(9.10 hodin)
(pokračuje Tejc)

Myslím si, že je důležité, abychom znali důvody, které pana ministra Johna vedly k výzvě k rezignaci a ke snaze odvolat policejního prezidenta. Pokud jsou ty důvody tajné, jsou jistě závažné. Pokud jsou závažné, jistě mohou ohrozit bezpečnost tohoto státu. A pokud mohou ohrozit bezpečnost tohoto státu a lidí v něm žijících, tak by je měla znát Poslanecká sněmovna a měli bychom vědět, jaké jsou skutečné důvody, abychom nemuseli spekulovat o tom, zda to není jen handl mezi koaličními stranami o tom, kdo posílí a kdo vydělá na této vládní krizi.

Pan ministr tady včera, jak jsem viděl v přepisu, říkal: ptejte se mě tady a dozvíte se hrozné věci. Tak já věřím, že on jako poslanec bude hlasovat pro to, aby tady teď na plénum Sněmovny byl zařazen tento nový bod a ty hrozné věci jsme se mohli dozvědět. Pak já rád, když uslyším, že důvody jsou vážné, podpořím pana ministra ve snaze vyměnit policejního prezidenta. Ale podle mého názoru není možné hrát tady hry na schovávanou, vyhýbat se jednání výboru, na sněmovně neodpovídat na dotazy a pouze přes média vzkazovat, že policejní prezident je snad málem bezpečnostním rizikem pro stát.

Já tedy prosím, aby byl zařazen nový bod. Dovolím si ho navrhnout dnes po pevně zařazených bodech, tedy po projednání třetích čtení. Děkuji předem za podporu, zejména podporu pana ministra vnitra, pro zařazení tohoto bodu, aby nám vše osvětlil. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Pan ministr Radek John chce nyní vystoupit, ale upozorňuji, že se nekoná rozprava, konají se pouze návrhy k pořadu schůze.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já bych jenom konkrétně. Všichni jsme tady slyšeli námitky z levicových řad, že členové vlády pohrdají Poslaneckou sněmovnou a nesedí na vládě. A včera odpoledne situace byla taková, že premiér Nečas není v České republice, druhý místopředseda vlády není v České republice a ministři neměli čas tady sedět. Jediný, kdo to tady odseděl, byl druhý místopředseda vlády Radek John. A kdybych tady neseděl, tak mě dnes interpelujete, jak to, že jsem neseděl v Poslanecké sněmovně a byl ve výboru.

Takže nechtějte po mně, abych byl na dvou místech současně. A nepohrdejte Poslaneckou sněmovnou. Jak můžete dávat zasedání výboru, když je Poslanecká sněmovna? (Potlesk ze středu sálu.) Mimochodem, bylo vás tady velmi málo. Pohrdalo Sněmovnou mnoho poslanců! A mě to velmi mrzí, protože ty interpelace jsem si skutečně užil. Upozorňuji na ně veřejnost. Moc se mi líbí a budu na ně chodit velmi pravidelně. Moc se na to těším.

Jinak samozřejmě přijdu na zasedání výboru, ale jenom říkám, že budu chtít, aby zasedání výboru bylo uzavřené, bez tisku. Protože jestli je tady nějaké riziko, tak je například riziko, že se to zítra objeví v novinách. A tadyhle je taková kamera, pane poslanče, a ta všechno natáčí. A ti lidé se na to pak večer dívají. Takže toto není to místo.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministru Radku Johnovi. Byla zde přihláška pana poslance Vidíma. Prosím, pan poslanec Vidím, poté pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, ze zcela jiného soudku. Chci požádat Sněmovnu, aby pevně zařadila na 13.30 volební body, konkrétně druhá kola těch voleb, která se včera neuskutečnila zvolením, a první kolo volby předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu práce Kanceláře Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám. Nyní má slovo pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, paní a pánové, já chci teď hned zařadit a zároveň vyřídit jeden nový bod našeho dnešního jednání. Věřím, že tento bod přispěje ke zklidnění celkové atmosféry, k usazení vzbouřených adrenalinů a třeba i k tomu, že problémy posledních dnů začneme řešit s chladnější hlavou.

Ano, tak jako každý rok, i letos jsme pro vás, paní předsedkyně, vážená vládo, paní a pánové, připravili jako klub Komunistické strany Čech a Moravy malý dárek, který je zároveň blahopřáním. I letos jsme přišli s kalendářem jako dárkem pro vás, pro pana kolegu Novotného a další. Není to korupce ani pokus o korupci, nechci, abyste hlasovali pro cokoliv.

Dovolte mi, abych vám popřál pěkné svátky, hodně zdraví v příštím roce a osobní i rodinnou pohodu. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Pavlovi Kováčikovi a zeptám se, zda se někdo další hlásí k pořadu schůze. Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných, paní poslankyně Kočí.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní předsedající, já bych si dovolila jménem tří poslaneckých klubů, klubu Věcí veřejných, ODS a TOP 09 vetovat zařazení nového bodu, jak ho představil Jeroným Tejc. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Budeme tedy hlasovat o návrzích, které zazněly. V podstatě jsou to návrhy dva.

 

Pan kolega Gazdík navrhuje zařazení bodu 102, sněmovní tisk 131, jako prvního bodu dnes.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 227 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přednostní zařazení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 227, přítomno 138, pro 81, proti 27. Tento návrh jsme schválili.

 

Pan poslanec Vidím navrhuje, abychom dnes ve 13.30 konali druhé kolo volebních bodů a první kolo volby předsedy komise pro práci Poslanecké sněmovny.

Pan ministr Kalousek má náhradní kartu číslo 3.

 

Pana kolegu Vidíma prosím, zda mě sleduje. Navrhujete zařadit volební body, druhé kolo plus první kolo volby předsedy komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny na 13.30 dnes.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 228. Kdo souhlasí s tímto návrhem na zařazení druhého kola voleb a prvního kola voleb? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 228, přítomno 144, pro 127, proti nikdo. Tento návrh jsme schválili, volební body zařadili.

 

To byly všechny návrhy, které zazněly v rámci první ranní půlhodiny, a můžeme se tedy věnovat schválenému pořadu schůze. Prvním bodem je

 

102.
Návrh poslanců Martina Vacka, Jitky Chalánkové, Miroslava Jeníka a dalších
na vydání zákona o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 131/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Martin Vacek. Zpravodajka výboru pro sociální politiku paní poslankyně Milada Emmerová bude zastoupena paní kolegyní Vladimírou Lesenskou. Obdrželi jste sněmovní tisk 131/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám nejprve rozpravu a táži se, kdo se do této rozpravy hlásí. Pan poslanec Opálka má slovo jako první.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Trošku jsem zaváhal, neb jsem myslel, že předkladatel bude mít úvodní slovo.

Chtěl bych jenom všechny upozornit na to, co jsem řekl při prvním i druhém čtení. Máme tady teď určitou zkušenost s fondem životního prostředí. Tímto zákonem přistupujeme k tomu, že centralizujeme peníze ze současných 77 úřadů práce na jedno místo, na generální ředitelství. To znamená, že nám vznikne jakoby znovu takový fond. Já už nebudu říkat všechny odborné argumenty, ale chtěl bych varovat ve smyslu toho, čeho jsme v posledních dnech svědky, abychom se tohoto kroku vyvarovali. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP