(20.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka pan poslanec Antonín Seďa, poté pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedkyně. Škoda, že pan ministr Bárta tady není. Já bych mu chtěl zodpovědět jeho dotaz, zda tato vláda je, či není korupční, a použiji citaci z Mladé fronty Dnes ze soboty, Svět podle pana Knetiga, co říkal na schůzce s panem Michálkem: "V rámci politiky je té špíny strašné množství, ale strašné. To, co jsem zažil v Lesích České republiky vedle Pavla, to opravdu byly krádeže za bílého dne." (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Opálka, další faktická po něm pan kolega Ohlídal a pan poslanec Koskuba. Nyní tedy pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Chtěl jsem promluvit k panu ministrovi dopravy, ale není tady. Takže vážený pane nepřítomný ministře, vím, že se těžko poslouchá, když jste zvyklý na to, že se útočí vždycky na jednu stranu a na její minulost. Každý má svoji minulost, někdy dobrou, někdy tu špatnou, ale vaše vláda za tu krátkou dobu své historie získala minimálně teď tuto jednu velkou kauzu. A ono to není tak zanedbatelné. Kromě té devastace, úrovně korupce je to taky otázka financí. A možná, že právě ty finance chybějí vám, abyste poskytl dokončení silnice I/11, která je dnes v dezolátním stavu, protože je rozestavěná a nejde tam ani pořádně sklízet sníh, neboť v dvoupruhovém režimu jsou dopravní značení zasypaná sněhem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já jsem také chtěl promluvit k panu ministru Bártovi, ale on má většinou ve zvyku po svém prudkém vystoupení odejít, takže promluvím k ostatním členům vlády.

Mě nejvíce zarazilo to, že dohoda mezi koalicí, o které ví jenom pan prezident, je tajná. Proč je tajná? Kdyby dohoda obsahovala způsoby a metody, jak boj proti korupci zintenzívnit, jak zajistit to, aby už se korupce na ministerstvech a ve vládě nezopakovala, tak potom byste mohli tuto dohodu zveřejnit, říci ji všem poslancům, všem občanům této republiky. To, že vaše dohoda je tajná, je velmi podezřelé. Klidně si můžeme domýšlet, že jste se dohodli na tom, jak zakamuflovat korupci na ministerstvech a ve vládě. Mohli jste se domlouvat na různých kšeftech, které měly s tímto souviset.

Takže pane premiére, mě by opravdu velmi zajímalo, jak můžete zdůvodnit, že vaše dohoda o pokračování koaliční spolupráce je tajná. Předem děkuji za odpověď. Děkuji také za slovo. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je zde další faktická poznámka, pan poslanec Jiří Koskuba.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Paní předsedkyně, dámy a pánové, trávíme tu velice krásný předvánoční večer, ale asi to při našem povolání jinak nejde. Dokonce se musím přiznat, že už mě trápí, jak tady moji kolegové z opozice se stále trefují do naší čisté a bezchybné vlády a vládě se omlouvám prostřednictvím paní předsedkyně, já jsem si pořídil jeden snímek. Věřím, že můj pětimegapixelový fotoaparát zachytil svatozář, kterou jsem viděl nad hlavou jejich členů. Bude to vzácný snímek.

Ale dámy a pánové, já si dovolím netradiční krok. Já jako poslanec opozice bych chtěl promluvit právě k opozici. Kolegyně a kolegové, já jsem lékař a mohu vás ujistit, že budete-li i hodiny mluvit k hluchým a slepým a je-li těchto hluchých a slepých 118, vaše práce je naprosto, naprosto marná. Moc vás prosím: Pokračujte ve své činnosti, jste za to dobře placeni, ale umožněte mi už co nejdříve vyjádřit můj názor tím, že budu moci o celé toto smutné kauze hlasovat. Děkuji za pochopení opozici. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je zde řádná přihláška, nejsou už žádné faktické, pana poslance Bohuslava Sobotky s přednostním právem, po něm pan kolega Stanislav Grospič.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegové, kolegyně, musím reagovat na vystoupení pana ministra Bárty, který zde hovořil o tom, že se snad vláda chystá pokračovat v nějakých škrtech, nebo teď už tomu bude říkat reformy.

Aby bylo jasno, my jsme přesvědčeni, že tato vláda v tomto složení pod vedením premiéra Nečase už ztratila morální právo požadovat po občanech této země, aby si utahovali opasky. Prostě není možné, aby vláda, která toleruje korupci přesně do doby, než ji při tom přichytí novináři, tak na jednu stranu škrtala peníze nejchudším rodinám s dětmi, škrtala peníze zdravotně postiženým, škrtala peníze důchodcům a současně tolerovala vytváření paralelních struktur na fondu životního prostředí, které mají odčerpávat finanční prostředky. To prostě není možné.

Jestliže tady došlo k této kauze, a ona byla odhalena jenom díky novinářům, ani ne díky systému vlády, ani ne díky policii, ale jenom díky novinářům a statečnosti jednoho státního úředníka, tak vláda ztratila tímto okamžikem morální právo, aby po lidech jakékoliv úspory požadovala. To prostě není možné.

To, co se tady stalo dnes, nevím, jestli to takto cítíte, možná to členům vládní koalice, členům té pověstné K9, připadá normální, ale nebývalo v naší zemi zvykem, že se uzavíraly politické obchody, které se týkaly funkce policejního prezidenta. Prostě sem politika nezasahovala. Tohle nebylo vnímáno jako stranický pašalík. Tohle nebylo řešeno v rámci koaličních dohod. Dneska jsme svědky toho, že to je předmětem koaličních dohod, koaličních kompromisů, které mají zachraňovat tuto vládu. Podle mého názoru je to další důkaz skutečně vážného úpadku politické kultury. Prostě kšefty s funkcí policejního prezidenta, to rozhodně není dobrá vizitka této vládní koalice, která tvrdila, že chce zlepšit politickou kulturu v naší zemi. A to, co zde říkal pan ministr Bárta o tom, jak Věci veřejné budou garantem čistoty a boje proti korupci - no už aby začaly.

Já chci připomenout příklad Strany zelených, která seděla v těch samých místech, jako dnes sedí část poslanců Věcí veřejných. Strana zelených tolerovala justiční mafii. Strana zelených celou dobu trvání Topolánkovy vlády tolerovala Topolánkova Dalíka. Strana zelených celou dobu tolerovala zvláštní hospodaření Ivana Langera na Ministerstvu vnitra. Strana zelených celou dobu tolerovala snahu Tomáše Julínka ukrást zdravotní pojišťovny. Prostě celou dobu Strana zelených tohle tolerovala, ale neustále hovořila o tom, že ona je tím garantem, že tato vláda Mirka Topolánka bude bojovat proti korupci. Já si myslím, kolegové a kolegyně ze strany Věci veřejné, že dopadnete stejně. Vy tolerujete náměstka Bartáka na Ministerstvu financí. Teď tolerujete kauzu Drobil včetně toho, že pan Drobil zůstává vlivným místopředsedou ODS, to znamená fakticky skrze vedení ODS se bude nadále nepřímo podílet na řízení vlády, vám to vůbec nevadí, a chystáte se zřejmě tolerovat i ten takzvaný ekologický supertendr. To znamená vy se chováte úplně stejně, jako se chovala Strana zelených ve vládě Mirka Topolánka. A pokud v tom budete pokračovat, tak dopadnete úplně stejně, jako dopadli zelení. Prostě lidé už vám věřit nebudou a do příští Poslanecké sněmovny se nedostanete. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní řádná přihláška pan poslanec Stanislav Grospič. Prosím. Po něm je přihlášena paní poslankyně Marta Semelová.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. Paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan předseda vlády si dnes zde ve sněmovně posypal hlavu popelem a nabízí se úvaha, že je to zřejmě nutná jeho daň za udržení současné vládní koalice. Přesto si myslím, že je právem opozice vyjádřit názor, jaký má na současnou vládní koalici a na všechny kroky, které tato vládní koalice činí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP