(15.20 hodin)

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Vážený pane poslanče, na D1 v tom úseku Brna, o kterém hovoříte, podle mého časového harmonogramu se dnes budu nacházet v 7 hodin večer a slibuji, že na vás budu myslet.

Z druhé strany se omlouvám a se vší pokorou vám říkám, že nemohu a neustoupím z toho, aby jakýkoli úsek dálnice byl někde nezpoplatněn. Protože takových situací, jako je v Brně, existuje - znovu opakuji - v Mladé Boleslavi, v Berouně, v Ostravě, v Praze a v řadě dalších míst České republiky. A já prostě nemohu ostatním občanům vysvětlit, proč by Brňáci měli mít vůči ostatním nějakou výhodu.

Naopak, znovu připomínám, že všechny ty úseky měříme a že od doby, co je tam povinná známka, se tam nezměnil průjezd. A říkat, že průjezd se nezmenšil, protože mezitím ubylo automobilů, promiňte, ale s tímto argumentem jednoznačně nemohu souhlasit.

Samozřejmě - znovu opakuji - rozumím situaci v Bosonohách, je mi to líto, ale z tohoto hlediska, pokud hygienické normy nejsou dodrženy, tak toto v tu chvíli není kompetence ministra dopravy, ale je to kompetence na komunální úrovni, která musí býti naplněna. Je mi líto.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dnes je to tady samá pokora.

Prosím pana poslance Ladislava Šincla.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Tak teď to pokora nebude.

Vážený pane nepřítomný ministře, nedávno jsem obdržel dopis od starostky městského obvodu Ostravy Radvanice a Bartovice. Dovolte mi, abych z tohoto dopisu jen kousek citoval.

Zde se píše: Obyvatelé ostravského městského obvodu Radvanice a Bartovice již ode dne 20. 2. 2011 porušují zákon. To je datum, kdy jsme v Radvanicích a Bartovicích vyčerpali roční smogový limit. Evropská směrnice stanoví, že maximální povolená doba, po kterou může množství polétavého prachu PM10 v ovzduší překročit denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, je 35 dní v roce. Nadechnout se v Ostravě je tedy od tohoto data ilegální. Kdybychom chtěli dodržet evropskou legislativu, museli bychom se zhluboka nadechnout a do konce roku vydržet nedýchat.

Za loňský rok byl v městském obvodě Radvanice a Bartovice denní limit prachu v ovzduší překročen podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu 148krát. Letos trvalo pouhých 28 dnů od Nového roku, kdy bylo nutné vyhlásit na Ostravsku první letošní smogovou situaci.

Směrnice bývá na Ostravsku kvůli velmi špatné kvalitě ovzduší porušována v první polovině února každoročně. Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice je jedním z nejznečištěnějších míst v Evropské unii. Jsme přesvědčeni, že dochází k porušení práv na příznivé životní prostředí, protože limity pro polétavý prach, které mohou být podle zákona překročeny maximálně 35krát ročně, vyletěly v uplynulých dnech nad povolený limit více než 100krát.

Napomoci k řešení situace na Ostravsku může novela o ochraně ovzduší. A je nepochopitelné, proč vládní koalice stáhla návrh novely zákona. Vypadá to, že poslanci kritickou situaci na Ostravsku řešit nechtějí, protože množství jedů, které tady lidé dýchají, patří k nejvyšším v Evropské unii.

Co se týče dopravy, tak Ministerstvo dopravy znovu zamítlo žádost ostravského primátora Petra Kajnara o to, aby řidiči mohli Ostravou projíždět po dálnici zadarmo. Vedení města usiluje o výjimku rušící zpoplatnění městského úseku dálnice D1 hlavně proto, že by pomohla zlepšit zdejší ovzduší - atd. atd.

Pane ministře, text tohoto dopisu mi mluví z duše, a tak se vás dotazuji, kdy konečně bude do Poslanecké sněmovny předložen návrh novely zákona o ochraně ovzduší, který by pomohl tuto situaci řešit. Nejdřív bylo slibováno, že to bude v říjnu, pak v listopadu, pak v prosinci, pak v lednu, a už je březen a stále nic. Kdy se dočkáme?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ladislav Šincl tu ovšem nemá svého ministra, takže bude dále vystupovat Jiří Petrů, který také nemá Miroslava Kalouska. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se Jan Látka - a zaplaťpánbůh dorazil ministr školství Josef Dobeš, takže máme ministra.

Prosím, pane poslanče, můžete.

 

Poslanec Jiří Petrů: Dámy a pánové, vážený pane ministře, v poslední době se na mě obrátilo několik starostů ve věci státní instituce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, tedy resortní organizace spadající pod odborný dohled Ministerstva financí, a jejího přístupu vzhledem k obcím a městům. Konkrétně se jedná o neposkytování potřebných informací při úplatných převodech pozemků. Úřad tvrdí, že znalecké posudky, které nechal vyhotovit pro potřeby úplatného převodu nemovitostí, jsou pouze interním materiálem úřadu a na základě interního předpisu jim je nemůže poskytnout. Obec se tak dostává do situace, kdy buď akceptuje cenu, často pod tlakem, nebo pozemek nezíská.

Pro ověření jsem navštívil odloučené pracoviště spolu se starostou jednoho města a požádal jsem o nahlédnutí do znaleckého posudku. Poprvé se mně jako poslanci stalo, že mi tato informace nebyla podána. Proto jsem se rozhodl pro dnešní interpelaci.

Vážený pane ministře, jak má starosta města obhájit cenu kupovaného pozemku před zastupitelstvem města, když nezná jeho relevantní cenu, a to jakoukoli? Buď dle cenového předpisu, či v místě a čase obvyklou. Jak se mají zastupitelé rozhodnout, zda není pro město výhodnější pozemek nekupovat, protože cena navýšená oproti znaleckému posudku je neúměrná, a raději změnit trasu či polohu stavby? Nemá být, pane ministře, kupní smlouva vždy vyvážená, tedy prodávající a kupující mají mít veškeré informace? Jak může potom v kupních smlouvách být uvedeno, že prodávající a kupující shodně prohlašují, že si tuto smlouvu před jejím podpisem přečetli, že byla uzavřena po vzájemném projednání podle jejich pravé a svobodné vůle, určitě, vážně a srozumitelně, nikoliv v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek?

Pan ministře, neposkytuje stávající postup úřadu velký prostor pracovníkům pro manipulaci s cenou nemovitostí? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dále pan poslanec Jan Látka bude interpelovat ministra školství Josefa Dobeše, to je 11. interpelace v pořadí. Pak bude Ladislav Šincl. Takže prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, jste členem vlády, která se prohlašuje za vládu rozpočtové odpovědnosti, a já bych od vás rád některá vysvětlení. Je mi úplně jedno, zdali jste psal, nebo nepsal seminární práci své podřízené Jany Machálkové, nebo ne. Jsem znepokojen hlavně některými finančními záležitostmi, které se kolem vámi řízeného ministerstva dějí. Je to především podivné výběrové řízení na zakázku 1,5 milionu korun, které vypsal váš resort zcela nestandardním způsobem. Zdá se, že šlo jen o formalitu a o možném vítězi bylo dopředu rozhodnuto. Nemohu se ubránit podezření z netransparentnosti a možné manipulace. Byl bych rovněž rád, abyste veřejně vysvětlil statisícové odměny, které jste rozdal jen několika vybraným úředníkům ministerstva. Rozdávaní takto vysokých odměn úředníkům v době, kdy vláda škrtá sta i tisíce korun důchodcům, rodinám s dětmi a zdravotně postiženým, je to zcela nepochopitelné a nezodpovědné.

Jak je to, tedy, pane ministře, se 145 tisíci pro ředitelku vašeho odboru Janu Machálkovou za prosinec 2010? Se 114 tisíci ředitelce odboru Lucii Kubovičové za listopad 2010? Se 129 tisíci pro tiskového mluvčího Václava Koukolíčka za prosinec 2010 či 140 tisíci jako nástupní plat po zkušební době, ale dokonce 185 tisíci pro ředitele personálního oddělení Luďka Havránka?

Nechci srovnávat třeba s ústavními činiteli. Myslíte si ale, pane ministře, že si výše jmenovaní zaslouží tato finanční ohodnocení více než například hasiči, policie nebo záchranáři? Jestli si to skutečně myslíte, měl byste asi zvážit své setrvání ve funkci ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím pana poslance Dobeše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP