(17.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme se věnovat bodu číslo 12. Je to

 

12.
Návrh poslanců Petra Hulinského, Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších
náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých
státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších
předpisů, a zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 101/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Je navrženo jednání podle § 90 odst. 2, ale musím vás upozornit, že mi bylo doručeno veto proti tomuto postupu, a to jménem poslaneckého klubu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 101/1.

Prosím, aby tento návrh uvedl pan poslanec Petr Hulinský za navrhovatele. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, předstoupil jsem před vás s návrhem novely zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu.

Zmiňovaný zákon přiznává vyjmenovaným veřejným činitelům vedle platu i náhrady výdajů a naturální plnění. V rámci těchto nároků je přiznáno jako naturální plnění mimo jiné i bezplatné používání prostředků městské veřejné hromadné dopravy, s výjimkou letecké. Náklady na zajištění tohoto naturálního plnění nesou veřejní dopravci, jejichž veřejnou dopravu poslanci a senátoři Parlamentu České republiky, soudci Ústavního soudu a poslanci Evropského parlamentu využívají. Kromě uvedeného naturálního plnění však náleží těmto veřejným činitelům zároveň jednoúčelová paušální náhrada výdajů na dopravu vlastním vozidlem nebo nájemním dopravním prostředkem z místa trvalého bydliště do místa sídla orgánu, v němž vykonávají svoji funkci, a zpět i při cestách spojených s výkonem funkce. Pro poslance a senátory činí tato paušální náhrada od 40 do 60 % z platové základny.

Je zřejmé, že stanovené paušální náhrady více než dostatečně pokrývají případné náhrady daných veřejných činitelů. Domníváme se, že současně uzákoněné naturální plnění ve formě bezplatné veřejné hromadné dopravy je proto zcela nadbytečné. Občan hl. m. Prahy musí ze své mzdy hradit základní životní potřeby i jízdné v městské hromadné dopravě, poslanci či senátorovi je k bezplatnému užívání této dopravy současně poskytován paušální příspěvek. Máme za to, že je v zájmu samotných poslanců i senátorů tuto neopodstatněnou výhodu zrušit.

Předložený návrh podporuje i vláda České republiky, která s ním vyslovila dne 20. října souhlas, zastupitelstvo hl. m. Prahy, které obdobný návrh schválilo 15. prosince 2005, prosím, a dle usnesení rozpočtového výboru č. 67 ze dne 2. listopadu i tento doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu schválit tento návrh předmětného zákona a zapracovat ho zároveň i do vládního návrhu s identickými změnami a doplňky, které jsou předmětem tohoto našeho návrhu.

Návrh nemá dopady na státní rozpočet, má pozitivní dopad do hospodaření provozovatelů veřejné hromadné dopravy, pozitivně se odrazí v rozpočtech krajů a obcí zvýšením příjmů z provozování veřejné hromadné dopravy, pokud toto zajišťují prostřednictvím svých dopravních podniků nebo se podílejí na jejich financování. Je v souladu s ústavním pořádkem a neodporuje mezinárodním smlouvám, jimiž je Česká republika vázána.

Vzhledem k jednoduchosti této novely jsem právě navrhoval, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas již v prvním čtení, ale jak jsem pochopil, není na tom shoda a nebude to možné v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Hulinskému. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vladislav Vilímec.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, sněmovní tisk 101 je další do Poslanecké sněmovny předložený návrh novely zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem představitelů státní moci. Tento sněmovní tisk, jak uvedl pan navrhovatel, navrhuje zrušení možnosti bezplatného používání prostředků veřejné hromadné dopravy pro vyjmenované ústavní činitele. Souhlas s tímto návrhem vyjádřila také vláda za podmínky, že z názvu zákona bude vypuštěna citace zákona o daních z příjmů, neboť tento zákon není předmětem předloženého návrhu.

Teď se musíme vyrovnat se skutečností, že o podobném návrhu, v ještě rozšířenější podobě, jsme již v pátek rozhodli. Schválili jsme zákon, tedy návrh zákona, a ten je nyní předložen Senátu. Určitě by bylo rozumnější, efektivnější a koneckonců i moudřejší cestou podobný návrh zapracovat do onoho vládního návrhu novely tohoto zákona. To se také stalo. Ta úprava je rozšířena i o zrušení nároku na proplácení tuzemských cest letadlem na jednání Sněmovny. Z tohoto důvodu je již zbytečné tento tisk dále projednávat. Pokud pan navrhovatel nevezme tento návrh zpět jako návrh v tuto chvíli ryze naprosto nadbytečný, jako zpravodaj budu muset v obecné rozpravě dát návrh na zamítnutí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Petr Hulinský. Prosím.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vzhledem k tomu, že v této fázi - a já jsem i poměrně zklamán, protože tento návrh zákona tady byl v podstatě dříve než vládní návrh a jednáním Sněmovny se stalo, že vládní návrh byl projednán dřív, protože vládní koalice tady samozřejmě má většinu - v této chvíli opravdu je bezpředmětné, aby Sněmovna o tomto návrhu hlasovala, přestože se snažila ho prosadit už od roku 2005. A v minulém volebním období dokonce náš poslanec za sociální demokracii tento návrh navrhoval a také se nepodařilo ve Sněmovně ho prosadit.

To znamená já jsem rád, že tento návrh zákona nejen že vzal usnesení rozpočtového výboru, ale byl i projednán, byl jako pozměňující návrh předán, tzn. že teď je ve schválení Senátu a bylo by zajímavé ho vrátit zpět až tehdy, kdy by Sněmovna nerozhodla o tom, popř. kdyby to Senát vrátil, a chtěla to udělat jiným způsobem. To znamená v této fázi se nechá ho vzít zpět. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Je to rozhodnutí navrhovatele, o němž Sněmovna nemusí hlasovat. A proto tedy končíme s bodem číslem 12, sněmovním tiskem 101.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Je to bod

 

13.
Návrh poslanců Kateřiny Konečné, Vladimíra Koníčka, Pavla Kováčika,
Vojtěcha Filipa a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb.,
o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů
státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců
Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 154/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Je navržen podle § 90 odst. 2, ale proti tomuto postupu bylo vzneseno veto tří poslaneckých klubů - ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 154/1.

A nyní prosím, aby za navrhovatele tento návrh uvedl pan poslanec Vladimír Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, zákon č. 236/1995 Sb., o platu, upravuje ve svém § 8 navýšení platu funkcionářů Poslanecké sněmovny. Předkladatelé jsou přesvědčeni, že vzhledem k celkové situaci ve společnosti je potřeba toto navýšení upravit. Proto navrhujeme u většiny funkcí snížení tohoto navýšení o jednu třetinu.

Paní předsedkyně řekla, že bylo předloženo veto projednávání podle § 90, proto věřím, že je možná diskuse ve výboru - ne o jednu třetinu, ale třeba na jednu třetinu - takže to předkladatelé vítají. A ještě bych dodal, že kdyby tu byl přítomen pan ministr Kalousek, určitě by ocenil, že státní rozpočet ušetří nějakou tu korunu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP