(20.20 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Pro televizní kamery nabízejí úsměvy a důstojné obličeje, vykládají o nových starostech o občany a odboráře, vyprávějí o tom, jak jsou s odbory ochotni jednat. Ve skutečnosti ze svých asociálních návrhů a politiky diktované zájmy kmotrů dobrovolně neustoupí ani o píď. Mají kmotrovské sponzory, podporu většiny médií, a tak se jim zmíněná komedie vcelku daří či dařila. Stačí totiž jeden jediný poctivější státní úředník, jistý Libor Michálek, aby se ocitla vláda Petra Nečase v krizi důvěry.

To, jakým způsobem předseda vlády podpořil navzdory vážným a důvodným podezřením Pavla Drobila, i to, jakým způsobem se jej zastává navzdory zveřejnění textu kompromitujících nahrávek dokonce i Václav Klaus, to se opravdu vymyká logice zdravého rozumu! Leda že by šlo o dodržení zásady omerty a o princip, že nelze dopustit pád a potrestání ani prvního z kmotrů, protože by to ohrožovalo do budoucna všechny ostatní.

Ne, ne, ani před tak bohulibou oblastí, jako je péče o životní prostředí, se Občanská demokratická strana a její kmotři nezastaví. Odpověď na klíčovou otázku, zda je tato vláda vládou boje proti korupci, je ale kauzou kolem Ministerstva životního prostředí a Pavla Drobila, chováním předsedy vlády, prezidenta České republiky a ministra vnitra zodpovězena. Nic víc k tomu netřeba dodávat. A je to skutečně pádný důvod, proč žádný slušný občan ani slušný poslanec už této vládě nemůže věřit.

Hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase bude skutečně i o tom, zda si necháme podobné praktiky a vědomé krytí korupce z nejvyšších pater líbit, anebo se tomu postavíme čelem. Kéž by tedy moje vzdorná slova vypuštěná na svobodu dodala alespoň některým poslancům tolik potřebnou živou vodu!

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je zde s přednostním právem přihlášen ministr Vít Bárta. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Dámy a pánové, dobrý večer. Je jisté, že toto nejsou veselé, toto jsou velmi těžké předvánoční chvíle, kdy zamýšlet se nad mravností, zamýšlet se nad právem a pořádkem je namístě a je nutné. Na druhou stranu mi přijde úsměvné tady poslouchat od představitelů KSČM to, jaké to je a jaké to bylo v roce 1989 a jaké je to dnes. Stejně tak mi přijde velmi nefér říkat, že peníze z veřejných zakázek jdou do pokladny tu ODS, tu TOP 09, tu Věcí veřejných.

Já podotýkám, a řekli jsme to již v pondělí, že na nejvýznamnějším, nejvýznamnější státním fondu, který je, je místo pro pana Michálka a je zde vítán. Nemáte právo říkat, že cokoli ve prospěch pokladny Věcí veřejných, nemáte právo takové věci říkat! A to, jestli dokážeme přesvědčit veřejnost o tom, jestli tato vláda je, nebo není protikorupční, to když tady padlo z úst pana Ratha, že ví bůh. Neví to bůh! Ví to pan prezident! Ví to nejpopulárnější politik této země. Ví to hlava státu! A my jsme jasně řekli, že buďto přesvědčíme veřejnost o tom, že jsme protikorupční vládou, že dokážeme, že se na ministerstvech krást nebude, anebo potom platí to, co bylo řečeno, že pokud nedokážeme přesvědčit veřejnost, že se nekrade, je velkou pravdou, že nemůžeme přesvědčit veřejnost o tom, že prosadíme v každém případě složité a bolestivé reformy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím o vystoupení pana poslance Grospiče - ale je zde faktická poznámka. Nejprve pan poslanec Tejc, poté pan poslanec Rath.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Ještě bych k té dnes uzavřené tajné dohodě u pana prezidenta chtěl požádat pana ministra Bártu prostřednictvím paní předsedající, aby se zamyslel nad tím, jestli by nebylo potřeba svolat znovu sněm, kongres nebo konferenci Věcí veřejných pro to, abyste mohli se zamyslet nad tím protikorupčním programem, protože bude určitě potřeba po dnešku ho aktualizovat. Nad tím jak, to se určitě zamyslíte. Ale především abyste diskutovali o změně názvu vaší strany. Protože myslím, že ten nový název po dnešní tajné dohodě by mohl být strana Věci neveřejné. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je zde faktická poznámka, David Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, pan ministr Bárta mi připomněl právě tu dnešní velmi zajímavou a nevšední situaci, kdy najednou premiéra v nesnázích z těchto nesnází a z kaše, které si sám zavařil, najednou jde tahat prezident republiky. To jsme tady ještě nezažili. Čili je to jako určitý syndrom, symbol rodiny, kdy máme takového ne úplně povedeného syna, který něco rozbije, spáchá nějaký delikt a jeho tatínek to jde za něho vyřešit. A pozve si všechny aktéry dohromady a domluví jim, aby synáčkovi neškodili a netrápili ho.

A součástí té dohody, jak se dnes dočítáme, té neveřejné, tajné dohody, což je na tom ještě nejzajímavější, je podle informací serverů věc, že má být obětován policejní prezident. Já tu nejsem od toho, abych hodnotil, jestli má zůstat, nemá zůstat, ale je zajímavé, že to má být oběť této celé obrovské aféry. Takže napadá mě takovéto úsloví: Mouřenín posloužil a mouřenín může jít. Takže to je váš obchod. Takže Věci veřejné, které se tolik holedbají morálkou a bojem s korupcí, tak v podstatě podporu této zkorumpované vládě prodaly za to, že si budou moci nejspíš posadit nějakého svého člověka za policejního prezidenta.

Pane premiére, není vám z toho špatně? Nejdřív jste toho člověka vytěžoval, on za vámi běhal se zajímavými informacemi na chování vašeho ministra, pak ho přijímal pan prezident, a dneska jste ho dost hnusně hodili přes palubu. Čili nejenom korupce, ale naprostý rozvrat, co tady předvádíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP