(11.10 hodin)

 

Poslanec Josef Novotný ml.: Ano, děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych z tohoto místa podpořil návrh pana hejtmana a poslance Ratha, protože kraje jsou zřizovatelé záchranné služby. A musím říci, že když jsem se dozvěděl o tomto návrhu, konzultoval jsem ho se záchranáři a ti byli v podstatě nadšeni. Takže byl bych rád, kdybyste tento návrh podpořili a poslali ho do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. To byla faktická poznámka, protože připomínám Sněmovně, že naše tlačítka nejsou určena k tomu hlásit se do rozpravy jinak než k faktické poznámce. To musíme činit zvednutím ruky nebo písemně.

Nyní dávám slovo panu poslanci Marku Bendovi.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážený člene vlády (přítomný z vlády je pouze ministr Heger), vážené dámy, vážení pánové, já vystupuji asi s nepřekvapivým návrhem, abychom tento návrh zákona zamítli. Pokládám ho za zbytečný, zbytný. Trestní zákoník byl po poměrně zásadních diskusích přijímán před necelými dvěma lety, kdy se otázka právě ochrany zdravotnických pracovníků velmi důkladně diskutovala. Dobře všichni víte, že proti původní úpravě, platné do té doby, byla výrazně prohloubena ochrana zdravotnických pracovníků při výkonu jejich zaměstnání. A tento návrh, já bych řekl, je více politickým výkřikem, který říká: snažíme se něco dělat pro záchranky. Ale to se domnívám, že bychom měli dělat možná v jiných oblastech než v trestním právu, než rozmyšlenou novelou trestního zákona.

Obě navrhované části směřují v podstatě velmi nesprávným směrem. Snaha posunout pro výkon povolání může znamenat naprosto nezřetelné a nejasné výsledky v trestním stíhání. Navíc samozřejmě nechrání to, co se původně chtělo trestním právem v této oblasti chránit, a to je právě ono útočení na pracovníky záchranné služby - ale zdaleka nejen v záchranné službě, jakékoli zdravotní pracovníky v okamžiku, kdy někomu pomáhají, kdy se snaží zachránit nějaký život.

A stejně tak pokus posunout zdravotnické pracovníky na úroveň veřejných činitelů myslím je také omyl, protože tam ten způsob střetnutí, způsob rozhodování vychází z úplně jiného postavení. Veřejní činitelé jsou chráněni proto, aby byl chráněn úřad v uvozovkách, aby byl chráněn nerušený výkon tohoto úřadu. Ale také mají samozřejmě výrazné a zvýšené zodpovědnosti za výkon tohoto úřadu, což v případě zdravotnických pracovníků neplatí. Myslím, že je naprostý omyl se pokoušet je dávat do této kategorie.

Doporučuji, aby Poslanecká sněmovna tuto novelu zamítla jako naprosto nepromyšlenou, nerozmyšlenou a nezapadající do koncepce trestního práva, které jsme tady nedávno přijímali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr zdravotnictví a já mu toto slovo uděluji. Zeptám se pana poslance Pavla Holíka, zda je přihlášen k faktické poznámce. (Ano.) Souhlasí s tím, že vystoupí po panu ministrovi? (Ano.) Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní předsedající, já bych si dovolil k předkládané novele podotknout, že vláda ji neschválila a nedoporučila. Ministerstvo zdravotnictví konzultovalo problematiku s ministrem spravedlnosti a z důvodů, které zde přednesl pan poslanec Benda, ji rovněž pro projednávání na vládě nedoporučilo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Slovo má pan poslanec Pavel Holík.

 

Poslanec Pavel Holík: Dobrý den, paní předsedající, dámy, pánové, kolegové, kolegyně. Chtěl bych uvést to, že jsem jako lékař byl třináct let ředitelem zdravotnické záchranné služby, třináct let jsem měl možnost sledovat, jak se povědomí ve společnosti bohužel mění k tomu horšímu, kdy posádky zdravotnických záchranných služeb jsou čím dál častěji vystavovány nejen slovním útokům, ale bohužel i fyzickým. Proto bych se stoprocentně chtěl vyjádřit na podporu tohoto zákona, protože cítím potřebu, aby lidé jezdící do těchto vyhrocených situací byli chráněni alespoň takovýmto způsobem, když už ne jinak. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Klučka a já mu taky slovo dávám.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, zdravotní nebo chcete-li rychlá zdravotní služba, zdravotní záchranáři jsou základní složkou integrovaného záchranného systému. Nechci opakovat slova pana předkladatele, který říká, že je rozdíl v chápání ochrany základních složek. Něco jiného je práce policisty, ozbrojené bezpečnostní složky, něco jiného je práce hasiče, neozbrojené bezpečnostní složky, a něco jiného je práce záchranáře, který není bezpečnostní složkou, je pouze veden pracovní smlouvou, kterou má podepsanou podle zákoníku práce. V tom jsou skutečně rozdíly přes to všechno, že rizika zásahové činnosti jsou naprosto stejná pro všechny tyto složky záchranného systému.

Nedivme se pokusům, jakýmkoli pokusům, které chtějí zrovnoprávnit jakési postavení těchto složek. Jestli nevyjde tento pokus, jako že se mně zdá, že když nebude souhlas a pochopení vlády, tak to asi prostě nevyjde, pracujme s tou myšlenkou ochrany. Pojďme se prosím zamyslet nad tím, jestli není třeba něco v zákoně o integrovaném záchranném systému změnit, zlepšit tak, aby ochrana práce základních složek byla jednotná. Děkuji vám. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se ještě někdo další? Marek Benda. (K mikrofonu ale jde poslanec Chlad.) Nejdřív pan poslanec Marek Benda, promiňte, pane poslanče, já jsem ho viděla jako prvního.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, já jenom krátkou reakci na vystupující představitele zdravotnických zařízení. Mě by zajímalo, jestli máme nějakou zkušenost od platnosti nového trestního zákoníku - a v důvodové zprávě žádná taková uvedena není - kde to nezafungovalo.

Jenom prosím nechoďme vždycky do Sněmovny s geniálními nápady. Trestní zákoník platí rok a tři měsíce. Zvýšená ochrana v něm byla poskytnuta. A máme za poslední rok a tři měsíce nějakou takovou zásadní negativní zkušenost, kdy nezafungoval trestní zákoník? Já o žádné nevím, důvodová zpráva nic takového nepřináší. Takže věřme tomu, že to, co jsme tady před dvěma lety schvalovali, je rozumné a že se nemusí na každé schůzi přijímat nová a nová novela, zejména tak zásadního kodexu, jako je trestní zákoník. Každý umí vymyslet ještě několik věcí, které by se měly dodat do trestního zákoníku. Jestli je něco smyslem této Sněmovny, tak by to měla být jakási stabilita práva a ne geniální nápady jednotlivých poslanců.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pan poslanec Rudolf Chlad má slovo.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, kolegyně, nechci to vůbec komplikovat. Rozumím tomu, co říkal teď kolega Benda, rozumím i tomu, co říkal pan kolega Klučka o tom, že je zákon o IZS. A řešil bych to asi taky jinou formou a nekomplikoval bych to ještě tím, že jsou i jiní záchranáři. Já teď třeba můžu mluvit za záchranku, kde celý život pracuji a kde zrovna tak jezdíme mezi lidi. A bohužel na horách je dost lidí, kteří jsou opilí. Takže já bych to opravdu nedramatizoval a nesnažil se to řešit teď, jak říkal kolega Benda. V podstatě se k tomu přikláním. Řešil bych to možná zákonem o IZS, který se bude měnit, připravuje se jeho změna. Možná by se tam našla nějaká taková věc, která by pomohla ochránit.

Já jenom řeknu slova záchranářů z Karlovarského kraje, pozemní záchranky: My nechceme tu ochranu veřejnou. - To je jenom to, co můžu říct za ně. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP