(13.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Možná je to čas, kdy je nutné se zamyslet i před úterním hlasováním, před úterním jednáním této Sněmovny o vyjádření důvěry vládě. Prosím, pojďme pracovat na věcech společně. Některé strany to mívaly dokonce v heslech volebních. A vyvarujme se toho, že na náhradních tématech potom budeme vypadat před občany tu lépe, tu hůře, tu ještě hůře a tu nejhůře.

Děkuji vám za pozornost. Svému poslaneckému klubu KSČM sděluji, že ihned poté, co bude vyhlášena volba, jej zvu na ještě jednu schůzi klubu do prostor klubu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A o slovo se hlásí ještě předseda poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já jsem slyšel vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska. Myslím, že ministr financí by měl umět základní počty. Ty počty byly velmi jednoduché. Já jsem si spočítal, že z vládní koalice pro návrh hlasovalo 85 poslanců. 85 poslanců v situaci, kdy vládní koalice tady disponuje 118 hlasy. To je jasné, že vy jste ten návrh nemohli myslet vážně a neudělali jste vůbec nic proto, aby v této Poslanecké sněmovně prošel, jestliže pouze 85 poslanců hlasuje z vládní koalice pro tento návrh. Současně platí, že pokud jsem si dobře všiml, čtyři poslanci z opozice hlasovali pro přijetí tohoto návrhu, čili celkem hlasů bylo 89. A kdyby tady vládní koalice - chápu, že premiér musí být v Bruselu - měla 117 zbylých poslanců, ten návrh byl přijat. V tom není problém, že opozice nedodala hlasy. Problém je v tom, že vládní koalici tady chybělo obrovské množství vlastních poslanců. Jenom 85 koaličních poslanců přišlo laskavě na hlasování o vládním návrhu změny ústavy.

A druhý problém, který nastal, byl, že my jsme jasně řekli jako sociální demokraté ještě před hlasováním, že pokud bude přijat pozměňující návrh poslance Tejce, tak sociální demokracie se ve větším počtu bude moci k vládnímu návrhu připojit. K přijetí návrhu poslance Tejce nedošlo, ačkoliv tady sociální demokracie nabízela ruku ke kompromisu. Nabízeli jsme variantu, která by umožnila, aby zákon získal větší počet hlasů, než je 89, které tady v Poslanecké sněmovně byly. Myslím si, že ze strany koalice to bylo velmi špatně zvládnuté.

Kolegové, kolegyně, až budete chtít příště měnit Ústavu České republiky, doporučuji několik pravidel, která by bylo dobré respektovat, aby tato Poslanecká sněmovna nevypadala jako skupina absolutních chaotiků. A pod vaším vedením tato Sněmovna začíná vypadat absolutně chaoticky.

Za prvé, pokud budete chtít měnit ústavu, doporučuji od samého počátku jednat s opozicí, neboť vy jako vládní koalice nemáte většinu ani tady, ani v Senátu, nedisponujete ani tady, ani v Senátu ústavní většinou. Jestliže příště budete chtít měnit ústavu, prosím, od samého počátku přiberte opoziční experty do pracovních týmů, které se na tom budou podílet, a od samého počátku zapojte opozici do přípravy těchto návrhů zákonů. To za prvé.

Za druhé. V okamžiku, kdy takové návrhy jako vláda předložíte do legislativního procesu, prosím, začněte jednat s opozicí, protože vy nedisponujete ústavní většinou ani tady ve Sněmovně.

A prosím za třetí. Pokud budete chtít měnit ústavu v této zemi, tak si prosím přiveďte do práce alespoň vlastních 118 poslanců vládní koalice, neboť my tady nejsme jako opozice od toho, abychom vám (mohutný potlesk z řad sociální demokracie) dodávali chybějící hlasy. My jsme tady od toho, abychom korigovali vaše chyby. My jsme tady od toho, abychom nastavovali zrcadlo vaší politice. Ale nejsme tady od toho, abychom nahrazovali chybějících - tuším - x poslanců vládní koalice. Minimálně 20, 25 poslanců vládní koalice dnes na hlasování vůbec nepřišlo. Jak je něco takového možné?

Myslím, že nemáte nejmenší právo na to, abyste cokoliv opozici vyčítali v této situaci. Vy jste potřebovali dva opoziční hlasy na to, aby zákon prošel. Čtyři opoziční hlasy tady byly k dispozici. Vy jste nebyli schopni této situace využít, protože vám tady chybělo více než 20 vládních poslanců, kteří se dokonce písemně z dnešního jednání omluvili, ačkoliv tady byla na pořadu změna ústavy.

Říkám to pro příště, protože já se obávám, že příště tady budeme mít další změny ústavy, opět stejně amatérsky připravené, opět stejně neprojednané s opozicí. A my takto nízkou a pokleslou politickou kulturu v této Poslanecké sněmovně podporovat v žádném případě nebudeme. To, že nebyla tato změna ústavy přijata, bylo zapříčiněno tím, že vládní koalice odmítala jednat s opozicí, odmítala přistoupit na kompromis, který jsme nabízeli ve formě pozměňovacího návrhu. A tato vaše ignorance a tato vaše arogance vedla k tomu, že jste shromáždili jenom pouhých 89 hlasů pro přijetí ústavního zákona, ačkoliv jenom vaše vládní koalice tady v Poslanecké sněmovně disponuje 118 hlasy.

To je rekapitulace dnešního hlasování, ke kterému tady došlo. Prosím, příště, až budete předkládat ústavní návrhy zákonů a budete je chtít skutečně schválit, nebude to jenom komedie pro voliče, prosím, jednejte s opozicí a hledejte možnost získat alespoň těch 120 hlasů, které jsou minimem pro schválení příslušného návrhu zákona. 89 je velmi nízké číslo. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím ministra Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče Sobotko, není to asi poprvé, co se díváme na problém z trochu jiného úhlu. Vy jste ve svém vystoupení asi desetkrát opakoval slova koalice a opozice. Přiznám se, že tento zákon, o kterém jsme teď hlasovali, jsme já a drtivá většina mých kolegů takhle nikdy nevnímali. To byl návrh zákona, který podali poslanci, nikoliv vláda. A byl to návrh zákona, který říkal: Chceme se vzdát privilegií, která nám nepřísluší. Chceme být normální lidé. Na to existovala odpověď jenom ano, nebo ne. Pro odpověď ano tady byla pohodlná ústavní většina. A veřejnost si snadno zváží, až se podívá na tu listinu, kdo se privilegií vzdát chtěl a kdo se jich vzdát nechtěl, byť se přitom teď dvacetiminutovým projevem z toho snaží nějak vymluvit a mávat přitom prstíčkem. Prostě chceme ta privilegia, nebo nechceme? My je nechceme!. Vy jste si je ponechali! (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já mohu dát slovo pouze těm, co mají přednostní právo mluvit. Reagovat chtěl pan poslanec Kováčik, jestli mu to pan poslanec Tluchoř umožní, protože se hlásil jako první. Pan poslanec Tluchoř? Prosím, záleží na vás. Prosím, pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Paní a pánové, nezdržím vás dlouho. Vzhledem k tomu, že tato k ničemu nevedoucí debata se protahuje, dovolím si jenom prostřednictvím mikrofonu svolat poslanecký klub KSČM do prostoru klubu teď hned ke krátkému jednání, aniž bych žádal o přestávku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Prosím pana poslance Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Já budu také velmi krátký. Může tady pan poslanec a předseda poslaneckého klubu ČSSD jakkoliv žonglovat čísly, dopočítávat se čehokoliv, domáhat se jakýchkoliv kšeftů za dva, tři, čtyři, pět, deset hlasů sociální demokracie, když se podíváme na výsledek hlasování, je to jednoduché.

Občanská demokratická strana, tedy poslanci Občanské demokratické strany, hlasovali pro omezení imunity trestní a zrušení imunity přestupkové. Stejně hlasovali poslanci TOP 09 a Starostů. Stejně hlasovali poslanci Věcí veřejných. Poslanci strany ČSSD a KSČM pro to nehlasovali. To je jediný závěr. Jediný závěr. Žádné čachry s čísly, ani hlasy, ani obchody podivné tady neplatí. Prostě jste nebyli pro omezení imunity. Nebyli! Nevylžete se z toho! (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásil se pan poslanec Gazdík. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP