(13.20 hodin)
(pokračuje Chládek)

V závěru paní poslankyně Navrátilová hovořila, že pouze kritizuji a nenavrhuji řešení. Ale já je navrhuji! Navrhoval jsem je i ve svém senátním vystoupení. Stále trvám - a ať dopadne vaše hlasování jakkoliv - na personálním auditu, protože si myslím, že CERMAT je moloch, kde je celá řada lidí pouze zašitá, mimochodem i na ministerstvu, ale tam musím s některými kroky pana ministra souhlasit, protože on udělal personální kroky, které bych zrovna tak já udělal a souhlasím s nimi. Na druhou stranu ale všichni volají po finančním auditu. A já se ptám, kde ten finanční audit je. Nezlobte se na mě, já si opravdu myslím, že řada prostředků byla nenávratně ztracena proto, že tam prostě někdo krade! A já si za tím stojím. Já nevím sice kdo, ale všichni víme, že ty finanční prostředky nebo řada z nich vylétala z okna. A já chci finanční audit a zároveň chci potrestání toho, kdo ty prostředky prošustroval!

Hovoříte všichni o tom, že by se to mělo zjednodušit. To byl přece jen z mých návrhů, celý proces zjednodušit, a aby to byla pouze podpora. Není možné dělat jenom tedy někde uprostřed systému, ale je nutné také nastavit standardy a je také nutné změnit způsob financování. Jsem rád, že jsem to dnes slyšel od pana ministra, že konečně bude jiný způsob než financování tzv. na hlavu, protože pokud se nezmění způsob financování škol, můžete dělat optimalizaci, jak chcete, ale nikdy se vám optimalizace nepovede.

V závěru bych chtěl poděkovat za připomínky, pozornost a pevně věřím, že se nevidíme naposledy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi. Závěrečné slovo nyní bude patřit zpravodajce paní poslankyni Vlastně Bohdalové. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, byl předložen návrh tisku 212, je to v podstatě změna zákona 561. Vystoupil navrhovatel, přednesla jsem svou zpravodajskou zprávu, v obecné diskusi vystoupilo 10 vystupujících. V jejich vystoupení padl čtyřikrát návrh na zamítnutí návrhu zákona.

Závěrem mi dovolte, vážení kolegové, pokud někdo z vás máte pocit, že si tuto uctivou místnost pletu se školou, promiňte, už jsem 32 let učitelkou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce a budeme se tedy věnovat hlasování o návrhu, který zde čtyřikrát zazněl, jak nám znovu potvrdila paní zpravodajka, tedy o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Registruji vaši žádost o odhlášení. Odhlašuji vás. Prosím všechny, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 přítomno 145, pro 118, proti 12. Tento návrh byl přijat. Poslanecká sněmovna tedy tento návrh zákona zamítla.

 

Tím končí projednávání bodu číslo 42, sněmovního tisku 212. Děkuji panu senátorovi a děkuji též paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo šest, který je naším dalším bodem, tak jak jsme si schválili pořad schůze, pevně zařazeným, a je to

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb.,
občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 102/1992 Sb.,
kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona
č. 509/1991 Sb., kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník
/sněmovní tisk 188/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Prosím, pane ministře, o vaše úvodní slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, já jenom v krátkosti osvěžím, oč jde v této novele občanského zákoníku, který tu máme dnes ve druhém čtení. Jedná se o novelu zákona, která souvisí s deregulací, která končí v části republiky nebo skončila v části republiky k 1. lednu 2011. Cílem této novely je vlastně napravit stav, který nastal potom, co deregulace byla zrušena. Cílem této novely je posílit smluvní volnost mezi pronajímatelem a nájemcem, avšak podle našeho názoru jsou tam dostatečně zachována práva nájemníků.

Já bych chtěl poděkovat za projednání v ústavněprávním výboru i ve výboru pro veřejnou správu, kde proběhla velmi konstruktivní debata, a kolegové určitě se o tom zmíní, že některá ustanovení této novely byla tímto projednáním zpřesněna. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a také ústavněprávnímu výboru. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 188/1 a 188/2.

Prosím, aby se nyní slova ujala zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj paní poslankyně Zdeňka Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobrý den, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi, abych se ujala své role zpravodajky a podala vám informaci k projednávání tisku 188 - vládní návrh novely občanského zákoníku.

Tak jak zde zmínil pan ministr, novela byla přikázána k projednání do dvou výborů: výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj - jeho usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 188/1 - a ústavněprávnímu výboru, jehož usnesení vám bylo rozdáno pod číslem 188/2. Tak jak zde zmínil pan ministr, novela občanského zákoníku byla projednána ve dvou výborech. Byla také projednána s širokou veřejností a zároveň s gesčním ministerstvem, to znamená s Ministerstvem spravedlnosti, a to právě z toho důvodu, že novela se týká pouze nájemního bydlení, ale měla by být také základem a součástí přijetí celého nového občanského zákoníku.

Dovolte mi, paní předsedající, abych tímto ukončila svoji zprávu zpravodaje, a poprosím vás o otevření obecné rozpravy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Horníkové. Ještě se zeptám pana poslance Stanislava Křečka, který je zpravodajem ústavněprávního výboru, zda se chce nyní vyjádřit k jednání výboru. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, paní předsedkyně. Garančním výborem byl skutečně výbor pro veřejnou správu u občanského zákoníku. Předpokládám tedy, že až budeme projednávat trestní zákoník, tak že garančním výborem třeba bude výbor pro zdravotnictví a sociální politiku, protože to bude mít asi stejnou logiku.

Ústavněprávní výbor se zabýval na třech schůzích touto novelou. Přijal některá pozměňovací usnesení, která snad budou načtena a která jsou ku prospěchu této věci z mého hlediska. Sám se hlásím do obecné rozpravy, abych upozornil na své pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane zpravodaji, a otevírám tedy obecnou rozpravu. Požádám vás, pane poslanče, o první vystoupení. Slovo má pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji. Chtěl bych se přihlásit k mému pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán, a ke své části společného pozměňovacího návrhu, který jsme podali s panem kolegou Baborem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. A nyní se ptám na další přihlášky do obecné rozpravy. Nehlásí-li se nikdo, končím obecnou rozpravu. Nezazněly žádné návrhy, o nichž by bylo možno v tuto chvíli hlasovat, a proto zahajuji rozpravu podrobnou a ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Pan ministr Jankovský, prosím, jako první. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP