(16.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Je to důvod, pro který odmítám tento návrh od samého začátku. Je otázkou smluvní volnosti a podpory odpovědnosti každého z nás, aby správným způsobem přispíval na komfort, který jako spotřebitel, jako daňový poplatník spotřebovává. Daňový poplatník, který tento komfort nevyvolává a nespotřebovává, nemá být trestán na to, aby na takovou činnost, na takové vyvolané náklady, náklady vyvolané státem, nadto nařízené takovýmto regulatorním ustanovením ve formě dirigismu řízeného narušování svobodného trhu, ustanovoval stát...

To je neustálý, neustále znovu opakovaný pokus o to, vzít část něčích peněz, peněz daňových soukromníků, a dělat svět spravedlivějším, abychom po letech zjistili, že jsou ty peníze utráceny úplně jiným způsobem a že jsme jenom vytvořili úřednická místa, která samozřejmě že neučiní svět ani bezpečnějším, ani spravedlivějším.

Připojuji se k návrhu na zamítnutí. (Potlesk z pravé části sněmovny.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Doktorovi. Faktická poznámka nyní od pana kolegy Tejce.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Byla tady řeč o spravedlnosti. Tak já nevím, jestli je spravedlivější, tak jak tady říkal předřečník, raději nezatěžovat pojišťovny s miliardovými zisky tím, že jim uložíme povinnost odvádět 3 nebo 4 procenta z jednoho druhu pojištění, a je spravedlivější pro jistotu zatížit všechny občany tou povodňovou stokorunou a pak z toho řešit výpadky z rozpočtu například při povodních. Já považuji za spravedlivější uvalit povinnost platit 3 nebo 4 procenta z konkrétního pojištění pro ty, kteří mají miliardové zisky. Já jsem přesvědčen, že při té konkurenci, která je, a při těch ziscích, které tam jsou, se prostě nic zásadního nestane a rozhodně k nějakým dramatickým nárůstům, možná vůbec k žádným, nedojde. Děkuji. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka pana kolegy Tejce. Nyní faktická pan kolega Doktor. Faktická poznámka.

 

Poslanec Michal Doktor: Jenom fakticky. My dva se opravdu, pane kolego prostřednictvím paní předsedkyně, lišíme v tom, že já nejsem levičák, tudíž nevím, kolik mají pojišťovny vydělávat. Já opravdu nevím, co je nemravný zisk, jestli 13 miliard v systému je dostatečně velký zisk, nebo malý zisk. V tom se zásadně lišíme. Vy budete nepochybně tvrdit, že je to nemravný zisk. A já myslím, že je to přiměřený zisk. A nejsem akcionářem žádné z komerčních pojišťoven.

Pokud se týče zmínky o povodňové dani, připouštím, že tady se i předkladatel a ten, kdo obhajoval tento koncept, připustil drobného přeřeknutí a terminologické nekázně. A vy přece jako poslanec velmi dobře víte, že povodňovou daň nezaplatí všichni daňoví poplatníci, neb slevu na dani používá z hlediska odvodové povinnosti pouze ten, kdo má dostatečně velké daňové břemeno na to, aby slevu na dani použil. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla faktická poznámka pana poslance Michala Doktora. Nyní nevidím žádné faktické, čili jsme u řádných přihlášek. Pan poslanec František Laudát. Po něm je přihlášen pan poslanec Stanislav Huml.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, Michal Doktor to tady řekl. Přece proboha stát nevyrábí nebo neprodukuje žádné hodnoty, které se pak převádějí na peníze. Pojišťovny to také nedělají. To přece všechny ty peníze musí vybrat od lidí. A jak 3 procenta nebo 4 procenta vezmeme pojišťovnám, kde ty pojišťovny je asi vezmou? Zase z kapes lidí.

Proč pořád tady přicházíte s tím, skrývat další a další zdaňování občanů? Tak to by přímější cesta byla zvednout daň třeba o procento, ale toto mi přijde ještě možná v lecčems záludnější. To můžeme takto přistoupit k tomu, že prodejci brambor také budou odvádět, protože když bude špatný rok, tak se budou také muset nějakým způsobem kasírovat. A je to jedno vedle druhého.

Pokud se týká stavu té techniky. Já nevím, jestli bylo úplně šťastné, když si tady stát stáhl pod sebe hasičské záchranné sbory a další složky, když původně byly na obcích, mohly být i na krajích. Nevím, jestli zrovna v tomto případě to bylo nejšťastnější. Kraje také si mohou zvolit priority a pomoci při modernizaci techniky. A je velice, řekl bych, ne zrovna úplně příjemné tady zkoušet pana ministra vnitra Johna z toho, proč... Tak on samozřejmě pro svoje složky, které pod něj patří, chce to nejlepší. Ale zrovna tímto způsobem...?

A je docela zásadní rozdíl mezi tím, aspoň pro mne, stahovat plošně, tímto způsobem zase flikovat nějaký nedostatek financí, konkrétně teď na techniku, o které tady byla řeč, anebo udělat jednorázově fond, který prostě bude reagovat na jakési klimatické změny v naší zemi. A přece jenom ochota občanů, dobrovolná, pomáhat postiženým je přece jenom menší. Už asi i z toho důvodu, že těch katastrof poslední roky přichází více a více. Takže to bych řekl, že je docela zásadní, alespoň pro mne, rozdíl. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Františkovi Laudátovi. Faktická poznámka pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já už tu debatu nechci příliš rozšiřovat, nicméně k tomu, co tady padlo. Tak já se přiznávám k tomu, co tady říkal pan poslanec Doktor, že nejsem pravičák. K tomu se přiznávám svobodně. Ale k tomu, co je důležité říci k tomu, jak je to s tím, že občané doplatí na to, pokud tento zákon přijmeme. No já myslím, že nedoplatí. Já myslím, že my nebereme ta 3 nebo 4 procenta přece těm občanům. Tady neplatí automaticky přímá vazba na zdražení onoho povinného ručení. Tady pravděpodobně dojde k tomu, že budou mít ty pojišťovny o 3 nebo o 4 procenta menší zisk, takže buďto budou mít menší náklady, sníží se tím náklady, budou se chovat úsporněji, anebo o tyto prostředky budou ochuzeni akcionáři. Já myslím, že tady je ale za to druhý benefit, kdy část těch prostředků bude použita na to, aby bylo méně škod, a tudíž ti akcionáři měli větší zisk. Takže možná ta filozofie je obrácená a možná nakonec díky tomu, že se zachrání více majetku, tak nakonec dojde k tomu, že zisk akcionářů bude větší. To by se samozřejmě ukázalo až v praxi a bude to velmi těžko spočítatelné. Ale myslím, že rozhodně je třeba odmítnout neustále opakovaný názor, že když se budou odvádět 4 procenta z toho konkrétního pojištění, že se o 4 procenta to pojištění zdraží. Tak tomu prostě není.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak. To byla faktická poznámka. Nyní pan ministr požádal ještě o slovo. Po něm tedy bude hovořit pan poslanec Stanislav Huml. Slovo má ministr vnitra Radek John. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já nevím, proč se tady donekonečna přetahovat. Takto tady můžeme chodit a strávit osm hodin. Občanům České republiky to bude houby platné. Naopak. V našich platech proinvestují.

Já jsem na rozdíl od vás jednal s pojišťovnami a já vím, že by zdražily. Že prostě bohužel je to přenesení peněz na všechny občany České republiky, kteří mají auto. Naopak já velmi vítám, že pojišťovny začaly platit zásahy, to znamená výborně. A jestli se domluvíme, že budou platit výjezdy, tak ty peníze dostaneme naprosto spravedlivě od té pojišťovny, které umožňujeme zvýšit ten zisk.

A jestli vedete filozofii vezměme 4 procenta pojišťovnám, které mají havárie - proč nevzít 4 procenta pojišťovnám na sdružení domácnosti? Vždyť my také hasíme požáry. A proč nevzít pojišťovnám další 4 procenta na další kalamity? Ale pak nám ty pojišťovny vůbec nezbudou, anebo pojištění bude tak drahé, že z něj zemřeme.

Takže prosím vás, vraťme se ke správné, spravedlivé metodě - platit za výjezd. Za každý výjezd konkrétní pojišťovna zaplatí, které jsme pomohli. To je ideální.

A jinak s těmi hasičskými vozy. V této zemi se vyplýtvaly miliardy a bohužel se neinvestovalo do hasičských vozů. Nejstarší hasičský vůz, který teď jezdí k zásahům, je bohužel žebřík a je z roku 1974. To je ale chyba politiků v minulých obdobích, kdy se tady plýtvaly peníze a nedávaly se do tohohle. A pojďme hledat dobrá řešení. My v této chvíli se snažíme získat z Evropských fondů 600 milionů korun na hasičské vozy. Jestli se to podaří, bude to přes stovku hasičských vozů v příštím roce. A já bych se velmi těšil, že bych byl ten ministr, který by je vozil do krajů. A ty profesionální vozy by se předávaly dobrovolným hasičům. A nezvýšilo by to občanům na pojištění ani korunu. Pojďme touto cestou. Děkuji. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to bylo vystoupení pana ministra Radka Johna. Nyní je řádně přihlášen pan kolega Stanislav Huml. Poté se hlásí pan poslanec Pecina. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP