(17.10 hodin)

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, do Poslanecké sněmovny se opětovně dostává tematika bydlení, a to hned ve dvou po sobě následujících tiscích. Není se čemu divit, vždyť právo na bydlení je přece jedním ze základních lidských práv. Na tom se shodují vlády, vládní i nevládní organizace nejen ve všech státech Evropské unie.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní poslankyně. Dámy a pánové, projednáváme bod číslo 28 a slovo bylo uděleno paní poslankyni Halíkové, nikomu jinému. Všichni ostatní, kdo chcete řešit jiné věci než bod číslo 28, prosím, opusťte jednací sál.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji, paní předsedkyně.

Dá se říci, že v případě tohoto konstatování jde dokonce o elementární celosvětový konsensus.

Musím hned v úvodu říci, že politika bydlení, žel, nebyla pro žádnou z našich polistopadových vlád prioritou. A možná i proto v našem právním řádu dosud schází ucelený právní předpis, naprosto průhledná pravidla pro sjednávání nájemného a služeb spojených s bydlením. Již v minulém funkčním období jsem dlouho před skončením platnosti zákona číslo 107 o jednostranném zvyšování nájemného předstoupila před Poslaneckou sněmovnu s návrhem zákona o nájemném a jeho sjednávání. Do voleb v loňském roce se nepodařilo tento tisk doprojednat. Skončil před třetím čtením.

Bezprostředně po volbách předložila skupina poslanců zvolených za Komunistickou stranu Čech a Moravy návrh zákona, na jehož projednání však dochází až dnes.

Jsem si vědoma, že Poslaneckou sněmovnou hlasy poslanců vládní koalice byla nedávno přijata novela občanského zákoníku, která je tento týden projednávána - pravděpodobně zítra - v Senátu. Při projednávání této novely jsme upozornili jako poslanci za KSČM, ale také kolegové z ČSSD, na některá úskalí obsažená v této novele.

Dovolím si stručně připomenout, že je to jednak nevyváženost ve vztahu nájemce-nájemník a dále skutečnost, že sice podle § 696 tohoto zákona se nájemní smlouva nebo její změny sjednávají dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem, pokud ale nedojde k dohodě, pak může pronajímatel písemně navrhnout nájemci zvýšení nájemného. Pokud ten souhlasí, zvyšuje se nájemné počínaje třetím kalendářním měsícem po doručení návrhu. Pokud ale nesouhlasí se zvýšením nebo nebude na návrh reagovat, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby o výši nájemného nebo jeho zvýšení tedy rozhodl a určil soud. Soud pak na návrh pronajímatele rozhodne o určení nájemného, které je v místě a čase obvyklé. Tolik ve stručnosti litera zákona, kterou jsme schválili. Problém podle mého názoru spočívá v tom, že zákon neurčuje, jak často může pronajímatel o zvýšení nájemného žádat. Teoreticky by tak rozhodnutí soudu mohla následovat nová žádost o další zvýšení nájemného. A to je mimochodem jedna z hlavních vad tohoto zákona, protože když si pronajmete byt, tak očekáváte, že s výjimkou vlivu inflace budete nějakou dobu bydlet za sjednanou výši nájemného. A tady ve skutečnosti existuje vždycky vlastně po uplynutí pěti měsíců možnost dalšího návrhu na zvýšení a dalšího soudu.

To ale není vše. Dalším problémem je vlastní otázka stanovení výše nájemného. Ve schválené novele občanského zákoníku je definice, že by soud měl určit nájemné, které je v místě a čase obvyklé. Ke stanovení jeho výše měly napomoci cenové mapy. Připomenu, že mapy obvyklého nájemného slibovala vláda předložit do konce února. Ano, předložila. Ale výsledek, který předložila, přinesl pro všechny zúčastněné obrovské zklamání. Zmapována do dnešního dne je jen asi desetina obcí. Zveřejněné údaje jsou mnohými institucemi kritizovány jako nekvalitní. Nezohledňují stav ani stáří domů ani jejich umístění. Podle slov náměstka ministra pro místní rozvoj jsou nebo dále budou zpracovávány tyto mapy podle znaleckých posudků.

I kdybychom, vážené kolegyně a kolegové, připustili, že tyto posudky nejsou zpracovávány ve prospěch ani v neprospěch jedné nebo druhé strany, nemůže cenová mapa plnit funkce zvláštního právního předpisu, o němž hovoří zákon. Cenové mapy mohou podle právníků být chápány pouze jako jakési doporučení. Proto mi dovolte, dámy a pánové, konstatovat, že nám v našich podmínkách naší České republiky nadále schází zákon, který by upravil problematiku nájemního bydlení a služeb spojených s bydlením komplexně, obecně, ve všech typech nájemního bydlení.

Předložený návrh zákona, který nyní projednáváme, je právě tím, co potřebujeme a co občané od nás očekávají. Je spravedlivý pro obě strany, tedy jak pro vlastníky, nájemce, tak i pro nájemníky. Návrh reaguje na připomínky vlastníků ve vztahu k výši nájemného tak, aby bylo dostatečně vysoké a umožnilo nejen údržbu, opravy a modernizaci, ale také zisk. Odstraňuje nejistoty nájemců a pronajímatelů v domech, kde skončila platnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Přijetím tohoto zákona tak zabráníme dalšímu zvyšování nákladů státního rozpočtu ve formě doplatku na bydlení, jejichž roční odhad je odborníky stanoven až na výši 5 miliard korun.

Chci vás proto, vážené kolegyně a kolegové, požádat o propuštění návrhu zákona do druhého čtení, abychom o problematice mohli dále diskutovat v příslušném výboru a podvýboru, případně výborech, a dospěli k takovému konečnému znění, které bude prospěšné všem a které občané od nás očekávají.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Miladě Halíkové. Nyní se slova ujme zpravodaj pro prvé čtení. Tímto zpravodajem je pan poslanec Jiří Krátký. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji, paní předsedkyně. Já si myslím, že mohu navázat na ten závěr paní předkladatelky. Debata o nájemním bydlení je bezesporu nutná. Já si myslím, že v době, kdy vyžadujeme a mluvíme o mobilitě pracovní síly, tak je nám asi jasno, že to nevyřeší vlastnické bydlení. Opravdu potřebujeme uvolnit trh s byty, s nájemními byty, tak aby ty naše periferní oblasti, které se tak vylidňují, aby ty oblasti, které měly to štěstí, že se jaksi ta práce tam udržela, našla se nová, jsou zapojeny do výroby, aby uměly nabídnout slušné, rozumné a cenově dostupné nájemné bydlení. Protože jestliže dneska v oblasti práce je, ona tam zítra nemusí být, ona může být někde jinde, a potřebujeme tuto oblast skutečně vyřešit.

Moji kolegové ve Švédsku, když jsem se jich ptal, jak to děláte, když máte prakticky všechno ve vlastnickém bydlení, jak to, že my voláme po přesunu pracovní síly, oni říkali: Víte, my samozřejmě máme tu tradici, vlastníme prakticky všechno. No a my to máme vyřešené tak, že ta práce jde za námi, a ne my za tou prací.

Tak toto nás asi minulo a nedá se to očekávat v příštím období, takže skutečně ta debata o nájemním bydlení je nutná. Takže já bych se přiklonil k tomu - otevřme debatu, dejme tomu čas, jak dál budeme pokračovat v nájemním bydlení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji a otvírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné písemné přihlášky, ale vidím nejprve našeho pana kolegu. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP