(13.50 hodin)

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážený pane předsedající, já si myslím, že sociální demokracie, která od tohoto pultu často říká řeči o tom, jak má zájem o ty nejchudší, dnes všem vzkázala, že si chce zachovat privilegia a že její poslanci chtějí být nadlidi. My to nechceme.

Protože je tady shoda na trestněprávní imunitě, tak sděluji, že náš klub TOP 09 navrhne tento zákon znovu v rovině trestněprávní imunity, ke které jste se dnes přihlásili.

A já vás, pane Sobotko prostřednictvím pana předsedajícího, vyzývám: Pojďme diskutovat o tom, že spolu souhlasíme v rovině trestněprávní imunity. My ten zákon předložíme. Prosím, připojte se k nám. Tímto vás k tomu vyzývám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Sobotka se hlásí o slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já samozřejmě pro všechny, kdo sledovali dnešní rozpravu, tak asi víme, že kdybychom schválili návrh poslance Tejce, tak v zásadě se to samozřejmě netýká otázky trestněprávní imunity a ta by byla schválena tak, jak ji vládní koalice navrhla. Čili ten problém už mohl být vyřešen a návrh a v této souvislosti mohl být přijat.

Platí, že sociální demokracie je samozřejmě připravena se o této věci, pokud nebudeme postaveni před hotovou věc a pokud budeme mít šanci do těch věcí zasáhnout ještě předtím, než se tady stanou a než bude zakázáno podávat jakékoliv opoziční pozměňující návrhy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan ministr, ale paní poslankyně Kristýna Kočí má v tomto případě přednost.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Já musím říci, že jako představitelka nové strany jsem velmi znechucena dnešním jednáním opozice. Nebyl to vládní návrh, byl to poslanecký návrh. Měli jsme to jako téma v programu všichni, všichni jsme chtěli omezit imunitu zákonodárců, a teďka vidíme, jaká je praxe.

Já jsem opravdu zklamána tím, že jsme tady desítky minut trávili dohadováním se nad tématy, která nebyla vůbec relevantní, a výsledek je jediný: opozice nepodpořila omezení imunity. Nebavme se tady o počtech. Koaliční poslanci, tak jak tady byli, hlasovali pro. Věci veřejné hlasovaly pro, poslanci ODS hlasovali také pro i poslanci TOP 09 a Starostové. Jediný, kdo pro nehlasoval, byla sociální demokracie a KSČM. To je fakt, a nezastírejme si to nějakými hrami, nehrajme si na nic a přiznejme si to. Děkuji. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Přiznám se, že mne jako vyzrálého a zkušeného dinosaura (smích) pobavila ona věta pana místopředsedy Sobotky, že sociální demokracie je dále ochotna se o té věci bavit.

Já jsem tady třináctý rok a slyším tu třináct let: Ano, sociální demokracie je vždy ochotna se o té věci bavit. Ona samozřejmě, jakkoliv je v zásadě pro, že se její poslanci vzdají těch privilegií, ale vždycky, když dojde k lámání chleba - a za těch třináct let to bylo vždycky to samé - vždycky, když dojde k hlasování, tak prostě je tam nějaký nepřekonatelný problém, buď se nepřijme dílčí pozměňovací návrh poslance Tejce, nebo byla nevyslyšena podmínka nějakého jiného strejce (smích), nebo to nebylo dostatečně systémové. Prostě vždy se najde nějaký důvod, proč poslanci sociální demokracie se odmítnou vzdát svých privilegií.

Můžeme samozřejmě tuhle debatu vést dál, nepochybuji o tom, jak to dopadne. Nikdy se nevzdáte svých výhod! Vy to máte pod kůží! (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě je přihlášen pan poslanec Sobotka, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Víte, kolegyně a kolegové, já bych chápal tyhle výhrady, kdybychom vás na to včas neupozornili. Ale dnes, než se tady začal tento návrh zákona projednávat, tak jsme jasně řekli, jaká je možnost pro sociální demokracii, aby tento návrh podpořila. Pak současně jsem také upozornil vládní koalici, že vás je málo, že vás tady není rozhodně těch 118 hlasů, které by byly potřeba. A přitom na toto hlasování tady chyběli někteří významní představitelé a předsedové koaličních stran. To je další věc, které je potřeba si všimnout, že nejenom chyběli poslanci, ale chyběli také předsedové koaličních stran, kteří mají poslanecký mandát a mohli se hlasování zúčastnit. Chyběli ministři vlády, kteří mají mandát a mohli se hlasování zúčastnit, a návrh nepodpořili.

Myslím, že tohle je ten problém. Vy jste špatně načasovali projednávání návrhu zákona. Já musím říci, že jsem hlasoval pro to, aby se ta věc přerušila, protože jsem si uvědomoval, jak nízký počet poslanců tady dnes je přítomen, a rozhodovat o ústavním návrhu zákona, když tady bylo 132 zaregistrovaných poslanců pro hlasování, je skutečně velký hazard. Vy jste se do toho hazardu pustili a nemůžete se divit, že tento návrh zákona nedostal potřebný počet hlasů. Ačkoliv opozice dala čtyři hlasy, tak vládní většina tady prostě nepřišla do práce, a tím pádem tento návrh zákona nemohl projít. To je prostě váš problém. Vy tím, že máte většinu v Poslanecké sněmovně, tak přece také máte odpovědnost za to, aby tady ta vaše většina byla a jednala vůlí této většiny a v rámci této většiny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Jiří Besser se hlásil nyní jako první o slovo.

 

Ministr kultury ČR Jiří Besser Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já jsem si řekl, že tady nikdy mluvit nebudu. (Smích.) Ale já bych vaším prostřednictvím chtěl vyřídit panu místopředsedovi Sobotkovi, že 89 je stále víc než 82. Děkuji. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tuším, že se hlásil pan poslanec Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Myslím, že nejenom vládní koalice má odpovědnost, i opozice má odpovědnost. A pokud opozice hlásá nějaký názor o tom, že si přeje trestněprávní imunitu, tak je její povinnost pro to hlasovat. Pokud pro to nehlasuje, tak říká, že si nepřeje trestněprávní imunitu. To je ten zásadní vzkaz. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A ještě se hlásí o slovo pan ministr Schwarzenberg. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Pane předsedající, mírně vážené dámy a pánové. Dneska jsme se zase jednou před národem předvedli. Po pravdě řečeno, ta diskuse byla docela zábavná, bylo to divadýlko, které jsem si dokonce užil, když jsem to tak poslouchal a vnímal. Ale jak můžeme očekávat, že nás lidé venku, že nás naši voliči - a je to docela jedno, z které strany, které jsou tady zastoupeny, tito voliči jsou - budou ještě moci bráti vážně. To bych rád věděl poté, co jsme tady předvedli.

Všichni jsme slavnostně slíbili všem voličům, že zrušíme imunitu. A pak z různých ješitných důvodů jsme nebyli schopni to udělat.

Velice bych prosil, abychom se teď vlastně v době předvánočního adventu, kdy se člověk má kát z vlastních hříchů, zamysleli, jestli to, co děláme, není vlastně jenom hanobení české demokracie a že tím podkopáváme naprosto důvěru českého národa ve svém zastoupení ve Sněmovně.

Děkuji mnohokrát. (Dlouhotrvající potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A jelikož už se nikdo nehlásí, navrhoval bych, abychom hlasovali o vyřazení všech bodů, které zbývají z pořadu schůze, s výjimkou bodu volebních, tuším čtyř. Tím bychom se vypořádali s tím, co zbývá, po 14. hodině se stejně už hlasovat nedá.

Pan ministr Heger má náhradní kartu č. 12.

Prosím, snad je obsah hlasování jasný. Budeme hlasovat o vyřazení všech bodů, s výjimkou bodů volebních.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, vyřadit všechny zbývající body, s výjimkou bodů volebních, z pořadu schůze. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 258, přihlášeno je 118, pro hlasovalo 88, proti 3. Vyřadili jsme zbývající body, s výjimkou bodů volebních, které budou následovat.

 


Bod 106, bod 107, bod 108 a bod 141

Nyní bych požádal předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma, aby nám sdělil, jak postupovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní a pánové, není sice půl druhé, ale začneme volit.

Máme před sebou druhé kolo volby člena Rady České televize. Pouze upřesňuji, že do druhého kola postoupili pánové Dobromil Dvořák a Václav Nájemník.

Čeká nás druhé kolo volby čtyř členů Rady Českého rozhlasu. Připomínám, že do druhého kola postoupili paní a pánové Badal, Bartíková, Florian, Hazuka, Herzán, Mazuchová, Orgoníková a Šafařík. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP