(11.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Takže dámy a pánové, další citace pana Kalouska, který u tohoto řečnického stolu řekl: "Tak. Plky tohoto typu." Na adresu vyjádření poslanců opozice. Opět důkaz naprosté slušnosti, slušného vychování a důkaz toho, jak má ministr vlády a poslanec této Sněmovny vystupovat a nálepkovat své kolegy.

Nebo pan ministr Kalousek ještě řekl na adresu odborů. Také velmi zajímavé. Prosím, abyste tomu věnovali pozornost, co pan ministr Kalousek soudí o odborech, odborářích, a také to řekl od tohoto řečnického pultu. Řekl: "Odbory vedené různými homofoby a polonacisty." To řekl prosím 9. března 2010 zde v této Poslanecké sněmovně. Já se ptám mandátového a imunitního výboru, proč toto nebylo na pořadu jednání.

Já myslím, že by se výroků ještě dalo najít víc a víc a nemá cenu s tím tady zdržovat. Já jsem vybral jenom z nedávné doby ty nejzajímavější, abyste mohli, prosím, posoudit ten kontrast, kontrast mého vyjádření, které neobsahovalo jediné vulgární slovo, a byla to reakce na jeho poměrně sprosté pokřikování, a to, co on tady celkem běžně říká od tohoto řečnického pultu a všechny to nechává naprosto klidnými. Čili toto je ta platforma dvojího metru.

Druhá věc. Pravda. Samozřejmě se nechci tady pasovat do role nějakého mistra Jana Husa, který je za pravdu ochoten skončit na hranici, tohle není dobrý příklad. A na druhou stranu bychom se měli podívat, jestli jsem oprávněn takový výrok říct a jestli byl pravdivý, či ne.

Tak, dámy a pánové, kdo je tady déle než týden v této Poslanecké sněmovně, tak mi musí dát za pravdu, že pan ministr a poslanec Kalousek tady pobýval mnohokrát ve stavu, kdy nebyl střízlivý. Prostě to víme všichni. Všichni jsme ho tady za poslední roky potkávali, někdy víc, někdy méně podnapilého. Ale on to dokonce sám přiznal. Tady je opět jeho autentický citát: "K tomuto vzájemnému napadání, které beru sportovně, pane kolego, jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji." To byla slova přímo také od tohoto pultu pana ministra Kalouska, čili on to přiznává, že se občas opije, nebo opil, nebo opíval, opíjel - děkuji, omlouvám se za novotvar.

Já myslím, že to vědí i novináři, že to ví i veřejnost. Vždyť se podívejte na internet, na facebook, kde jsou úžasné scénky, kde pan ministr Kalousek klátě se před dveřmi Poslanecké sněmovny plácá žoviálně jakési dobré muže a podepisuje jim jejich pohledy a říká: "Co ti tam mám napsat? Kokot z Dejvic?" Prosím, toto je citace. Kdo chce, tak si to může nalézt na internetu přímo s krásným zarůžovělým obličejem pana ministra Kalouska. Já myslím, že tam známky silné ebriety dokáže diagnostikovat i naprostý laik, který opilost viděl jenom třeba v adaptaci Osudů dobrého vojáka Švejka, kde to krásně ztělesnil pan Kopecký v roli feldkuráta Katze.

Čili dámy a pánové, já se cítím být naprosto kvalifikován poznat, kdy je někdo střízlivý, mírně opilý nebo silně opilý. Dovolím si opírat se o svoji mnohaletou zkušenost. Já jsem pracoval mnoho let na metabolické jednotce na klinice Fakultní nemocnice Motol, kde jsem pak působil jako zástupce vedoucího této metabolické jednotky. A toto byl denní chleba přijímat lidi v podobném stavu, v jakém se tady čas od času vyskytoval pan ministr Kalousek. Takových lidí já jsem musel ošetřit možná stovky. Následně ještě zajímavější zkušeností na tomto poli bylo mé dlouholeté působení na záchranné službě, nakonec i v roli primáře záchranné služby, protože s podobnými Kalousky jsme tam zápolili téměř každý den. (Veselost v levé části sálu.) Když jsme je zachraňovali v různých nálevnách a hostincích, případně je sbírali po ulicích, což nesli velmi nelibě, protože si mysleli, že lavička je nejlepší postel.

Takže si dovolím tvrdit, byť média často píší, že jsem bůhvíjaký doktor, tak vás chci ubezpečit, že své dvě atestace z interního lékařství, zaměřené i na akutní medicínu, jsem získal dávno před svým vstupem do politiky, dávno před svým vstupem na pozici šéfa lékařské komory, takže jsem se skutečně tu medicínu musel naučit a skutečně jsem ji dělal dlouhou dobu. A některé věci se nezapomínají. Například se nezapomínají poměrně jednoduché příznaky opilosti. Ale já myslím, že i řada z vás, kteří tady sedíte bez lékařského vzdělání, bez širokých zkušeností, mi dáte za pravdu, že pan ministr Kalousek tady v těchto prostorách pobýval velmi často v podnapilém stavu, dokonce i popíjel. Nevím, jestli pod lavicí, ale vědí to i novináři, které bral do svého kabinetu. (Veselost zleva.) A i v ranních hodinách jim naléval hnedle koncentrované alkoholické nápoje.

Takže to není nic, co bychom nevěděli, nic, co by bylo tajné. Čili dámy a pánové, já dost nechápu tu nedůtklivost pana ministra Kalouska na slova, kdy jsem konstatoval obecně známý fakt, tato nedůtklivost, že si šel stěžovat k mandátovému a imunitnímu výboru. Chová se jako školák, který prostě, když se s tím spolužákem nějak pošťuchují pod lavicí, tak místo toho, aby to nesl nějak v uvozovkách mužně, tak se začne hlásit a říkat: "Sím, sím, pančitelko, on mě tady kope pod lavicí. On mě prosím kopl!" Ale už zatají to, že ho předtím kopl dvakrát, nebo píchl kružítkem. Takové jsme ve škole neměli věru rádi! (Obrací se na ministra Kalouska. Veselost napříč celým sálem.) Takové potměšilé a poťouchlé povahy, kteří sami, když něco vyprovokovali, hnedle utíkali žalovat paní učitelce, dnes mandátovému a imunitnímu výboru, jako malí usmrkanci: "Prosím, prosím, on mně tady udělal to či ono."

Myslím, že je to nedůstojné této Poslanecké sněmovny. Je to nedůstojné ministra vlády. Je to dokonce nedůstojné i toho malého hocha a my bychom měli jasně vyslat také signál, že takovéto chování ne. Že když někdo něco vyprovokuje, tak si za následky nese svoji zodpovědnost, a ne že pak běží k autoritám se dovolávat a ukazovat prstíkem na někoho jiného. Je to ubohé!

Dámy a pánové, takže mandátový a imunitní výbor nakonec ani nezkoumal, jestli pan ministr Kalousek v ten inkriminovaný okamžik byl, či nebyl podnapilý. Já myslím, že řada lékařů v této Sněmovně by mně asi dala za pravdu, že jevil známky změněné psychiky, kterou může způsobit i alkohol, samozřejmě i některé jiné látky. Neviděl jsem vás ale aplikovat či požívat nějaké jiné látky než špiritus. (Výkřiky smíchu zleva.) Takže jsem čistě vyšel z toho, že to byla takzvaně ebrietas simplex, tedy opilost prostá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP