(18.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Takže na jedné straně čísla, na druhé straně dojmy. Upřímně, za ta léta, pochopitelně, každému z nás ta čísla se tak trošku splétají, ale vzhledem k tomu, že jsem se připravoval na zítřejší debatu o státním rozpočtu, já ta čísla zopakuji. Abych podpořil pana Sobotku a aby bylo jasné, jak se ty rozpočty vyvíjely.

Takže za tři roky pravicových ministrů financí - 2007, 2008 a 2009 - schodek 279 miliard korun a kromě toho spálení rozpočtových rezerv, které vytvořila vláda sociální demokracie, ve výši dalších 146 miliard korun. Za tento rok musíme očekávat schodek rozpočtu nějakých 150 až 160 miliard korun. Zatím jsem optimističtější číslo nikde neviděl. Když sečtu tato tři čísla, tak se dostávám k číslu někde mezi 575 až 585 miliard korun. Za čtyři roky! Takže to je to číslo, kdy pan Sobotka hovořil o 440 miliardách. A když k tomu připočtu ještě ten odhad tohoto roku, tak se dostávám na takto obludné číslo. To jsou fakta, to nejsou dojmy!

Jak to bylo s těmi sociálně demokratickými schodky? Já myslím, že je to takové deja vu každé debaty o významném rozpočtovém materiálu, proto je také připomenu. V té době hospodářského růstu, jak jste tady o tom hovořili, o 6procentním hospodářském růstu, ten byl v roce 2005, 2006, a díky tomu, že určité síly setrvačnosti v ekonomice platí, působí, tak se prodloužil i do roku 2007, a pak nám nějak upadl, zchřadl. Takže v těch letech 2005 až 2007 to bylo přes 6 %.

Takže v roce 2005 byl schodek státního rozpočtu nominálně 56 miliard. Z této částky, pánové, ovšem bylo 45 miliard rozpočtových rezerv, které jste pak mohli použít, abyste si snížili schodky státního rozpočtu. Takže 45 miliard rozpočtových rezerv. Kromě toho, a o tom tady také pan Sobotka hovořil, 30 miliard korun bylo vynaloženo na krytí ztráty konsolidační agentury, čili suma sumárum 75 miliard korun. Takže kdyby nebylo těchto dvou výdajů, tak by ten schodek byl... Tak by schodek neexistoval. Byl by tady přebytek.

V roce 2006, kdy ten schodek na první pohled vypadá obludně - přes 97 miliard korun, ale z téhle té částky opět bylo 46 miliard korun rezerv a 20 miliard korun ke krytí ztráty konsolidační agentury. Takže ten faktický schodek je něco přes 30 miliard korun! Kdybychom takovýto schodek měli teď, v tomhle roce, tak bychom byli nadšení. V tom příštím roce to vypadá na 135 miliard korun a desítky tisíc lidí budou zítra v ulicích.

Takže dámy a pánové, chce se to příště lépe připravit, pokud jde o čísla. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má pan zpravodaj, pan poslanec Suchánek.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Já bych se ve svém krátkém příspěvku vrátil k číslům, o kterých tady mluvil pan kolega Paroubek. V době hospodářského růstu 6 %, a budou to kupecké počty bez vlivu zákonů nových a tak dále, v roce 2006 byl schodek 96 miliard při růstu 6 %. Kdybychom si vzali tato čísla jako základ, tak znamená jeden bod nárůstu HDP je 16 miliard korun a jako základ si vezmeme 96 miliard korun. V roce 2009 byl propad HDP 4,7 %, což je rozdíl 10,7 procentního bodu. Když si vynásobíme 16 miliardami, jsme na 170 miliardách korun. A kdyby vláda hospodařila jako sociální demokracie, tak už jenom díky tomu jsme za rok 2009 na schodku 266 miliard korun. K tomu musíme připočítat prudký skokový nárůst sociálních dávek z roku 2006, a kdo je prohlasoval, tady nebudu rozebírat, což je 60 miliard korun, které v roce 2006 nebyly. Jsme na 326 miliardách korun dluhu.

Chci tím jenom říct, že kdyby vláda hospodařila jako sociální demokracie, tak bychom dnes neschvalovali schodek 148 miliard korun nebo dluhopisy, ale 248 miliard korun. Děkuji. (Potlesk z pravé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pan zpravodaj, pan poslanec Suchánek byl posledním přihlášeným. Já se ptám, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Vidím někoho, technickou, pana poslance Doktora. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Já se omlouvám, že jsem pro přihlášení se k faktické nevyužil hlasovacího zařízení. Já bych rád reagoval na některé části vystoupení pana kolegy Jiřího Paroubka. Tak ve vystoupení obou pánů kolegů zazněla zmínka o tzv. transformačních nákladech souvisejících s bilancí České konsolidační agentury.

Suchá čísla. Statistická metoda ESA 95 prostě nic takového nezná. Můžete se podívat do bilance Ministerstva financí, podívejte se na bilanci jednotlivých let zpátky. Podle této metody, podle které jsou jednotně měřeny všechny dluhy všech evropských zemí, nic takového neexistuje. Tím nechci zlehčovat faktický problém, který v bankách byl a který souvisel s odloženou privatizací. Zdůrazňuji slovo odloženou. Protože ti poučenější z vás, a mezi ně by měl patřit pan kolega Sobotka, protože je tady déle než pan poslanec Paroubek, vědí, že podpora tzv. Zemanovy sociální demokracie a v té chvíli vítězné strany ve volbách v roce 2006 menšinové vládě Václava Klause byla založena právě a jen na tom, že nepřekročitelným limitem toho dokumentu a té dohody byl fakt, že bude odložena veškerá privatizace českého bankovního sektoru. To prosím najdete v názorech, stanoviscích a vystoupeních Miloše Zemana a pana tehdejšího ministra obchodu a průmyslu Grégra. Ti pánové chtěli budovat nový národní kapitalismus a toto byla nepřekročitelná podmínka.

Trápit se tady s tím, že ta privatizace odložená měla daleko větší důsledek a bohužel její cena překračuje 210 miliard korun, můžeme několikrát zpět, ale fakticky nic neřeší, protože jsou to dluhy plynoucí z politických rozhodnutí dvou největších politických subjektů. Připouštím, Občanské demokratické strany, ale naprosto nepominutelně také sociální demokracie a vašich bývalých kolegů.

A poznámka poslední. Zazněla zde výtka. Zazněla zde výtka, že kolegové, respektive poslanci vládní koalice nejsou připraveni na debatu věcnou. Já myslím, že ona se tady vůbec nevede. Že tady není dokonce učiněn ani pokus o vážnou debatu. Ve vážné debatě totiž řečník řekne číslo -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, já se vám omlouvám. Vy jste se přihlásil k faktické, nicméně pokud se budete chtít přihlásit znovu, rozprava je stále otevřena. Ale musím z procedurálních důvodů vás upozornit, že čas k faktické poznámce již vypršel.

 

Poslanec Michal Doktor: Já jsem si toho vědom a dokončím své vystoupení. Jenom ukončím ty věty. (Předsedající: Ano.)

Prosím kolegy ze sociální demokracie, aby se odvolávali výhradně na údaje Ministerstva financí a uváděli prameny, na nichž se odvolávají ve svých vystoupeních. Nic jiného korektnímu a respektovanému řečníku nesluší.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Zda se ještě někdo chce přihlásit, prosím. Pan poslanec Paroubek. Řádná přihláška.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Tak já musím bohužel konstatovat, že pan kolega Doktor, prostřednictvím předsedající, nepřinesl žádná fakta. Naopak v našich vystoupeních, myslím tím mne a pana Sobotku, ta fakta byla. Číselná fakta, bytelná fakta.

Já přece jenom ještě pro jistotu zopakuji těch 575 až 585 miliard korun schodku za čtyři roky včetně 146 miliard korun rozpočtových rezerv, které byly spáleny v průběhu posledních tří let.

Pokud je o bankovní sektor, samozřejmě že je možné připomínat tento předvolební slib Miloše Zemana, ale já si myslím, jak to říkal Konrad Adenauer, proč bych měl ještě dneska říkat hlouposti, které jsem říkal včera, jestliže přišel na to jako předseda vlády, že se zmýlil. Zjistil, jaký je stav bankovního sektoru.

Já jsem dnes zpětně velmi rád, že k té privatizaci bankovního sektoru došlo. Protože to bylo správné rozhodnutí, ale samozřejmě generovalo určité náklady. A ty náklady vznikly také díky určité politice, bankovnímu socialismu a tak dále z 90. let. A to nebyly vlády sociální demokracie, které tuhle tu politiku prosazovaly.

Pánové, zpytujte své svědomí. Zítra budeme mít ještě možnost podrobněji o těch věcech debatovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP