(10.10 hodin)
(pokračuje Váhalová)

V této souvislosti navrhuji obnovení celkového spolufinancování státního rozpočtu České republiky ve výši 7,5 % na regionálních operačních programech od roku 2011. Zároveň navrhuji, aby se o výše uvedené spolufinancování snížila vládní rozpočtová rezerva z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím paní kolegyni Jitku Chalánkovou. Další přihlášenou je paní poslankyně Milada Emmerová. Pan ministr financí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se moc omlouvám. Pouze technicky a spíš procesně. Kdybych byl záludný, tak bych počkal na třetí čtení a ve třetím čtení bych shodně se zpravodajem prokázal, že takto předložený pozměňovací návrh je nehlasovatelný. Snažím se na to paní poslankyni upozornit ještě teď, aby případně našla jinou bilancující položku, neboť zákonem č. 218/2000 Sb. je stanovena minimální výše vládní rozpočtové rezervy. V zákoně o státním rozpočtu je navržena v minimální výši, to znamená snížení pod zákonnou mez je nehlasovatelný pozměňovací návrh. Chcete-li, paní poslankyně, navrhnout Poslanecké sněmovně navýšení výdajů na kofinancování regionálních operačních programů, musíte najít jinou bilancující položku. Tak jak jste to přednesla, je to nehlasovatelné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane ministře, za toto upřesnění. Prosím nyní paní kolegyni Jitku Chalánkovou.

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesla pozměňovací návrh na posílení prostředků na slevy na jízdném.

Členové vládní koalice jsou si plně vědomi situace skutečně sociálně potřebných. Proto dovolte, abych v kapitole 327 Ministerstvo dopravy navrhla zvýšit výdaje ve specifickém ukazateli ostatní výdaje spojené s dopravní politikou státu o 100 mil. korun a zároveň v kapitole 396 Státní dluh snížit výdaje ve specifickém ukazateli obsluha státního dluhu o 100 mil. korun.

Odůvodnění: Aby nedošlo k zatížení plným jízdným osob, jako jsou zdravotně postižení, důchodci, žáci a studenti, kterým je nyní přiznávána sleva, navrhuje se přesun prostředků k posílení výdajů Ministerstva dopravy na tuto problematiku.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Paní kolegyně Milada Emmerová je další, která nyní vystoupí v podrobné rozpravě, a po ní pan poslanec Jiří Šlégr.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si předložit pozměňovací návrh kapitoly 307 Ministerstvo obrany, kde se snižuje částka výdajů u specifického ukazatele výdaje na zabezpečení činnosti Armády České republiky o 1,2 mld. korun a o tuto částku navyšuje v rámci kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí výdaje u specifického ukazatele neinvestiční nedávkové transfery.

Tento návrh odůvodňuji takto. Jde o částku, o kterou státní rozpočet v příštím roce vydá méně prostředků z důvodů snížení příspěvku na péči v prvním stupni, to je lehká závislost při nesoběstačnosti, podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, u něhož na základě zákona č. 347/2010 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatření v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, dochází k jeho snížení z dosavadních 2 tisíc korun na 800 korun měsíčně. O takto uspořenou částku se navrhuje navýšit prostředky pro územní samosprávné celky určené na financování sociálních služeb. Pozměňovací návrh tak nemá dopad na celkovou bilanci státního rozpočtu.

A nyní ke znění tohoto návrhu. Příloha č. 4 se mění takto:

1. Ukazatele kapitoly 307 Ministerstvo obrany se mění tak, že u specifického ukazatele výdaje na zabezpečení činnosti Armády České republiky se číslo 22281021 nahrazuje číslem 21081021.

2. Ukazatele kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí se mění tak, že u specifického ukazatele neinvestiční nedávkové transfery se číslo 7253256 nahrazuje číslem 8453256.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Také vám děkuji, paní kolegyně. Prosím nyní pana poslance Jiřího Šlégra. Po něm je přihlášen pan kolega Jan Látka.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Dobrý den, paní předsedající, páni ministři, kolegyně, kolegové. Dovoluji si přijít s pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2011, sněmovní tisk 102.

V kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, část ostatní výdaje, ve znění podpora zastřešujících občanských sdružení působících v oblasti českého sportu a tělovýchovy 270 mil. korun navrhuji tuto změnu: podpora činnosti zastřešujících občanských sdružení, a to ČSTV, ČOS, Orel, ATJSK, ČOV, ČASPV, Autoklub ČR, SSSČR, ČSS, působících v oblasti českého sportu a tělovýchovy 270 mil. korun.

Činím tak proto, že si myslím, že dokud to nepodpoříme, tak to bude mít fatální dopad na tyto sdružení a organizace. Děkuji za podporu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní o slovo pana kolegu Jana Látku. Po něm je přihlášen pan poslanec Josef Novotný ml. a poté ještě další čtyři kolegové, čili je před námi celkem teď pět vystoupení z přihlášených. Prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, státní rozpočet na rok 2011 v jeho současné podobě nepovažuji za příliš zdařilý, protože nedostatečně zohledňuje potřeby nejohroženější části našich občanů, což jsou především zdravotně a sociálně hendikepovaní občané, senioři, mnohdy také mladé rodiny s dětmi.

V rozpočtu se nejen nepočítá s navýšením financí na příspěvky na péči pro postižené občany, či na další příspěvky pro služby sociální péče, ale suma na tyto příspěvky se ještě snižuje. Asi nikdo z nás se nemůže divit, že se právě pravicová vláda chová tak přehlíživým způsobem k této vrstvě obyvatelstva. Propad příspěvku na sociální služby však zaskočil i největší pesimisty.

V návrhu státního rozpočtu na rok 2010 byla výrazným způsobem snížena částka na dotace pro poskytovatele sociálních služeb - ze 6,8 mld. korun v roce 2009 byly pro rok 2010 navrhovány pouze 3 mld. korun. Tento dramatický pokles by způsobil kolaps celé sítě sociálních služeb a ohrozil by desetitisíce klientů, kteří jsou na poskytování sociálních služeb závislí. V roce 2007 vstoupila Česká republika do období transformace sociálních služeb. Došlo k výraznému navýšení finančních vstupů do systému a jednotlivé druhy sociálních služeb jsou zřizovány na základě zákona s jasně stanovenými pravidly. Došlo k výraznému posílení úlohy klienta v celém sociálním systému a v této oblasti jsme se přiblížili standardu v Evropské unii. Pokud by tedy došlo v návrhu rozpočtu k avizovanému snížení dotace, bylo by zřejmé, že bychom se dostali zpět před rok 2007 a došlo by k rozpadu především terénní sociální péče, protože navrhované prostředky by stačily pouze k financování minimální lůžkové kapacity.

Vážená vládo, kolegyně, kolegové, v posledních letech dochází k neustálému snižování dotací pro poskytovatele sociálních služeb a není již možné, aby došlo k dalšímu poklesu prostředků pro dotační řízení. V roce 2008 činily dotace 7,3 mld. korun, v roce 2009 byla uvolněna částka 6,8 mld. korun a v roce 2010 pak nakonec rovněž 6,8 mld. korun. Obracím se proto na vás s žádostí o podporu poskytovatelů sociálních služeb pro rok 2011. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP