(10.50 hodin)
(pokračuje Konečná)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato novela nebyla napsána pro lepší ochranu ovzduší, ale pro nekontrolovatelné zasahování do podnikatelského prostředí a pro ekonomický nátlak na vybrané průmyslové podniky.

Je dvojnásob zavrženíhodné, že se autoři novely pokoušejí halit své nekalé úmysly do líbivého pláštíku ochrany životního prostředí a že si přitom berou za rukojmí desetitisíce obyvatel Moravskoslezského kraje. A to nejenom těch, kteří budou kvůli neschopnosti vlády nadále trpět opakovanými smogovými situacemi, které tato novela prostě nevyřeší, ale i těch, kteří přijdou o práci kvůli osobním záměrům některých vládních politiků. To vše, vážené kolegyně a vážení kolegové, skutečně hrozí, pokud přijmeme předlohu novely zákona o ochraně ovzduší bez pozměňovacích návrhů 3A až 3C.

Vzhledem k tomu, že podle skutečnosti, že podle informací Ministerstva životního prostředí bude ještě v tomto pololetí předložena do Poslanecké sněmovny velká novela zákona o ochraně ovzduší, na kterou čekáme již minimálně čtyři roky, je možné dnes projednávanou novelu považovat za naprosto zbytečnou. Pokud ji tedy chceme skutečně přijmout, byť to nepovažuji za nezbytné, postarejme se prosím alespoň o to, aby nebyla zneužitelná pro jiné účely, než je ochrana ovzduší, a aby nám nakonec nezkomplikovala projednávání velké novely zákona o ochraně ovzduší. Je prostě farizejské tvrdit, že tato novela něco zlepší. Nezlepší! Naopak dává do rukou vládě nástroj, který koneckonců Věci veřejné měly ve svém volebním programu, že chtějí bojovat proti korupci, dává do rukou vládě nástroj, který zakládá korupční prostředí v této republice silněji než kdykoliv předtím! Děkuji (Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím nyní pana poslance Stanjuru, který se přihlásil, a dále vystoupí pan poslanec Zemek, tak jak mám přihlášky, prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, vystupovat jsem nechtěl, ale reagovat musím.

Ani silný hlas a silná slova nezastřou, že ty pozměňující návrhy psali lobbisté. Vždy jsem dojatý, když členové komunistické strany mají obavy o podnikatelské prostředí a o konkurenceschopnost naší země. (Potlesk poslanců ODS.)

Pravda je přece úplně jiná. Ano, vláda dostane nástroj, který může používat. Ano, je možné, že se to některým majitelům některých firem v našem Moravskoslezském kraji nebude líbit. Ale já budu hlasovat pro nepřijetí těchto pozměňujících návrhů a pro zákon jako celek, protože pro mě je cennější zdraví obyvatel našeho kraje než názor některých majitelů některých firem, kteří tento problém mohli řešit dávno, dobrovolně, mají na to dostatečné zisky, dostatečné zdroje, jenom je zpátky neinvestují.

Tady ta silná slova prostě nezastřou to, že tento pozměňovací návrh napsali a prosazují lobbisté. Naopak doporučuji všem, kteří nejsou z Moravskoslezského kraje, aby pro to nehlasovali a podpořili zákon ve znění, v kterém ho představila paní Kristýna Kočí. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám nyní poslance Zemka, pak se hlásí Vojtěch Filip.

 

Poslanec Václav Zemek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já možná jako jediný v tomto sále jsem se profesionálně zabýval ochranou ovzduší ve státní správě. Já nesdílím obavy, které tady byly vyřčeny z hlediska možnosti zneužití. Byť máme k této novele určité výhrady, osobně si nemyslím, že by byla tak zásadní, že by nějak výrazně zlepšila kvalitu ovzduší. Doporučoval bych podpořit tuto novelu. Byť je to malá změna, tak určitě každé zlepšení kvality ovzduší u nás bude kvitováno zcela jistě pozitivně.

Nicméně musím ještě zmínit to, že je zde připraven velký zákon, takže bychom se mohli také dostat do situace, že už tady bude předložen návrh nového zákona o ochraně ovzduší a stále ještě nebude přijata tato malá novela. Proto bych ji doporučil a přimlouval bych se za to ji přijmout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Kateřina Konečná se hlásí jako zpravodajka, ta může vystoupit kdykoliv, ale hlásil se Vojtěch Filip, takové bylo pořadí.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedající. Já jen vaším prostřednictvím panu kolegovi Stanjurovi jeden zlidovělý vtip. Jestli on jako člen ODS ví, jaký je rozdíl mezi Komunistickou stranou Číny a Občanskou demokratickou stranou. Na rozdíl od ODS komunistická strana podporuje podnikání. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Kateřina Konečná, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi zareagovat na kolegu Stanjuru, který mě tady nařkl z několika věcí. Já jsem to sice nechtěla prodlužovat, ale abychom si vysvětlili, co jsou pojmy a co jsou dojmy, pane kolego.

Já jsem se sama přihlásila k tomu, že pozměňovací návrh, který jsem předložila, jsem získala od Svazu průmyslu a dopravy, jehož představitelé za mnou v této chvíli byli, protože měli důvodné podezření z toho, že vláda České republiky - a koneckonců předkladatelé to mají i v důvodové zprávě - jakýmkoliv benevolentním způsobem chce měnit podnikatelské prostředí v této republice. Proto já se k tomu opravdu hlásím.

Na druhou stranu se nezlobte, ale já se budu zastávat podnikatelského prostředí, které mi v Moravskoslezském kraji řeší sto tisíce lidí zaměstnaných. Já prostě nevím, co si ODS představuje pod tím, že zavře... nebo bude vyhrožovat některým velkým fabrikám, že je zavře. Fabriky tyto lidi propustí, a pokud má ODS nástroj na to, jak je zaměstnat, tak fajn, ale nikdy jste ho neřekli a já si myslím, že zatím prostě neexistuje. My se tady tedy nebavíme o podnikatelském prostředí. My se bavíme o zaměstnancích, kteří v Moravskoslezském kraji mají velký problém najít práci, kterou nikde jinde než ve velkých podnicích nenajdou, a které myslím touto novelou zákona ohrožujeme. To je za druhé.

A za třetí. Pane kolego, vy jste nám tady řekl, že vláda dostane do rukou nástroj, který něco vyřeší. Tak si to pojďme zdůvodnit. Já jsem vás tady nechtěla školit, vážené kolegyně a kolegové, protože si myslím, že to většina z vás nepotřebuje. Ale přeci jenom.

V pozměňovacím návrhu, který předkládají kolegové, se bavíme o omezení emisních limitů. Emise jsou to, co vychází z komínů fabrik. A imise, o kterých se baví i předkladatelé v důvodové zprávě, jsou to, co nám dopadá na zem. Nikdy nikdo ještě zcela neodhalil, zda to, co vypouští daný podnik, je opravdu to, s čím my potom máme na zemi problém.

Ve své poměrně dlouhé dnešní řeči jsem se tady snažila vám vysvětlit, že formy znečištění v Moravskoslezském kraji - a na to už dneska důkazy jsou - jsou tři. Je to doprava, malé zdroje a velké průmyslové podniky.

Já bych si strašně přála, pane kolego Stanjuro, abyste tady tak intenzivně, jako obhajujete tento návrh zákona, obhajoval nezpoplatnění dálnice kolem Ostravy, obhajoval dostavbu prodloužené Rudné, protože bez toho se Ostrava nikdy nehne z místa a bez toho se v Ostravě vždycky bude špatně dýchat, a stejně tak obhajoval obchvaty dalších velkých měst v Moravskoslezském kraji. O tom jsem vás tady mluvit neslyšela!

Jestli si chcete touhle takzvanou třetinou říct, že nějakým způsobem pomáháte životnímu prostředí v České republice, tak to prostě není pravda! Protože vy si sice na vládě budete moci říct, že snížíte emisní limity, vy je tedy snížíte, ty podniky zavřou. Fajn. Jestli tohle to je váš úmysl, řekněte to tady na mikrofon, možná to bude občany v Moravskoslezském kraji zajímat. Vy tedy zavřete ty podniky a my nakonec zjistíme, že se nám ovzduší vůbec, ale vůbec nezmění. To je prostě realita! Protože nikdy nikdo nedokázal, že to, že zavřeme některý z velkých podniků, neznamená, že imisní limity nebudou ve stejné výši, protože ještě nikdy nikdo nedokázal, odkud ty imisní limity vlastně fungují.

Proto vás prosím, mějme vždycky chladnou hlavu a trochu rozumu. Až budete se stejnou vervou, prostřednictvím předsedajícího pane kolego Stanjuro, obhajovat dostavbu prodloužené Rudné, obhajovat nezpoplatnění dálnice kolem Ostravy a obhajovat dostavbu obchvatů velkých měst, která mají problém se životním prostředím, potom můžeme jako další z nástrojů použít toto ve chvíli, kdy budu mít jistotu, že v této republice bude vláda, která to nebude používat k vydírání, ale k tomu, ale aby opravdu situaci občanů v Moravskoslezském kraji zlepšila! Já ji dneska prostě nemám! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď se hlásí o slovo pan poslanec Zemek a pak pan poslanec Lukša.***




Přihlásit/registrovat se do ISP