(13.30 hodin)

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský V souladu s ustanovením § 95 odst. 1 zákona o jednacím řádu Sněmovny mi dovolte navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením návrhu zákona, a to na 48 hodin po doručení pozměňovacích návrhů, aby nebylo ohroženo projednání tohoto návrhu ve třetím čtení v rámci aktuální schůze Sněmovny.

Zároveň vás s ohledem na naléhavost projednání a přijetí předkládané úpravy občanského zákoníku žádám o vyslovení souhlasu s tímto návrhem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Babor se ještě hlásil o slovo.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se přihlásil ke svému pozměňujícímu návrhu, který jsem předložil s kolegou Křečkem a který vám byl rozdán do lavic v úterý. Krátké zdůvodnění jednotlivých návrhů máte v návrhu, takže vás tím teď nebudu zdržovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Já jsem vyzvala pana kolegu Křečka v obecné rozpravě, ale správně jsem vás měla požádat až teď, v rozpravě podrobné. Prosím tedy ještě jednou, abyste to zopakoval.

 

Poslanec Stanislav Křeček: To byla také moje chyba. Hnal jsem se do obecné rozpravy. V podrobné rozpravě se přihlašuji ke svým pozměňovacím návrhům, které byly rozdány. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám také. Zeptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Budeme moci hlasovat o návrhu na zkrácení. Pardon, já nevím, jestli jsem si to poznamenala dobře - zkrácení na 48 hodin po doručení pozměňovacích návrhů. Takto zněl návrh pro třetí čtení.

Přivolám ještě naše kolegy, prosím o malou chvíli trpělivosti. (Předsedkyně gonguje a chvíli čeká.)

  

Pro příchozí zopakuji, že budeme nyní hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty pro možné konání třetího čtení, a to na 48 hodin po doručení pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 94 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 94, přítomno 149, pro 77, proti 27. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se druhým čtením sněmovního tisku 188. Končím projednávání bodu číslo  6. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce a panu zpravodaji.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách
a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pohonných hmotách), ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
(zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 215/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Poprosím, aby tento návrh za navrhovatele uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předložený návrh zákona především transponuje ze směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2009/30 povinnosti, které souvisejí se zvyšováním podílu biopaliv v motorových benzinech a v motorové naftě v rámci uplatňování biopaliv v dopravě jako částečné náhrady fosilních motorových paliv. Tyto povinnosti jsou rozčleněny na příslušné subjekty v celém podnikatelském řetězci v oblasti pohonných hmot, konkrétně na povinnosti pro výrobce, dovozce, vývozce, dodavatele a distributory pohonných hmot a pro provozovatele čerpacích stanic.

Za účelem omezení možnosti vzniku daňových úniků v dané oblasti jsou návrhem též zaváděny instituty, jako je povinná registrace distributorů pohonných hmot a povinné vedení evidence prodávaných a vydávaných pohonných hmot provozovateli čerpacích stanic na základě stavu součtových počítadel výdejních stojanů na čerpacích stanicích.

V zájmu zvýšení informovanosti motoristické veřejnosti o kvalitě pohonných hmot a za účelem ochrany trhu před prodejem nekvalitních pohonných hmot návrh též obsahuje oprávnění České obchodní inspekce zveřejňovat na svých internetových stránkách pravomocná rozhodnutí týkající se čerpacích stanic pohonných hmot provozovatelů čerpacích stanic, dopravců a distributorů pohonných hmot, u nichž kontrola zjistila, že jakost nebo složení prodávaných, vydávaných nebo přepravovaných pohonných hmot není v souladu se zákonem o pohonných hmotách.

Součástí návrhu je rovněž změna zákona o ochraně ovzduší, kterou se zcela vypouští zatím platným zněním tohoto zákona stanovená výše možného maximálního obsahu biopaliva, konkrétně bioetanolu, do 5 % objemových v jednom litru motorového benzinu, neboť tato výše již neodpovídá transponované směrnici, kterou se obsah bioetanolu v jednom litru motorového benzinu zvyšuje na maximálních 10 % objemových.

Současně s tímto návrhem zákona se Poslanecké sněmovně navrhuje, aby s tímto návrhem vyslovila souhlas již v prvním čtení podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Důvodem je skutečnost, že lhůta stanovená pro implementaci zmíněné směrnice již uplynula dnem 31.  prosince 2010 a od tohoto data by měla mít Česká republika zajištěn soulad vnitrostátního právního řádu se zmíněnou směrnicí.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Petra Bendla.

 

Poslanec Petr Bendl: Hezký dobrý den, dámy a pánové. Paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, pane ministře, dovolte mi říci krátce několik málo slov k této víceméně technické novele zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích.

Jak zde řekl pan ministr, jde především o implementaci evropských směrnic, které jsme povinni jako Česká republika respektovat a implementovat do našeho právního řádu. Pak jsou zde změny, které se týkají především informovanosti obyvatel a možnosti České obchodní inspekce informovat obyvatele o tom, jak si s kvalitou prodávaného benzinu některé čerpací stanice stojí. Myslím si, že to je norma, která může bezkonfliktně projít podle § 90.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky. Hlásí se pan kolega Šidlo. Prosím.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, dámy a pánové, vážená vládo, dovolte mi několik málo slov v obecné rozpravě k této novele zákona 311/2006 Sb.

Tato novela, jak už bylo řečeno předkladatelem i panem zpravodajem, zavádí v podstatě nejen nová paliva z obnovitelných zdrojů, ale definuje i distributora pohonných hmot a zejména jeho registraci na Generálním ředitelství cel, a stanoví také jednu důležitou věc, a to je přechodné období, které je tady velmi citlivě dáno vůči našemu starému automobilovému parku až do 31. prosince 2018, přestože směrnice uváděla konec roku 2013.

Já si myslím, že tady je ještě dokonce další důležitá věc, a to je povinnost zpřístupnit při prodeji motorových benzinů a motorové nafty informace o obsahu biopaliva v nich, a to nejen při distribuci, ale zejména i pro spotřebitele na jednotlivých stojanech. V tom je vidět, že Ministerstvo průmyslu a obchodu vnímalo objem této novely a aplikace evropské normy velmi pozitivně a snažilo se to přizpůsobit našim podmínkám v maximální možné míře, s přesným a velmi citlivým vnímáním možností našeho nejen stavu motorových vozidel, ale i celkově trhu s těmito palivy. Myslím si, že tato novela je hodna podpory, a klub KSČM podpoří nejen plné znění této novely, ale podpoříme i projednání a schválení v prvním čtení.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP