(16.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dámy a pánové, tím jsme se vyrovnali s touto úvodní fází a můžeme zahájit vlastní projednávání bodů. Jako prvnímu se budeme věnovat bodu

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 185/2004 Sb., o Celní správě
České republiky, ve znění pozdějších předpisů,a zákon č. 99/2004 Sb.,
o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských
rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 134/ - druhé čtení

Požádám pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby z pověření vlády tento návrh uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Jako malý kluk jsem vášnivě pytlačil v bývalých schwarzenberských lesích Státního rybářství Třeboň. (Veselost v pravé části sálu.) Takže spatřuji jistý paradox v tom, že teď mám tu čest předložit vám společně s panem ministrem zemědělství návrh zákona onoho dlouhého názvu, který v sobě ukrývá dva motivy. Prvním motivem je transpozice nařízení Rady Evropské unie, kterým se rozšiřují pravomoci celní správy o novou oblast kontroly a dovozu a zpětného vývozu mořských produktů a udělování osvědčení schváleného hospodářského subjektu. Tyto činnosti a tyto kompetence jsou nezbytné k tomu, abychom se zapojili do zabránění nelegálního rybolovu, který zejména v mořích představuje jednu z nejzávažnějších hrozeb pro udržitelné využívání mořských zdrojů. Druhým motivem je využití povinnosti transponovat nařízení Rady k technické modernizaci zákona o celní správě.

Zákon byl schválen v roce 2004. V praxi se osvědčil, nicméně reaguje na dosavadní praxi, zohledňuje související judikaturu Evropského soudního dvora, upravují se ustanovení o správních deliktech, upravuje se pojmologie se zásadami správního trestání a aktualizuje se v souvislosti s novým daňovým řádem, který je v účinnosti od 1. ledna tohoto roku.

Ujišťuji, že návrh sám o sobě nepředstavuje žádné politikum a společně s panem ministrem zemědělství prosíme o jeho schválení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 134/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Marka Šnajdra. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, velmi stručně navážu na úvodní slovo pana ministra financí. Skutečně gesční rozpočtový výbor se tímto návrhem zabýval a doporučil tuto legislativní úpravu schválit bez připomínek, tedy ve třetím čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se proto, zda se hlásí do obecné rozpravy někdo nyní. Ale nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím. Jsme v rozpravě podrobné. Zde mám jednu písemnou přihlášku. Pan poslanec Vojtěch Filip mi ji teď přinesl. Někde tady musí být. Prosím tedy někoho z jeho kolegů, aby dali avízo, že je jeho prostor. Zeptám se zatím, zda se někdo další chce přihlásit do podrobné rozpravy...

Pan poslanec Vojtěch Filip má slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, členové vlády, mám jenom jeden drobný pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 134. Vzhledem k tomu, že se netýká věcných záležitostí jak celního zákona, tak zákona o rybníkářství a výkonu rybářského práva, ale týká se v podstatě úkolů jednotlivých orgánů státní správy, dovolil jsem si navrhnout v podrobné rozpravě jedinou drobnou změnu, a to v části třetí návrhu změny zákona tisku 134, kde se mění zákon č. 99/2004 Sb., a to změnit hlavu třetí zákona o rybníkářství, rybářství a výkonu rybářského práva.

V § 13 odst. 8 by se věta první změnila takto: "Rybářský lístek vydává občanům České republiky obecní úřad obce s pověřeným obecním úřadem, v jehož obvodu má žadatel o vydání rybářského lístku trvalý pobyt, popřípadě cizincům, kteří se zdržují v obvodu jeho působnosti."

Znamená to, že se nahrazují slova "s rozšířenou působností" slovy "s pověřeným obecním úřadem". Znamená to, že se rozšíří počet obcí, které mají právo vydávat rybářské lístky. To znamená, že se zvětší komfort pro občany České republiky, ale i pro cizince, kteří přijíždějí do České republiky a hledají obec třetího stupně, ve které by požádali na základě dokladů, které jsou v zemích Evropské unie různé, o vydání rybářského lístku, na základě kterého potom konkrétní organizace Českého rybářského svazu vydává konkrétní povolenku. Znamená to, že z cca 205 obcí třetího stupně rozšíříme počet obcí na 600. V tomto ohledu je to ale kompromis vzhledem k tomu, že do roku 2004 takové oprávnění měly všechny obce v České republice. Ukázalo se po šesti letech praxe, že rozšíření na obce druhého stupně, jak obecně říkáme, tedy v příloze  2 vyhlášky 314/2002 Sb., je potřeba rozšířit - tuto pravomoc.

Konkrétní pozměňovací návrh předám zpravodaji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Ještě jednou se zeptám, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, tedy končíme projednávání tisku 134 ve druhém čtení.

 

Dalším bodem je

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 136/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr dopravy Vít Bárta. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi předložit návrh zákona, který je transpozicí několika směrnic z Evropské unie, které mají ambici harmonizovat pravidla v oblasti drážní dopravy a přispívají k podpoře poskytování služeb v pohybu dopravních prostředků i zaměstnanců uvnitř Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP