(15.50 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Předkládaná dohoda o první revizi mění některá ustanovení o rozvojové a hospodářské spolupráci. Nová ustanovení se týkají boje proti terorismu, Mezinárodního trestního soudu, zbraní hromadného ničení, žoldnéřů a ručních a lehkých zbraní.

Z pohledu evropského práva se jedná o takzvanou smíšenou dohodu, jež je sjednávána Evropskou unií a zároveň i jejími členskými státy. Bude uzavřena poté, co ji schválí všechny členské státy Evropské unie v souladu se svým ústavním pořádkem a až souhlas nad jejím uzavřením vysloví i Evropský parlament.

Tato dohoda je v souladu s právním řádem České republiky, se závazky vyplývajícími z členství v Evropské unii a z jiných platných smluv a také v souladu se zásadami mezinárodního práva. Dohoda nebude mít dopad na státní rozpočet a nepředpokládá se přijetí žádných vnitrostátních právních předpisů k jejímu provádění.

Děkuji za částečnou pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím nyní paní poslankyni Lenku Andrýsovou, která je zpravodajkou zahraničního výboru, aby odůvodnila usnesení výboru. Bylo nám rozdáno jako sněmovní tisk 151/1.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Vážená paní předsedkyně, poslankyně, poslanci, zahraniční výbor tento tisk projednal na 7. schůzi dne 19. ledna 2011 a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, kterou se mění Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci."

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám rozpravu. Prosím o vaše přihlášky. Písemnou nemám. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesením navrženém zahraničním výborem, které máme všichni rozdáno, jak už jsem řekla, 151/1. Toto usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas s ratifikací Dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, kterou se mění Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci. O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 148.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je, prosím, pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 148 přítomno 159, pro 113, proti 1. S návrhem usnesení tedy byl vysloven souhlas.

 

Tím končím projednávání bodu 49, sněmovního tisku 151. Můžeme se věnovat dalšímu bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s přístupem Dohoda o výsadách a imunitách
Mezinárodního trestního soudu přijatá dne 9. září 2002 v New Yorku
/sněmovní tisk 182/ - druhé čtení

Ještě teď také, do třetice, požádám o slovo místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí - pana Karla Schwarzenberga.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych vás jménem vlády požádal o vyslovení souhlasu s přístupem České republiky k Dohodě o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu. Jedná se o mezinárodní smlouvu, která je navázána na Římský statut Mezinárodního trestního soudu, jehož se Česká republika stala smluvní stranou dne 1. října 2009.

Cílem této dohody je zaručit Mezinárodnímu trestnímu soudu efektivní výkon jeho funkcí na území České republiky a ve vztahu k českým občanům, kteří by vstoupili do právního vztahu se soudem, tak, aby byla zaručena nezávislost Mezinárodního trestního soudu.

Mezinárodní trestní soud je samostatná a na Organizaci spojených národů nezávislá mezinárodní organizace, tudíž na její činnost nelze přímo aplikovat výsady a imunity v rámci mezinárodních dokumentů týkajících se Organizace spojených národů. Výsady a imunity se týkají zejména soudu samotného, žalobce, soudců Mezinárodního trestního soudu, tajemníka soudu, obhájců a dalších osob, které se účastní řízení před soudem.

Ustanovení dohody nejdou nad rámec obdobných dohod, které Česká republika s mezinárodními institucemi uzavírá. Česká republika učiní v souladu s článkem 23 písm. a) a písm b) prohlášení, kterým omezí určité výsady a imunity, například v oblasti daňové, pro české občany a pro osoby s trvalým pobytem na území České republiky.

Text prohlášení zní: V souladu s článkem 23 písm. a) a b) Dohody o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu Česká republika prohlašuje, že občané České republiky nebo osoby s trvalým pobytem na území České republiky používají na území České republiky výsady a imunity v rozsahu daném článkem 23 Dohody.

Dohoda o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu vstoupila v platnost dne 22. července 2004. V současnosti je smluvní stranou dohody 64 států. Z Evropské unie nejsou smluvní stranou pouze Česká republika a Malta. Česká republika učinila na revizní konferenci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu, která se konala ve dnech 31. května až 11. června 2010 v ugandské Kampale, čestný závazek do konce roku 2010 zahájit vnitrostátní proces projednávání přístupu k této dohodě.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím zpravodaje zahraničního výboru, pana poslance Pavla Holíka, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 182/1. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Holík: Ano. Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vládo, kolegyně, kolegové, usnesení zahraničního výboru ze 7. schůze dne 19. ledna 2011 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s přístupem Dohoda o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu přijatá dne 9. září 2002 v New Yorku.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k přístupu k Dohodě o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu přijaté dne 9. září 2002 v New Yorku." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Ptám se, zda se někdo chce ze svého místa přihlásit. Nevidím žádnou přihlášku. Rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Právě jsme s ním byli seznámeni panem zpravodajem, nemusím jej tudíž opakovat, máte jej nakonec v písemné podobě každý před sebou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP