(17.10 hodin)

 

Poslanec Václav Klučka: Pane ministře prostřednictvím předsedající, 150 nových hasičů ze stávajících stavů, tedy podstavů, které u Hasičského záchranného sboru jsou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Nyní řádná přihláška pan kolega Dolejš. Prosím.

 

Poslanec Richard Dolejš: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych krátce reagoval na pana ministra vnitra a dovolil bych si citovat z důvodové zprávy kapitolního sešitu návrhu rozpočtu Ministerstva vnitra pro rok 2011, když nám to tady tak lakuje narůžovo. Podepsal to pan ministr vnitra.

Výrazné omezení rozpočtu Hasičského záchranného sboru ČR pro rok 2011 bude znamenat zastavení obměny techniky u profesionálních i dobrovolných hasičů. Značné omezení poskytovaných dotací pro sbory dobrovolných hasičů obcí a hlavního města Prahy, omezení počtu výjezdů, snížení počtu požárních stanic. Výsledkem bude snížení požadovaného stupně ochrany života, zdraví a majetku obyvatel. Chybějící finanční prostředky se nejvíce projeví při likvidaci následků mimořádných událostí.

Takže situace není růžová, tak jak nám ji líčil pan ministr. Ta situace je krizová, pokud bude schválen rozpočet, státní rozpočet v té podobě, jak byl vládou předložen. Když se podíváme na tento rozpočet, tak například v oblasti běžné výdaje bude pokrácen pro Hasičský záchranný sbor přes 30 % oproti roku letošnímu.

Já v tom návrhu, který předložil Pardubický kraj, spatřuji řešení, jak částečně krizovou situaci Hasičského záchranného sboru vyřešit. Zároveň považuji toto řešení za standardní, protože funguje v řadě zemí Evropské unie a není bráno jako diskriminační vůči soukromému sektoru. Tam, kde funguje solidarita mezi soukromým sektorem a státem a občany, tak to samozřejmě vypovídá o politické kultuře té dané země. Takže já vás žádám o to, abyste podpořili návrh tak, jak byl předložen Pardubickým krajem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Richard Dolejš. Reagovat na něj bude pan ministr vnitra Radek John.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já jenom technickou a už naposledy. Už se nedám vyprovokovat. Opět, máte stará data. Máte prostě spis, který byl psán před týdny a mezitím jsme časem vymysleli chytrá řešení (smích v sále), kde šetřit na zbytných věcech, takže já vám tady s velikou radostí mohu oznámit, že z 800 hasičských stanic bude zavřená jediná. Škrtněte si to množné číslo, které jste četl, není to pravda. Dokonce polygon, který nebude v Hradci, bude možná společně s armádou, synergicky, ve Vyškově a ušetříme rozpočtové prostředky jak my, tak armáda. Takže hledáme řešení, otvíráme pozice pro 150 hasičů. Zavřeme jedinou hasičskou zbrojnici, která měla být zavřená. Plán je už několik let. A ty děsivé věty, uděláme všechno pro to, aby neplatily. Už řada těch faktů neplatí. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Dvě faktické poznámky. Nejprve pan kolega Richard Dolejš, poté pan kolega Václav Klučka. Nebo to bylo obráceně? Pardon.

 

Poslanec Richard Dolejš: Vážený pane ministře, vy hledáte, vy stále hledáte a tápete, my předkládáme řešení - a konkrétní řešení je zde předloženo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Druhá faktická poznámka. Pan poslanec Václav Klučka má slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane ministře, já obdivuji váš elán a váš optimismus. To je naprosto v pořádku. V tom se shodneme. Problém je v tom, že v těch vozidlech, která jezdí k zásahu s ušetřenými provozními náklady, budou místo kompletního družstva jezdit čtyři lidé, protože víc jich nebude. A my budeme ty zásahy hodnotit jako účinné? Pane ministře, co s tím uděláte? Jaká je vaše taktika hodnocení zásahu? Prosím pěkně, odpovězte mi na tuto otázku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. A nyní s řádnou přihláškou pan ministr financí, ale ještě před tím faktická poznámka pan kolega Vojtěch Filip. Prosím, faktická poznámka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, členové vlády, paní a pánové, víte, on někdo hledá a někdo alespoň přinese řešení. Když jsme poprvé, mám tady minimálně jednoho svědka, bývalého náčelníka Horské služby, kolegu za TOP 09, hledali financování Horské služby, tak toto řešení, které pochází z Německa, Švýcarska, Rakouska, do toho středoevropského prostoru prostě patří. Tak ať ty pojišťovny platí, ať mají menší náklady při řešení nákladů škod. Těm škodám je třeba předcházet. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. To byla faktická poznámka. Nyní pan ministr financí Miroslav Kalousek má slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Opravdu nebudu zdržovat. Mám jenom dotaz na předkladatele. Když já předkládám do vlády a vláda do Sněmovny jakoukoliv právní normu, která se týká bank, pojišťovnictví, kapitálového trhu, pak si nikdy nedovolím - a jsem přesvědčen, že by si to nikdo neměl dovolit - předkládat takový návrh bez konzultace s regulátorem. Regulátor je Česká národní banka a jako nezávislý orgán, který v případě takovýchto předloh, které se dotýkají bilance finančních ústavů, ať už jsou to pojišťovny nebo banky, by k tomu měl říct své odborné, nezávislé, nestranické stanovisko.

Chtěl bych se předkladatele zeptat, zda takovouto konzultaci s regulátorem učinil, jaké je stanovisko regulátora, a pokud takové stanovisko není k dispozici, já jsem se regulátora na to ptal, nechci působit za předkladatele, tak už to je důvod k tomu, abychom se dál touto materií nezabývali. Pokud bychom stanovisko regulátora uslyšeli, tak by to byl důvod ještě silnější.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi financí. Nyní se o slovo hlásí pan poslanec František Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jsem před pěti lety zde stál s podobným návrhem zákona, takže se mi to znovu vybavuje. Já jsem tehdy také jednal s pojišťovnami z pozice ministra vnitra a jejich stanovisko nebylo tak negativní. Ony se vždycky tak trošku chovají podle toho, jaká je zrovna politická konstelace, takže teď když vidí pravicovou stoosmnáctku, tak se možná chovají více negativně, nebo mají negativnější postoj k tomuto návrhu. Tehdy ho neměly. Takže tady v tom bych byl trošku opatrnější.

Ale chci zmínit ještě jeden aspekt, pokud chceme usilovat o nějakou spravedlnost. Dám vám příklad. Když si chcete postavit nějakou provozovnu a nechat si ji pojistit a ta provozovna je vzdálena od nejbližší hasičské stanice třeba 30 kilometrů, tak ta vaše pojistka bude vyšší, než kdybyste to měli třeba přímo v místě, kde hasičská zbrojnice stojí nebo kde slouží stále nějaké hasičské jednotky. Takže i pojišťovny přihlížejí k tomu, jaká je dostupnost hasičů, jaká je vybavenost hasičů, a stejně tak přihlížejí při pojišťování motorového vozidla k věku řidiče, k jeho dosavadní dopravní bezúhonnosti a k dalším aspektům, nebo jestli je z Prahy, nebo dokonce je z venkova. To všechno se i v pojištění zobrazí.

Já se domnívám, že možná by bylo spravedlivější, aby platily do tohoto fondu nějaké to procento, než aby platily za ty výjezdy, protože výjezdy ony nějakým způsobem neovlivní. Zkrátka něco se stane, tak za to musí zaplatit, ale ony musí mít zájem a mají zájem na tom, aby plnění té pojišťovny bylo co nejmenší. Aby plnění bylo co nejmenší, to znamená, aby tam byla nějaká ta záchranná jednotka včas, aby zabránila škodám, které mohou vzniknout z toho, že tam bude zbytečně nějaké dlouhé prodlení.

Takže pokud chceme hodnotit tu spravedlnost, možná bychom se na to měli podívat trošku z jiného pohledu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP