(16.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

Tomu odpovídají tři základní oblasti úpravy: 1. Přístup na drážní infrastrukturu v mezinárodní osobní dopravě. 2. Harmonizace technických požadavků na dráhu, její součásti a kolejová vozidla. 3. Harmonizace systému odborné a zdravotní způsobilosti strojvedoucích na celostátních a regionálních dráhách.

Mám potřebu zdůraznit, že hospodářský výbor svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně projednat a schválit předložený návrh novely zákona o dráhách s jedním dílčím pozměňovacím návrhem, který se týká vymezení pojmu osoby usazené na území České republiky. Děkuji hospodářskému výboru za podporu vládnímu návrhu zákona a ze své strany vyjadřuji souhlas Ministerstva dopravy s pozměňovacím návrhem hospodářského výboru.

Dovolte mi závěrem ještě zdůraznit, že navrhovaná novela zákona o dráhách prošla velmi důkladnou přípravou, zapracovává v nezbytné míře právo Evropské unie a její přijetí je nanejvýš potřebné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: My jsme navrhli v prvém čtení přikázat k projednání hospodářskému výboru. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako tisk 360/1. Poslanec Karel Šidlo by měl být zpravodajem k tomuto bodu. Prosím.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, hospodářský výbor svým usnesením 55, které bylo uzavřeno na 8.  schůzi konané 19.  ledna letošního roku k vládnímu zákonu, který mění zákon 266/1964 Sb., o dráhách, přijalo po vyslechnutí výkladu náměstka ministra dopravy Ing. Ivana Tomana, zpravodajské zprávy poslance Karla Šidla a po obecné a podrobné rozpravě doporučení Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 136 ve znění přijatého pozměňovacího návrhu, který zde uvedl a podrobně vysvětlit předkladatel.

To je vše k mé zpravodajské zprávě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu k tomuto návrhu. A vidím, že se do ní nikdo nehlásí, takže můžeme rozpravu ukončit. Závěrečná slova asi nezazní. (Ministr ani zpravodaj nemají zájem.) Takže můžeme zahájit rozpravu podrobnou. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. (Nikdo se nehlásí.) V podrobné rozpravě také nikdo nevystoupí, můžeme ji také ukončit. Není o čem hlasovat, takže můžeme ukončit celé druhé čtení tohoto návrhu. Končím projednávání bodu.

 

A máme tady další bod:

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání
autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků
činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 183/ - druhé čtení

Z pověření vlády by návrh měl uvést ministr Kamil Jankovský. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Dobrý den, pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Uvedu předložený návrh novely zákona 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Jen pro osvěžení, tato novela o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných techniků v platném znění je vlastně úpravou, která posiluje kontrolní vliv státu prostřednictvím účasti jeho zástupců v autorizační radě České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Je to norma, která by měla posílit vliv státu a zvýšení kvality při udělování autorizace a výkonu odborných činností ve výstavbě. Tato právní úprava opravňuje členy autorizační rady účastnit se průběhu autorizačních zkoušek a ukládá komorám písemně sdělovat členům autorizační rady den, místo a čas konání zkoušek.

To je na úvod všechno. Z mojí strany bych vás rád požádal o podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu, usnesení máme jako 183/1 a pan poslanec Václav Horáček by měl uvést zprávu výboru.

 

Poslanec Václav Horáček: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 8.  schůzi usnesením číslo  27 po odůvodnění Ing. Miroslavem Kalousem, náměstkem ministra pro místní rozvoj, doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 183 projednat a schválit v předloženém znění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. To máme zprávu výboru. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Do obecné rozpravy se nehlásí nikdo, takže ji můžeme ukončit. Zahajuji rozpravu podrobnou do které se písemně přihlásil pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, chtěl bych se jednak přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který vám byl podán do vašich lavic a týká se tohoto zákona pod tiskem číslo 183. Chtěl bych říci, že pozměňovací návrh jsem podal na základě podnětu komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Protože to, co jste dostali do lavic, nemá zdůvodnění, pokusil bych se jednotlivé body v krátkosti zdůvodnit.

Co se týká bodu 1. Pro praktický výkon autorizovaného inženýra činného ve výstavbě jsou rozhodující dvě třídy výše uvedené klasifikace, a to architektonické činnosti a inženýrské činnosti. Definice architektonických činností zahrnuje plánování staveb, vypracování projektů včetně architektonického řešení. Obsahovou náplní inženýrské činnosti podle této kvalifikace jsou jednak projekty související se stavebním inženýrstvím, s vodními a silničními stavbami, za další navrhování a vypracování projektů v oblasti elektrotechniky a elektroniky, hornictví, chemické technologie, strojírenství, provozní, systémové a bezpečnostní inženýrství, a za další navrhování projektů využívajících klimatizaci, chladicí techniky, techniky životního prostředí, kontrolu znečištění, akustické techniky atp.

K bodu 2. Podle §  6 je komora oprávněná stanovit dílčí specializace v zájmu právní jistoty. V řízení před stavebními úřady je žádoucí stanovit rozsah působnosti v jednotlivých oborech a v jednotlivých specializacích stávajících i v budoucnu nově vzniklých. K článku  2 pak bych řekl toto zdůvodnění: Tímto přechodným ustanovením je stanoven rozsah oprávnění autorizovaných osob, které získaly autorizaci podle stávající úpravy. Jde o přechodné opatření důležité pro průkaz oprávněnosti osoby k výkonu vybraných činností v terminologii a rozsahu podle navrhované novely do doby výměny razítek. Praxe prokázala, že požární bezpečnost je specializací v rámci oboru, nikoliv samostatným oborem. Stávající osvědčení se zachovávají v platnosti. Do budoucna bude ochrana požární bezpečnosti staveb řešena jako specializace. V přechodných ustanoveních je pamatováno na zachování autorizací i v činnosti autorizovaných techniků. Oprávnění vyplývající z dosud získaných oprávnění nejsou novelou zákona dotčena.

Tolik zdůvodnění mého pozměňovacího návrhu, který, jak jsem v úvodu řekl, je podán na základě podnětu samotné komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Do podrobné rozpravy se hlásí také poslanec Lobkowicz. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP