(20.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Ne, nemohu se o některých skutečnostech bavit v bílých rukavičkách. Vždyť osudné tanečky politického obludária natolik urážejí ducha demokratické občanské společnosti, že není možné k nim v žádném případě mlčet. A pokud si různá zkompromitovaná politická uskupení a jejich mediální přisluhovači nepřestanou zahrávat s občany této země, pak je třeba reagovat. Chci věřit, že to plně pochopí nejen Pepa z Hongkongu, ale i předseda strany a vlády Petr Nečas.

Dámy a pánové, ve volebních novinách Občanské demokratické strany vydaných v nákladů 3 miliony 500 tisíc kusů se prezentuje skupinové foto předsedy strany Petra Nečase, za ním po pravé ruce někdejší předseda strany podnikatelů, živnostníků a rolníků České republiky, nyní místopředseda strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. Nad nimi velký nápis: ODS s experty. Stop dluhům a nezaměstnanosti. A za jejich zády nápis: Ekonomická skupina odborníků. Zdálo by se podle těch nápisů, že Petr Nečas je odpovědnost a odbornost sama. Jak ale Občanské demokratické straně věřit, když její předseda jako expert na odpovědné podnikání a boj proti zadlužování státu prezentuje po uši zadluženého Rudolfa Baránka, který jen na zdravotním pojištění dluží dle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny z letošního roku 6 milionů 664 tisíc 375 korun. A nejen to. Rudolf Baránek si jako fyzická osoba na své jméno bral zálohy na provize za později řádně nesplacené prodeje pozemků a vypůjčoval si osobně nemalé částky. A nevracel. Lehce se upisoval, že uznává dluhy, že vrátí, že bude platit penále, ale neplatil. V dokumentu příslušné exekuční kanceláře je uvedena částka 8 milionů 640 tisíc korun, která však nebyla vymožena.

Že by expert předsedy Občanské demokratické strany na boj s dluhy Rudolf Baránek byl chudý jako kostelní myš, když dluží pojistné a exekutoři na něm nevymohli ani korunu? Pro špičky Občanské demokratické strany v čele s Petrem Nečasem je to zřejmě nejlepší vysvědčení odpovědného podnikání. A tak se ani příliš nedivím, že státní dluh České republiky se od počátku letošního roku do konce září zvýšil o téměř 207 miliard korun na 1 bilion 385 miliard korun. Na každého občana České republiky v současnosti připadá dluh téměř 132 000 korun, což ovšem neznamená, že by se o takto vysoký dluh každý z nás přičinil stejnou měrou. Vina je především na polistopadových českých vládách, které už vyčerpaly dříve vytvořené bohatství České republiky, dílem ho zprivatizovaly, zrestituovaly, nechaly rozkrást a místo prorůstové politiky a politiky průběžné omezovaly příjmy většiny obyvatel, čímž snižovaly domácí spotřebu a stát soustavně zadlužovaly. Ti, kdo bezpočtem úskoků a podvodů rozchvátili národní majetek a kdo se dodnes s ústy plnými frází o tržní soutěži nedokáží obejít bez protekce a korupčního kořistění z veřejných zakázek, nabízejí občanům jen další zdražování, omezování a privatizaci veřejných služeb. Lapidárně řečeno, když se nahoře plýtvá, korumpuje a krade, když se nahoře beztrestně porušuje ústava a právní řád a jedou v tom dokonce i nejvyšší představitelé státu, čelní politici, ústavní činitelé, zákonodárci, zastupitelé od krajů až po obce, pak ani sebevětší úsilí dolních deseti milionů nemůže nahradit kolosální ekonomické a společenské ztráty takovým korupčním systémem generované. Výsledkem je růst státního dluhu, nevymahatelnost práva, existenční nejistota občanů a všeobecný rozklad společenské morálky. Není nic horšího než zloděj a korupčník, který občanům káže, že ne on, ale oni žijí na dluh, a není větší frašky, než když podvodníci, neschopní politici nebo političtí lobisté se stavějí do role mravokárců a žadoní o hlasy okrádaných a podváděných občanů.

Republika a česká společnost si ale v žádném případě nezaslouží, aby s ní zkompromitované a mocí opilé strany a tzv. elity zacházely jako s dojnou krávou. Ne, česká společnost není v jednoduché situaci. Čelíme prý nejvážnější situaci od roku 1989. To jsou slova ministra Karla Schwarzenberga. TOP 09 ovšem k tomu dodává, že rozhodně odmítá ideologické klišé, které z tzv. bohatých činí viníky chudoby tzv. chudých. Jasně tak občanům oznamuje, že nahoře prý nikdo za krizi a dluhy nemůže. Následně zcela logicky v zájmu těch nahoře k udržení a pozvednutí životní úrovně majetkových a mocenských elit i k zaplacení dluhů, které nadělali právě ti nahoře, jsou omezovány veřejné výdaje na rodičky, sociálně slabé a nemocné. Oproti tomu banky a jiní dravci mají dostat příležitost sáhnout si více na peníze z dalších veřejných zdrojů, tedy ze systému penzijního a systému veřejného zdravotního pojištění. To je tedy, troufám si tvrdit, podstata údajné rozpočtové odpovědnosti koalice dinosaurů doplněné novými tvářemi. Její reprezentanti mnohdy jen ohřívají staré polévky a zvedají prázdné fráze. Občanům pak nabízejí stamilionovými částkami vyfutrované virtuální reality.

A taky letošní předvolební boj v České republice nebyl ani tak demokratickou soutěží stran a politiků jako spíše soutěží peněz, předvolebních triků a sprostých útoků. Jaká může ze zkorumpovaných a ekonomickými mafiemi ovlivňovaných voleb vzejít vláda? Může to být vláda kulturní, ekonomicky gramotná, která bude vládnout ne ve prospěch peněženek sponzorů a protektorů, ale ve prospěch občanů? Stěží. Zatímco korupce kmotrů aféry typu Jiřího Čunka, Martina Bartáka a Alexandra Vondry, předražené podivné státní zakázky, gigantické daňové úniky a útěk různých Bakalů do daňových rájů pokračují, sahá Nečasův kabinet na platy policistů, hasičů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru.

Majstrštykem pokrytectví je pak Nečasova a Kalouskova válka s odbory. Ty jsou totiž určující silou, která vážně ohrožuje kmotry a jejich vlády. Asociálové jako Petr Nečas a Miroslav Kalousek, kteří nesou přímou odpovědnost za dluhy státu a za podvázání příjmů státního rozpočtu, tak hrají svéráznou komedii. Snad i kámen by se ustrnul a bezdomovec by jim dal příslovečnou korunu, když jménem koalice bez kvalifikované oponentury vyprávějí ve veřejnoprávní televizi pohádku o tom, že pracují pro dobro nic nechápajících českých občanů a že bezmála týdně dobrotivě, avšak marně jednají se zlými, nespolupracujícími odboráři. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP