(15.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. O tomto návrhu na usnesení rozhodneme v hlasování, které ponese pořadové číslo 146.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 146. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak bylo předloženo a jak nám jej zopakoval pan kolega Bauer. Kdo je pro? A proti?

Hlasování pořadové číslo 146, přítomno 162, pro 113, proti 7. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji všem, panu premiérovi i všem, kteří se podíleli aktivně na debatě nad tímto bodem.

Vzhledem k tomu, že jsme měli předřazeny body 57, 49, 56, což jsou tři dohody, dovolím si navrhnout Poslanecké sněmovně, že bychom tyto body projednali teď, neboť přerušíme své jednání dnes v 16 hodin, čili nám zbývá 20 minut. Není-li námitka, tak bychom nyní projednávali body 57, 49, 56. Námitku proti tomuto postupu nevidím žádnou.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

57.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda, kterou se podruhé mění Dohoda o partnerství
mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států na straně jedné
a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé, podepsaná
v Cotonou dne 23. června 2000 a poprvé revidovaná v Lucemburku 25. června 2005
/sněmovní tisk 225/ - prvé čtení

Tento návrh uvede místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Karel Schwarzenberg. Prosím vás, pane místopředsedo, o vaše slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně a poslanci, dovolím si vám předložit dohodu... počkejte... ano, o jižní Africe... (Ministr listuje ve svých materiálech.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Projednáváme nyní bod 57, sněmovní tisk 225, Dohoda o partnerství mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Ano. Předkládaná dohoda mění dohodu o partnerství uzavřenou mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států, tzv. ACP, na jedné straně a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé, zkráceně řečeno dohoda z Cotonou, která byla podepsána v roce 2000 a poprvé změněna v roce 2005. Dohoda z Cotonou je sjednána na období 20 let s možností revizí každých pět let.

Dohoda z Cotonou vymezuje politické a hospodářské vztahy mezi Evropskou unií a jejími členskými státy a skupinou 79 států zmíněné skupiny afrických, karibských a tichomořských států. Tato skupina zahrnuje většinu nejchudších zemí světa. Cílem partnerství podle dohody z Cotonou je proto podpora jejich hospodářského, sociálního a kulturního rozvoje, odstraňování chudoby a integrace do světového hospodářství. Text předkládané druhé revidující dohody k dohodě z Cotonou byl vyjednán v období od května 2009 do března 2010 a dohoda byla podepsána v červnu 2010. (Šum v sále.)

Druhá revidující dohoda přináší zejména následující změny: posílení demokratických a parlamentních aspektů a zároveň posílení vazeb mezi společnými institucemi zřízenými podle dohody z Cotonou, promítnutí role africké unie, začlenění nových článků k tématům, jako je AIDS, změna klimatu, plnění rozvojových cílů tisíciletí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane místopředsedo, já bych chtěla zjednat klid v jednacím sále pro vaše vystoupení. Prosím, aby vám všichni věnovali svou pozornost.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Děkuji. K tématu migrace přináší druhá revidující dohoda tzv. společné prohlášení o migraci, které obsahuje závazky k prohloubení vzájemného dialogu a vypracování konkrétních kroků k posílení spolupráce v této oblasti. K druhé revidující dohodě patří tzv. závěrečný akt, do kterého bylo včleněno prohlášení o sukcesi Evropské unie po Evropském společenství.

Tolik na úvod k předkládané dohodě. Děkuji mnohokrát.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane místopředsedo. Prosím nyní o slovo zpravodajku, kterou je pro prvé čtení paní poslankyně Gabriela Pecková. Prosím, paní kolegyně, o vaše slovo.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, pan ministr vás s materií seznámil. Já bych jenom poznamenala, že určitě si zvlášť v posledních týdnech všichni uvědomujeme, jak je důležitá stabilita právě v tomto regionu. Moje babička vždycky říkávala: Bída se hádá. Proto si myslím, že právě tyto dohody o partnerství, které se týkají vlastně regionu nejchudších, nejméně rozvinutých států a mají jak politickou dimenzi, tak svoji ekonomickou dimenzi, jsou nesmírně důležité právě pro posílení stability těchto regionů.

Jinak bych doporučila posléze přikázat tuto dohodu o partnerství k dalšímu projednání zahraničnímu výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji vám, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do této rozpravy, písemné přihlášky nemám. Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu, tedy ve shodě s paní zpravodajkou. Zeptám se, zda má někdo jiný návrh. Nemá. Rozhodneme tedy o tomto jediném.

 

Zahajuji hlasování číslo 147. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán výboru zahraničnímu. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 147, přítomno 160, pro 121, proti 1. Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Tím končí prvé čtení sněmovního tisku 225. Končím projednávání bodu číslo 57.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

49.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropským společenstvím a jeho členskými
státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, kterou se mění
Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci
/sněmovní tisk 151/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí pana Karla Schwarzenberga.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládaná dohoda mění Dohodu o obchodu, rozvoji a spolupráci mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, která byla podepsána dne 11. října 1999 v Pretorii. Česká republika se stala její smluvní stranou od 1. května 2004 v návaznosti na příslušné ustanovení aktu o přistoupení k Evropské unii. Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci obsahuje ustanovení, podle kterého má být do pěti let od vstupu v platnost revidována. V souladu s tím byla sjednána dohoda o první revizi, která byla podepsána dne 11. září 2009 a nyní je předkládána Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP