(11.00 hodin)

 

Poslanec Václav Zemek: Děkuji. Já bych měl pouze faktickou poznámku. Mě samozřejmě jako ovzdušáře úplně trošku zamrazilo, pro paní kolegyni prostřednictvím pana předsedajícího - netýká se to emisních limitů, ale emisních stropů. To je podstatný rozdíl. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Zemkovi a zeptám se, zda ještě někdo chce vystoupit. Pan kolega Pavol Lukša se hlásí. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Pavol Lukša: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, nebavme se o tom, jestli chce někdo podporovat, nebo nepodporovat pracovní místa v tom či onom kraji. Bavme se o tom, jestli opravdu občané Moravskoslezského kraje chtějí vydírat, když chtějí, aby se jim jenom lépe dýchalo.

Já bych chtěl říct jednu věc. Nemůžeme se bavit o vydírání, jestliže osm let největší znečišťovatel v tom kraji nic neudělal. Moravskoslezský kraj, kde jsem byl náměstek, který odpovídal za ovzduší, vydal jakési integrovaná povolení všem velkým znečišťovatelům, kde stanovil termíny, do kdy mají implementovat nebo namontovat moderní technologie. Nemůžeme se přece dívat na to, jak provozy na západ od nás umějí žít s obyvateli daných regionů, a u nás by to nebylo. Já si myslím, zanechme planých řečí.

To, co jste tady říkala, paní zpravodajko, že bychom se měli bavit o tom, jestli budeme jezdit po dálnici kolem Ostravy zdarma, nebo ne, to samozřejmě je zcela nepochybně další krok, ale teď se bavme o ochraně ovzduší. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Lukšovi. Faktická poznámka. Zde je přihláška pana kolegy Stanjury. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já za školení nepoděkuji, protože jsem si ho ani neobjednal, ani jsem ho nechtěl. Ale teď vážně.

Já si myslím, že zdraví dětí v Radvanicích, v Bratkovicích je mnohem cennější než možné propouštění lidí, kterými by zakryl znečišťovatel to, že nechce dostatečně investovat do kvalitních technologií.

Abych vrátil ten pokus o vtip prostřednictvím paní předsedkyně předsedovi KSČM: Jestli chceme mít ochranu životního prostředí a zdraví našich lidí jako v Číně, tak prosím. Tak asi postupuje Komunistická strana Číny. My si myslíme, že naši lidé mají mnohem větší právo na mnohem lepší ochranu. A že to nevyřeší všechno a že ty emise řeší pouze třetinu a že máme problém s dopravou a s lokálními topeništi, to přece nikdo nezpochybňuje. O tom se teď nebavíme.

Prostřednictvím paní předsedkyně bych vzkázal paní zpravodajce, ať se někdy přijde podívat na hospodářský výbor, a pak posuzuje, jestli bojuji za prodlouženou Rudnou, obchvaty měst v našem kraji, pokračování jedna jedenáctky a podobně. Já si myslím, že ano. To, že se to zatím nestaví, je jiná věc, ale když o tom nic nevíte, tak neříkejte, že pro to nikdo jiný nic nedělá. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Stanjurovi. Jsme stále v rozpravě ve třetím čtení. Paní zpravodajka Kateřina Konečná se ještě hlásí. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Prostřednictvím paní předsedající se mi chtělo vzkázat panu kolegu Stanjurovi: Je to marný, je to marný, je to marný. Jak se máme chovat my jako opozice, když ani vy jako vládní koalice tohle přes ministra Bártu prostě neprosadíte. Nevím, možná si voliči udělají svůj vlastní obrázek.

Prostřednictvím předsedající ještě jedna poznámka panu kolegovi Zemkovi, když jsme se tady tak hezky školili. Pane kolego Zemku, vy jste sice pracoval v praxi, ale emisní strop je prostě jenom jiný název pro emisní limit. Tak to je!

Ale teď to nechci dál přednášet. Já jenom chci sdělit, že si nemyslím, že tahle novela zákona o ochraně ovzduší něčemu pomůže. Navíc bude platit reálně možná půl roku, než budeme mít na stole velkou novelu zákona o ovzduší, do které budeme muset tuto novelu nějakým způsobem zapracovat. My si de facto dneska přiděláváme velký kus práce, protože vám garantuji, že ve velké novele zákona o ovzduší, tak jak ji navrhuje Ministerstvo životního prostředí, není ani zmínka o téhle té malé novele a ty paragrafy tam nejsou takto ustaveny. Proto my dneska místo toho, abychom počkali na velkou novelu zákona o ovzduší, která začne platit, já pevně věřím a doufám, čekáme na ni už dlouho, začne platit od 1. 1. 2012, to znamená od doby, kdy opravdu můžeme tomu regionu pomoct, tak místo toho, abychom v této nové novele komplexně dořešili malé zdroje znečištění, velké znečišťovatele, ale i řadu dalších problémů, tak dnes z toho vytahujeme jeden jediný problém, který nám nic nevyřeší, který prostě jenom zavádí - a to řekla i vaše vláda, pane kolego Stanjuro prostřednictvím předsedající - nestandardní podnikatelské prostředí a právní nejistotu v této republice. To cituji z usnesení vlády České republiky ke sněmovnímu tisku 90/1. A prosím, jenom se zamysleme nad tím, jestli dále neschvalujeme nějaký paskvil, který nám může prostě jenom přidělat problémy místo toho, aby něco vyřešil.

Já chápu předkladatele, že je to hezké a líbivé mediální téma. Já chápu, že je fajn se vidět v televizi, a možná to prodlužování, projednávání tohoto tisku vedlo také k tomu, že jsme se v té televizi viděli víckrát. Ale já si myslím, že poslanci jsou od toho, aby pracovali, ne proto, aby se chtěli vidět v televizi.

A ještě úplně poslední poznámka. Přečtu vám citát: "Finanční podpora firem při ekologizaci výroby je jediná správná cesta. Integrovaná povolení většiny velkých výrobců na území Ostravy jsou totiž na hranici jejich technických možností. Pokud se dále zpřísní podmínky k udílení povolení, přinese to jen uzavření těchto firem a zvýšenou nezaměstnanost. Mnohé podniky navíc odejdou do Polska do Katovic, kde jsou dle mých zkušeností méně přísné normy, a budou nám po větru nadále posílat znečištění přes hranici." Tohle není citát žádného zástupce KSČM ani ČSSD v Moravskoslezském kraji. Tohle je citát z deníku Euro od pana kolegy Dalibory Madeje, vašeho náměstka primátora města Ostravy z ODS!

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla paní zpravodajka. S faktickou poznámkou se ještě hlásí pan kolega Zemek. Nevím, jestli pan kolega Stanjura též? Takže potom, v tomto pořadí.

 

Poslanec Václav Zemek: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, opět musím tady s paní kolegyní nesouhlasit. Paní kolegyně prostřednictvím paní předsedající - skutečně, emisní strop a emisní limit je úplně něco jiného. Byť s řadou vašich závěrů souhlasím, tak v tomto s vámi prostě souhlasit nemůžu. Děkuji. (Dotaz z pléna.)

Panu kolegovi prostřednictvím paní předsedající. Jednoduše řečeno, emisní strop je v podstatě suma množství vypuštěných znečišťujících látek na nějakém území. Vztáhneme to třeba k tomu území. Emisní limit, to se týká pouze jednoho konkrétního zdroje vypouštějící znečišťující látky za nějakou jednotku času. To znamená, že třeba některý zdroj vypouští příklad 10 metrů krychlových nějaké látky za hodinu. Emisní strop je potom celková suma, kterou z tohoto zdroje můžeme vypustit třeba za rok.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Zemkovi. Další faktická poznámka pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já už jenom krátce. Já souhlasím s tím, že se tady neslyšíme, neposloucháme. Vy mě slyšet nechcete a já vás nebudu školit. Vyjádříme svůj názor hlasováním. My přece netvrdíme, že to je zázračný nástroj, který od zítřka, když se schválí, zásadním způsobem zlepší ovzduší v našem kraji. Ale já říkám, že i malý krok je krok, a pokud je to krok správným směrem, je dobře. A tato novela je podle mého i našeho názoru krok správným směrem. Nemá cenu se přít, jestli je to o hodně, nebo o málo, jestli nemohl být lepší nebo horší. Je to určitě lepší než nechat stávající stav.

Pokud máte problém pro to hlasovat, tak hlasujte proti. Můžete vysvětlovat našim občanům, že to nic nepřináší. Je to vaše politické právo, já vám ho neubírám. Jenom říkám a prosím kolegy i z jiných regionů: My si myslíme, že je to dobře, ale jsme si samozřejmě vědomi toho, že jedna taková novela, a je jedno, jestli je dílčí, nebo velká, komplexní, nezmění nic ze dne na den nebo z měsíce na měsíc. To je přece naprosto jasné a to nám nemusíte opakovat. To my přece všichni dobře víme.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Stanjurovi. Zeptám se ještě na další přihlášku do rozpravy ve třetím čtení. Není žádná, končím tedy rozpravu a poprosím paní zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování, a potom rozhodneme, zda s takto navrženou procedurou budeme souhlasit. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, pane ministře, dovolte mi vás po debatě seznámit s poměrně jednoduchou procedurou hlasování, kterou máme před sebou. Pozměňovací návrhy máme vlastně jediné, a to předložené mnou, tak jak byly sesbírány, jak tady bylo řečeno, od několika různých zdrojů, jak z Ministerstva životního prostředí, tak ze Svazu teplárenství, tak ze Svazu průmyslu a obchodu, a ty jsou ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu k usnesení výboru pro životní prostředí, který jsme si jako základ k projednávání odhlasovali již na projednávání při druhém čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP