Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. prosince 2010 v 9.01 hodin
Přítomno: 151 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji další jednací den 9. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Máte-li někdo náhradní, požádám vás, abyste mi oznámili číslo náhradní karty.

Nejprve k omluvám. Z dnešního jednání se omlouvají z poslanců Vojtěch Adam - pracovní důvody, Walter Bartoš - pracovní důvody, Václav Baštýř - pracovní důvody, Jan Bauer bez udání důvodu, Zdeněk Boháč - zdravotní důvody, Milada Emmerová - rodinné důvody, Jan Farský - zdravotní důvody, Jan Hamáček bez udání důvodu, Michal Hašek též, Pavel Hojda - zahraniční cesta, Jan Husák - zdravotní důvody, taktéž Petr Jalowiczor, Jana Kaslová - osobní důvody, David Kádner od 12 hodin - pracovní důvody, Lenka Kohoutová - osobní důvody, Jiří Koskuba - pracovní důvody, Josef Novotný ml. - pracovní důvody, Ivan Ohlídal - zahraniční cesta, Jaroslav Plachý - zahraniční cesta, Pavel Svoboda - zdravotní důvody, Bořivoj Šarapatka - zahraniční cesta, Ladislav Šincl - zdravotní důvody, Milan Šťovíček - pracovní důvody, Aleš Roztočil - osobní důvody, Jaroslav Vandas do 11 hodin - zdravotní důvody, David Vodrážka bez udání důvodu, paní poslankyně Vlasta Parkanová se omlouvá ze zdravotních důvodů. (Velký hluk v jednací síni.)

Členové vlády: Petr Nečas - zahraniční cesta, Josef Dobeš se omlouvá na část dopoledního jednání pro pracovní důvody, Pavel Drobil - pracovní důvody...

Prosím o klid a všichni si sedněte do lavic! Začal řádný jednací den a prosím, abyste to všichni respektovali.

Leoš Heger - pracovní důvody, Radek John - pracovní důvody od 12 hodin, Jiří Pospíšil - zdravotní důvody, Alexandr Vondra - pracovní důvody. (Trvalý silný ruch v sále.)

To jsou omluvy.

Ale já to myslím vážně, že žádám všechny, aby zasedli do svých lavic a věnovali se zahájení 9. jednacího dne Poslanecké sněmovny. Jakékoliv věci, které potřebujete řešit, řešte prosím mimo jednací síň. Je to druhé upozornění.

Dnešní jednání zahájíme body z bloku třetích čtení, které jsme již pevně zařadili, a dalšími body z tohoto bloku, u kterých byly splněny zákonné lhůty, tj. body 148, 143, 146, 98, 99, 100, 101, 102, 104 a 147. Poté bychom pokračovali dalšími pevně zařazenými body 117, 118 a 119.

Nyní se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu TOP 09 pan kolega Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, krásné ráno. Milé kolegyně poslankyně, milí kolegové poslanci, dovoluji si navrhnout předřazení bodu 102, tisk 131, Návrh poslanců Martina Vacka, Jitky Chalánkové, Miroslava Jeníka a dalších na vydání zákona o Úřadu práce České republiky, jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Pan kolega Jeroným Tejc se hlásil také o slovo k pořadu schůze, má nyní slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo. Dovolil bych si, byť je pátek a pravděpodobně poslední den jednání předtím, než se sejdeme v úterý proto, abychom projednali body vrácené ze Senátu, přesto bych si dovolil navrhnout zařazení nového bodu "důvody pro odvolání policejního prezidenta".

Včera, jak jste možná všichni četli v médiích, se měla konat schůze výboru pro obranu a bezpečnost, kam byli pozváni ministr vnitra a policejní prezident, a na tomto výboru se mělo jednat o důvodech, které vedly k tomu, že ministr vnitra Radek John vyzval Oldřicha Martinů k rezignaci. A pravděpodobně, tak jak se dozvídáme z médií, ale i z vystoupení zde ve Sněmovně, budou probíhat jednání mezi premiérem České republiky a ministrem vnitra, případně koaličními stranami o tom, zda bude, či nebude odvolán policejní prezident Oldřich Martinů. Nechci se určitě stavět do role obhájce pana policejního prezidenta. Sám jsem měl k jeho činnosti a k jeho práci v minulosti řadu výhrad a mám je i dnes. Nicméně myslím, že pokud někdo říká, že zde důvody jsou a že jsou zde právě v tuto chvíli, nebyly tady před měsícem a nebudou tady za tři měsíce, tak by měl říci proč. Proč je tady důvod teď rychle rozhodnout o odvolání anebo vyzvat k rezignaci práce tohoto policejního prezidenta.

Výbor pro obranu a bezpečnost se měl sejít podle návrhu ve 14 hodin včera. Pan ministr vnitra požádal, a myslím, že každý ministr má právo požádat o drobnou změnu, tak aby se mohl zúčastnit, aby se výbor konal ve 14.30 hodin. Nicméně výbor byl informován o tom, že pan ministr se musí místo jednání výboru zúčastnit interpelací tady ve sněmovně.

Chtěl bych upozornit, že podle zákona od 14.30 hodin neprobíhají interpelace na ministry, ale interpelace na premiéra České republiky, který nebyl přítomen. Pan ministr vnitra jistě ví, že premiéra v těchto interpelacích zastupovat ani nemůže, i kdyby si to premiér přál. S ohledem na neúčast premiéra tyto interpelace netrvaly dlouho a pak následovaly ony interpelace na ministry. Jsem přesvědčen, že kdyby se pan ministr vnitra John neomluvil, výbor by začal ve 14 hodin, tak do 15 hodin, kdy začaly interpelace na ministry, mohlo být vše vyřešeno a pan ministr by stihl jak jednání výboru pro obranu a bezpečnost, tak jednání Sněmovny a interpelace.

Koneckonců byla by to jistě škoda, kdyby pak ministr John nemohl odpovídat na jistě zákeřné dotazy z dílny poslanců Věci veřejných! Pravděpodobně kromě toho, že v minulosti nechodil pan ministr John na interpelace tady ve Sněmovně, nechodil ani na klub Věci veřejných, protože poslanci, kteří se pravděpodobně nemohou setkávat se svým ministrem a předsedou, museli své dotazy klást tady na půdě Sněmovny, aby se něco dozvěděli. To je mi líto. Ale na druhé straně mají na to právo. Je to jejich věc a já jen doufám, že ty odpovědi nepřipravoval stejný úředník, který připravoval otázky.

Dopoledne byla sněmovna několikrát bez účasti jakéhokoliv ministra vlády. Nelze se tedy vymlouvat ani na to, že by tady v době interpelací měl sedět místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP