(9.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já bych chtěl poděkovat vládní koalici za tu diskusní atmosféru, kterou vytvořili k této reformě úřadu práce. Já si myslím, že to byl úplně příkladný postup, jak jste v tomto případě do toho zahrnuli veřejnost, jak jste do toho zahrnuli opozici. Já bych chtěl ocenit, že skutečně ten prostor, kdy jsme se mohli vyjádřit a číst, byl mimořádný. Sice se nezdařilo to, co jste si mysleli v prvním okamžiku, že to schválíte, první, druhé, třetí čtení na jedné schůzi během jedné sněmovny. To bylo, přiznám se, na nás trošku moc, protože přečíst si těch 200 stránek během jedné schůze bylo nad naše síly. Nicméně nakonec jsme dostali příležitost se s tím seznámit. Myslím si, že byla výborná příležitost všech ředitelů úřadů práce dát své připomínky.

Rád bych řekl panu ministrovi, že jsem mluvil s některými řediteli, kteří mi sdělili, jak jim bylo vyhrožováno, pokud se zjistí, že se spojili s poslanci a dali jim informace do této debaty, tak že se s nimi naloží podle toho! Takže rozumíte, vytvářet tady dojem, že tady proběhla nějaká debata, pane ministře, vytvářet tady dojem, že jsme se bavili o všem návrhu, to je - aspoň nebuďte takto arogantní! Když už nám tady prostě dáváte něco způsobem, který vůbec nedává šanci se o tom bavit, tak tady nehrajte tuhle komedii!

Vy si tady chcete prosadit reformu, která samozřejmě má zřejmě vytvořit prostor pro soukromé agentury, aby převzaly do budoucna činnost úřadů práce, máte svou vlastní představu, jak pustit privátní kapitál do této činnosti. Je tady také příležitost vydělat peníze. To je vlastně vaše politika i ve všech dalších oblastech, ve zdravotnictví, ve školství, tak to děláte i tady! Tak to aspoň řekněte rovnou, nehrajte komedii, a my vám rovnou řekneme, tak si to prosím to tady dneska prohlasujte, důsledky za to ponesete! Se vším! (Hovoří stále důrazněji.)

Ale s debatou s opozicí, s veřejnou debatou, s diskusí to nemá společného vůbec nic! Je to projev arogance vládní většiny, která válcuje sněmovnu, i když na to nemá dneska žádný mandát a nemá na to především mandát morální!

Tady se bude příští týden hlasovat nedůvěra vládě. Opakuji vám, vy tady dnes děláte opatření, která budou mít dopady na tisíc lidí, postižených krizí. Lidí, kteří jsou nezaměstnaní! Vy tady nutíte lidi, aby si utahovali opasky, a sami organizujete ve státě finanční skupiny, které na té krizi budou vydělávat! Tento zákon je součástí této vaší politiky! Já doufám, že to hlasování v úterý vláda nepřežije a že tahle politika v této zemi skončí! (Potlesk v části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přednostní právo nemá nikdo, nechce vystoupit nikdo. Pan kolega Korte faktická poznámka.

 

Poslanec Daniel Korte: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegové a kolegyně, já mám vážnou obavu, že když vystupuje kolega Zaorálek, jsou překračovány hygienické normy intenzity zvuku. Já proto žádám vedení Poslanecké sněmovny, aby nám byl rozdán ohropax. Děkuji. (Potlesk)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla faktická poznámka. Já se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Přistoupíme nyní k návrhům, o nichž bude třeba hlasovat, ale ještě předtím se zeptám na případná závěrečná slova pana navrhovatele. Prosím.

 

Poslanec Martin Vacek: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, nebudu hovořit dlouze. Zopakuji pouze to, že to vnímám jako koncepční změnu, která přispěje k tomu, aby se systémová práce na úřadech práce dohnala téměř k dokonalosti, tak abychom byli schopni poskytovat lidem, kteří žádají o práci, kteří jsou v bezvýchodné situaci, do které se velmi často dostali nevlastní vinou, co nejlepší servis. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Paní kolegyně Lesenská chce mít závěrečné slovo? Nikoliv. Poprosím paní zpravodajku, aby nám nastínila průběh hlasování. Prosím o klid.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: V rámci debaty prvního a druhého čtení bylo řečeno vše, co mělo být řečeno, a byly načteny následující pozměňovací návrhy a návrh na zamítnutí zákona, který přednesl poslanec Mirek Opálka. Pozměňovací návrhy pod bodem A jsou obsaženy v usnesení výboru pro sociální politiku č. 25 z 5. schůze, konané 25. listopadu 2010. Pozměňovací návrh pod bodem B poslankyně Milady Emmerové, který byl načten ve druhém čtení 7. prosince 2010. Je to pozměňovací návrh, který upravuje účinnost zákona.

Můj návrh je následující: hlasovat nejprve o zamítnutí návrhu a následně hlasovat o pozměňovacích návrzích, které jsou legislativní, pod bodem A, a potom pod bodem B. Potom závěrečné hlasování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Nejprve je před námi hlasování o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 229. Ptám se, kdo je pro tento návrh na zamítnutí této normy. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 229, přítomno 150, pro 59, proti 83 tento návrh přijat nebyl.

 

Budeme hlasovat o návrhu podle písmena A, tedy návrhu usnesení výboru pro sociální politiku. Navrhujete, paní zpravodajko, hlasovat jako o celku? (Ano.) Je námitka proti tomuto postupu? Není. Stanoviska, prosím. (Zpravodajka souhlasné, navrhovatel souhlasné.)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 230. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 230, přítomno 150, pro 125, proti 10, návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem B.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanovisko, prosím. (Zpravodajka souhlas, navrhovatel nesouhlas.)

Zahajuji hlasování číslo 231. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 231, přítomno 150, pro 55, proti 86, tento návrh přijat nebyl.

 

Bylo hlasováno o všech návrzích, budeme moci hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Martina Vacka, Jitky Chalánkové, Miroslava Jeníka a dalších na vydání zákona o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 131, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování číslo 232. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 232, přítomno 152, pro 86, proti 57. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu navrhovateli, děkuji také paní zpravodajce. Končím projednávání bodu 102 sněmovního tisku 131.

 

Můžeme se věnovat dalšímu schválenému bodu. Tímto bodem je

 

148.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb.,
občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 184/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Zpravodajkou hospodářského výboru je paní poslankyně Ludmila Bubeníková. Prosím též, aby zasedla u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 184/2.

Zahajuji rozpravu. Nemám do ní přihlášky. Táži se, kdo se do této rozpravy hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Slovo dostane paní zpravodajka, paní poslankyně Ludmila Bubeníková. Prosím, abyste nám navrhla postup při hlasování.

 

Poslankyně Ludmila Bubeníková: Dobrý den, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom doplnila informaci v tom smyslu, že návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán. Ve druhém čtení nebyly předneseny žádné pozměňovací návrhy. Drobné pozměňovací návrhy byly obsaženy v usnesení hospodářského výboru č. 52 ze dne 9. prosince 2010, takže mám za to, že nic nebrání tomu, abychom návrh vládního návrhu zákona schválili.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ale my musíme nejprve hlasovat o těch pozměňovacích - zeptám se legislativy. Jaký je postup hlasování? Tam je usnesení hospodářského výboru, které má nějaké doporučení, čili o tomto návrhu hospodářského výboru hlasujeme jako první? Hlasujeme o tomto návrhu, tedy o pozměňovacích drobných úpravách hospodářského výboru. Teprve poté budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP