(17.00 hodin)

 

Poslanec Stanislav Huml: Dobrý večer, dámy a pánové, ještě jednou si dovolím vás oslovit. Jsem tady stále pořád nesvůj, ale to se nedá nic dělat.

Já bych chtěl podpořit Radka Johna. Mám pocit, že je tady několik problémů. Čtyři procenta jsou obrovská částka, je to opravdu v řádu miliard. Proč by ty peníze měli dostávat zrovna hasiči, když to vezmeme ze zákonné odpovědnosti? To by také mohly žádat úplně jiné skupiny lidí, např. BESIP. Já jsem se totiž tou myšlenkou zabýval také, když jsem přemýšlel o tom, z jakých zdrojů financovat bezpečnost silničního provozu. To je totiž úplně stejná otázka. Kdo má největší zájem na tom, aby škod bylo co nejméně? Pojišťovna. A kdo platí všechny aktivity BESIP jako takového? Stát. Takže pojišťovna by se měla nějakým způsobem podílet i na výchově řidičů, vůbec na kampaních a na všem tom ostatním. Ten problém je opravdu širší než 4 % přelít hasičům a tvářit se, že je všechno v pořádku.

Já se osobně domnívám, že ten návrh je na zamítnutí. Měli bychom spíše přemýšlet o tom, jakým způsobem, pokud je něco zákonem ošetřeno, a toto je zákonná odpovědnost provozu motorových vozidel, jestli by ten, kdo na tom má největší profit, to znamená v tomto případě pojišťovny, neměl mít nařízenu nějakým způsobem aktivitu k tomu, aby se třeba na bezpečnosti silničního provozu podílel. Podle mého soudu je opravdu řešení, co se hasičů týče, v tom, že ze zákonné odpovědnosti, když jsem tedy způsobil škodu a mám vozidlo pojištěné, byl zásah hasičů zaplacen v celém rozsahu. A potom se možná dostaneme opravdu na stejně podobné částky, jako jsou ta 4 % z pojištění, ale bude to zcela legální, přesně jak říkal Radek John.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Humlovi. Nyní je přihlášen pan kolega Martin Pecina, poté pan poslanec Klučka.

 

Poslanec Martin Pecina: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já poslouchám tu debatu trošku ideologicky podbarvenou. Mně není úplně jasné, co je spravedlivějšího na tom, že se dnes hasičská technika kupuje ze státního rozpočtu, to znamená z daní všech občanů, a méně spravedlivé bude, když se bude kupovat z peněz, které pocházejí od konkrétní skupiny lidí. Na tom mi nepřijde nic levicového, pravicového, spravedlivého, nespravedlivého. Myslím si, že tento způsob je logický a že bychom nebyli jediná země na světě, která ho takto aplikuje. Nicméně bych se rád zastavil u toho, co říkal pan ministr.

Pane ministře, jasně, když budou pojišťovny platit zásahy hasičskému záchrannému sboru, tak to bude určitě spravedlivé. Obávám se, že o tom ale dnes nejednáme, že nic takového nikdo nepředložil. Čili pokud to pojišťovny budou dělat dobrovolně, tak se budu divit, bude to úžasné, ale dnes se bavíme o 4 %, která bychom mohli do rozpočtu Hasičského záchranného sboru dostat a která tam asi, obávám se, zoufale chybějí. Nebavíme se o tom tady ve Sněmovně, jestli nám pojišťovny budou platit zásahy, ale bavíme se o tom, jestli jsme schopni z výběru pojistného podpořit rozpočet Ministerstva vnitra, potažmo Hasičského záchranného sboru do budoucna.

Pak jsem, prosím vás, nepochopil, kdybyste mi to mohl vysvětlit, proč pojišťovny, když budou platit 4 % z pojistného, to promítnou do ceny, ale když stejnou částku zaplatí za zásahy, tak to do ceny nepromítnou. Můj prostý rozum mi to nějak nepobral, tak kdybyste nám vysvětlil, v čem bude ten rozdíl. Ledaže by za ty zásahy platily řádově méně, pak by to třeba do ceny nepromítly. Ale pokud ta částka bude srovnatelná, tak proč jednu promítnou a druhou nepromítnou?

Pro vaši informaci, já vím, že máme mnoho hasičských aut skutečně starých. Na druhé straně já sám jsem v jižních Čechách v letošním roce předával mnoho hasičských aut, čili není pravda, že by se technika neobnovovala. Obnovovala se za všech vlád. Techniky je potřeba hodně, proto nevylučuji, že jsou ještě i automobily ze 70. let. Nicméně bych vám přál, abyste i vy měl možnost nějaká auta předávat. Každý ministr to prozatím dělal. Obávám se, že vy také můžete být první, který to v roce 2011 nebude moci učinit.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Pecinovi. Pan ministr vnitra Radek John bude reagovat na toto vystoupení. Po něm je přihlášen pan poslanec Václav Klučka.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: My se tady opravdu nebavíme o tom, že pojišťovny budou platit za zásahy, protože pojišťovny už od srpna za zásahy platí. Je hotovo. My se teď bavíme ještě o tom, že budou platit za celé výjezdy, ale rozhodně to nebude ta částka, jakou byste udělali čtyřmi procenty. Proto to nepřenesou v té síle do cen pojištění. Je vyjednáno, platí se za zásahy, ale chceme, aby se platit kompletní výjezd. Čili pojišťovny už se podílejí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní pana poslance Václava Klučku o slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážená vládo, kolegové a kolegyně, mluví se o hasičích a já u toho musím být. (Z pravé strany sálu se ozývá smích.) Přesně tak. Divili byste se, kdybych u toho nebyl.

Tak pojďme od počátku. V totalitě, jak to často nazýváme, byl fond zábrany škod u pojišťoven. Z tohoto fondu byly financovány jednotky požární ochrany a dostávaly každoročně peníze, které se takto realizovaly, a byla kromě toho realizována i policie a bezpečnost, která dostávala peníze na prevenci. Takto to existovalo.

Pane ministře, udivilo mě, že už dneska mluvíte jenom o 100 cisternách ve svém návrhu, že budete kupovat novou techniku pro požární jednotky. Nedávno ve výboru pro obranu a bezpečnost jste mluvil o 200 cisternách, které koupíte z evropských prostředků na to, aby se vyměnila technika.

Dámy a pánové, tady nejde o výměnu techniky. Dobrovolné hasičské jednotky budou jezdit i se starou technikou, ale v jakém početním obsazení? Jak s moderní technikou bude jezdit hasičský záchranný sbor, když snižujeme jeho početní stavy? Kdo hodnotí efektivitu a objektivitu zásahu? My hodnotíme hasičský záchranný sbor, že přijede k požáru, vystříkne jednou proudnici, protože tam přijede čtyři nebo pět lidí, a je to účinný zásah. Přitom víme, že ten požár je v rozsahu, kdy je zapotřebí tří požárních družstev. Kdo to hodnotí, jaká jsou kritéria efektivity?

Dámy a pánové, já jsem pro, aby pojišťovnictví přispívalo na tuto oblast. My chráníme jejich zájmy. My chráníme jejich prevenci, oni uzavírají pojistné smlouvy na objekty, které my chráníme, my snižujeme škody u požárů. Já jsem pro, aby to takto bylo, ale prosím pěkně, abychom uvažovali v této věci zcela rozumně.

Tento návrh je kompatibilní s tím, co víme o dalším působení nejen policie, ale i Hasičského záchranného sboru. Pojišťovny svými smlouvami prostě uzavírají něco, co my chráníme v prevenci. Prosím, chápejte to tak a prosím, abyste pro to hlasovali. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Václavu Klučkovi. Pan ministr Radek John se ještě hlásí o slovo. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Mne tady vyzývá pan ministr financí, abych už toho nechal, protože opravdu daňový poplatník prodělává peníze zbytečnými hádkami. Ale mně to prostě nedá. Máte stará data. Ta situace se vyvíjí mnohem rychleji. Pan poslanec mě vyzývá, aby neubývali hasiči. Včera jsme s generálem Štěpánem jednali o přijetí 150 nových hasičů. Pozice jsou otevřeny právě proto, aby k tomu nedocházelo. Takže ano, uvažovali jsme rozumně, 150 nových hasičů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan kolega Klučka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP