(14.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

K návrhu byl při jeho projednávání v hospodářském výboru schválen pozměňovací návrh, jehož předmětem je změna zákonné definice souvisle zastavěného území obce pro účely stanovení silničního ochranného pásma. Ministerstvo dopravy změnu této úpravy, která je důležitá zejména z hlediska zpřísnění regulace reklamních zařízení podél pozemních komunikací, podporuje a děkuje za ni.

Dámy a pánové, věřím, že podpoříte tento zákon a přispějete tak k zajištění slučitelnosti našeho práva s právem Evropské unie, zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích a k efektivnějšímu dozoru nad plněním povinností souvisejících se zpoplatněním pozemních komunikací.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 135/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje tohoto výboru pana poslance Karla Šidla.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, hospodářský výbor na své 8. schůzi dne 19. ledna 2011 projednal tento vládní návrh zákona č. 13 pod sněmovním tiskem 135 a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 135 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které jsou součástí tisku 135/1, jak už uvedla paní předsedkyně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám písemné přihlášky. Hlásí se prosím někdo? Pan kolega Petr Bendl, pan zpravodaj také. Takže pane zpravodaji, pokud chcete být první, samozřejmě máte přednostní právo. (Zpravodaj nechce.) Takže pan kolega Petr Bendl nyní, poté pan kolega Karel Šidlo.

Prosím všechny, aby věnovali pozornost tomu, jemuž bylo uděleno slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Budu velmi stručný, neboť se opravdu jedná o technickou novelu zákona, kterou je podle mého soudu potřeba přijmout. Hospodářský výbor přijal pouze jediný pozměňovací návrh a jsme rádi, že jej Ministerstvo dopravy akceptuje.

Jde o normu, která přejímá některé naše závazky, které máme vůči Evropské unii, upravuje povinné prohlídky, stejně tak jako odstraňuje řadu nedostatků při vymáhání poplatků v systému elektronického mýtného. Proto velmi doporučuji tuto normu k přijetí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Petrovi Bendlovi. Nyní v obecné rozpravě má slovo pan zpravodaj pan poslanec Karel Šidlo, poté je přihlášen pan kolega Huml.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych soustředil vaši pozornost na pozměňovací návrh, který jsem předložil do lavic již minulý týden. Tento pozměňovací návrh si dovolím v obecné rozpravě zdůvodnit. Jedná se o to, že zákon 13/1997 z hlediska svého dlouhodobého působení v právním řádu České republiky zaznamenal několik novelizací a v rámci novelizací se měnila pojmosloví, názvosloví a zcela účelově se měnily některé body tohoto zákona.

Já jsem si dovolil podat šest pozměňovacích bodů v rámci pozměňovacího návrhu, které řeší ve svých pěti bodech správné upřesnění jednotlivých názvů nebo rozšíření pojmů, které se týkají pojmů pozemních komunikací a účelových komunikací, tak aby pojmy byly aplikovatelné v praxi bez jakýchkoli rozporů a problémů. Byl bych velice rád, kdybyste toto vnímali víceméně jako legislativně technickou změnu, nikoliv jako něco, co obsah zákona zásadně mění, a podpořili tento pozměňovací návrh potom v průběhu třetího čtení.

Šestý bod mého pozměňovacího návrhu se týká sankcí, které jsou vyvozovány v § 42a. To jsem si osvojil jako doporučení Ministerstva dopravy, které nás požádalo o tuto úpravu, neboť jedna část sankcí právě k § 42a chyběla a bohužel nebylo možno aplikovat zákon v plné šíři, co se týká sankcí.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Pan kolega Stanislav Huml je přihlášen nyní do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Huml: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vládo, kolegové a kolegyně, já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který jste dostali také do lavic.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím tento odkaz až v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Stanislav Huml: Chtěl bych ho odůvodnit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Odůvodnění určitě ano.

 

Poslanec Stanislav Huml: Jde o pozměňovací návrh, kde bude umožněno zpoplatnit doprovod nadměrných nákladů Policií České republiky, což je poměrně značný náklad finančních prostředků. A policie, potažmo Ministerstvo vnitra má omezený rozpočet. Jinými slovy, osvojil jsem si návrh Ministerstva vnitra a v podrobné rozpravě ho předložím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Ptám se na přihlášku ještě do obecné rozpravy. Prosím, paní poslankyně Ludmila Bubeníková má slovo.

 

Poslankyně Ludmila Bubeníková: Dobrý den, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych i já zdůvodnila pozměňovací návrh, který máte na stole z minulého týdne. Tento pozměňovací návrh si primárně klade za cíl zjednodušit proces spojený s investiční aktivitou stavebníka při stavbě dálnic, silnic či místních komunikací.

Jedním z argumentů pro přijetí navrhovaného znění právní úpravy je stávající roztříštěnost územních rozhodnutí stavebních úřadů, neboť tyto formulují svá rozhodnutí obvykle restriktivně, tj. se snahou vyhovět co nejpřesnějšímu jazykovému výkladu příslušných ustanovení a rovněž se snahou o co největší respektování vlastnických práv k nemovitostem. V důsledku různosti v rozhodovací praxi stavebních úřadů pak dochází k nežádoucí časté aplikaci zákona č. 184/2006 Sb., o vyvlastnění, v platném znění.

Návrh svou podstatou usiluje o rozšíření aplikace institutu vyvlastnění i na nemovitosti, které mají vztah k uskutečnění stavby pozemní komunikace, a legislativním způsobem upřesňuje interpretační možnosti správního orgánu, tj. příslušného stavebního úřadu, aby mohl sám určit, co z doplňkových staveb a dalších účelů je možno zahrnout pod pojmy uvedené v zákoně, tedy pod pojmy pro uskutečnění stavby dálnice, silnice nebo místní komunikace.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni. Jenom bych vás všechny, kolegyně a kolegové, ráda upozornila na to, že obecná rozprava slouží k obecným postřehům k danému tématu. Poté bude zahájena podrobná rozprava. Kdokoli z vás podal pozměňovací návrh a podal ho písemně nám ostatním, je třeba, abyste v podrobné rozpravě na tento svůj návrh již předem rozdaný odkázali, příp. jej též zdůvodnili. Jenom připomínám proceduru. Samozřejmě chápu, že si vybíráte třeba i nějaký širší aspekt, který chcete zmínit v rámci obecné rozpravy.

Ptám se, kdo se hlásí nyní ještě do obecné rozpravy. Pokud nikdo, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Hlásil se mi do ní pan kolega Šidlo, pan kolega Huml, paní poslankyně Bubeníková. Prosím.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Takže já se přihlašuji v podrobné rozpravě k pozměňovacímu návrhu, který jsem vám písemně rozdal do lavic minulý týden.

A ještě navíc po upozornění legislativy Poslanecké sněmovny podávám ještě jeden pozměňovací návrh, který se týká účinnosti novely zákona 13/1997 v pasáži Účinnost. Text zní: Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 2011. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Šidlovi. Pan kolega Stanislav Huml, prosím.

 

Poslanec Stanislav Huml: Tak ještě jednou a velmi stručně. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu, který jste dostali písemně do lavic minulý týden. Je to doplnění ustanovení § 25, nového odstavce 14 a 15: V případě, že je v podmínkách zvláštního užívání požadován k zabezpečení bezpečnosti nebo plynulosti silničního provozu policejní doprovod, je osoba, na jejíž žádost bylo povolení vystaveno, povinna uhradit náklady s tímto spojené Policii České republiky.

A v ustanovení § 46 se už vkládají jenom nové odstavce. Máte to písemně.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Humlovi. Paní poslankyně Ludmila Bubeníková má slovo.

 

Poslankyně Ludmila Bubeníková: Vážené kolegyně, kolegové, před chviličkou jsem zdůvodnila náš pozměňovací návrh, takže si dovolím vám přečíst znění, které navrhujeme: V části třetí zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v § 17 odst. 1 větě první se za slova "místní komunikace" vkládají slova "a stavbou vyvolaných a souvisejících stavebních objektů a staveb včetně plochy pro zajištění její výstavby a řádného užívání pro stanovený účel".

Děkuji za podporu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Bubeníkové. Dále do podrobné rozpravy pan poslanec Karel Šidlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP