Peake nyní o slovo.

 

Poslankyně Karolína Peake: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych v rámci rozpravy odpověděla pouze na jednu výtku pana poslance Ratha, a to na tu onu výtku o měření dvojím metrem.

Mohu jenom konstatovat, že mandátový a imunitní výbor se zabývá pouze těmi podněty, které k němu dojdou jako stížnosti. Nezabývá se žádnými podněty, žádnými urážkami z vlastní iniciativy. Proto byla řešena pouze stížnost pana ministra Kalouska a žádná jiná stížnost, která nebyla doručena. Na mandátovém a imunitním výboru byl pan dr. Rath výslovně dotázán, zda si přeje podat stížnost na chování pana ministra Kalouska. Řekl, že nikoliv.

V rámci rozpravy si dovoluji pouze tedy navrhnout usnesení na základě usnesení mandátového a imunitního výboru, které vám bylo všem rozdáno na stůl. A navrhuji tedy usnesení, že Poslanecká sněmovna potvrzuje podle § 16 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, disciplinární opatření mandátového a imunitního výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní zpravodajko. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan kolega Stanislav Polčák. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si pouze dovolil poukázat na to, že argumentace, kterou nám předkládá pan Rath, podle mého názoru do jisté míry pokulhává. A to z jednoho důvodu. On tvrdí, že úsudek o opilosti pana ministra si učinil jako lékař, zde to i pojmenoval. Já si myslím, že je tady i několik psychiatrů v této Sněmovně a že po vystoupení jiných poslanců taky nechodí jiní kolegové psychiatři, minimálně jeden, k tomuto pultíku, aby analyzovali duševní stav nebo psychickou poruchu jiných poslanců. A mám za to, že tedy jakákoli lékařská anamnéza nebo diagnóza je předmětem lékařského tajemství. Z tohoto důvodu bych byl rád, aby si když tak pan poslanec Rath, prostřednictvím paní předsedající, své diagnózy a anamnézy nechal sám pro sebe propříště.

Děkuji mnohokráte. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Stanislav Polčák. Ptám se na další přihlášku do rozpravy. Pokud žádná přihláška není, rozpravu končím. Má možnost se vyjádřit na závěr pan poslanec Rath a také paní zpravodajka dostane slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, dámy a pánové. Nejdřív trošku edukace. Tady předřečník řekl, abych si nechal pro sebe své anamnézy a diagnózy. Tak pane kolego poslanče, anamnéza - tu vám musí říct pacient, takže tu tady těžko můžu říkat, protože to je jeho historie. Jen abyste věděl pro své další poučení a nepoužíval cizí slova na špatných místech, kam se nehodí.

Co se týče diagnóz, to je jiná věc, ale tam jste vázán lékařským tajemstvím pouze tehdy, pokud ten člověk vás jako lékaře vyhledá a svěří se do vašich rukou. Já si nejsem jist a vědom toho, že by za mnou přišel někdy pan ministr Kalousek a byl mým pacientem. Jinak lékař samozřejmě může říkat své postřehy o různém stavu lidí, pokud nejsou jeho pacienty, čili to není porušení lékařského tajemství. Tolik pro edukaci, abychom si nepletli pojmy s nějakými laickými dojmy.

Navíc je zajímavé, že tato Sněmovna vůbec nechce řešit to merito, jestli je vůbec správné, aby se tady ministr vlády potácel někdy opilý. To zjevně nikoho moc nezajímá. Dobře, je to taky zajímavý signál a bereme to asi jako normu, tak jsem to asi pochopil.

K poslední věci. Víte, ať hlasování dopadne jakkoli, já jsem tady ty důvody řekl. Ale já už teď jsem vnitřně velmi spokojen. Jestli pokuta pro mě, těch deset tisíc, způsobí to, že pan ministr Kalousek, jak tady vystoupil, bude vystupovat pokorně, tichým hlasem a nebude nikoho urážet (ministr Kalousek se hlasitě směje), pak mi to skutečně za těch deset tisíc velmi stojí. Protože se zdá, že jsem polepšil ministra Kalouska (ministr Kalousek se stále hlasitě směje), že dal na moji radu a zdá se, že pije mnohem méně, možná i plně abstinuje, že musím konstatovat, že ho zde vídám méně často opilého než třeba před rokem. (Smích nejen ministra Kalouska, ale i některých poslanců v sále.) Takže to je první pozitivní bod. A já vám chci, pane ministře, k němu pogratulovat.

A druhý bod. Jestli jste si z tohoto vzal poučení, jak jste tady říkal, že už nikoho nebudete urážet a napadat v této Sněmovně, tak já jsem velmi spokojen a rád těch deset tisíc zaplatím, protože za to to stojí - mít tady polepšeného a slušného ministra Kalouska. (Úsměvy v sále.)

Doufám, že to ale nevztáhnete jenom na nějaké vulgární výrazy, ale třeba i na to, co jste tady včera předvedl, tzn. když vedete bratrovražednou válku se svým kolegou ministrem z vlády, že vedle toho, že budete poučovat o pokoře - to s vámi souhlasím, skutečně jeho projev nebyl vůbec pokorný - tak ale zase sebekriticky dodáte, proč ho tak nemáte rád. Co vám tak zlého na tom Ministerstvu obrany udělal, jaké hračky vám a vašim kamarádům hodil do kanálu (smích v sále), na jaká kuří oka vám tam šlápl a jaké že si účty tady před zraky Sněmovny i veřejnosti s ním vlastně ve skutečnosti vyřizujete.

Ano, pokora není o tom, jenom tady hrát komedii a tvářit se pokorně, pane ministře, jak tady předvádíte před národem, ale je to především duševní stav.

Čili ještě na sobě trochu zapracujte! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP