(17.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 20. Kdo souhlasí s přikázáním tohoto zákona ústavněprávnímu výboru? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 20. Přítomno 160, pro 147, proti nikdo.

 

Druhé hlasování bude o návrhu pana poslance Bohuslava Sobotky na zkrácení lhůty k projednání ve výboru na 30 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 21. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na zkrácení lhůty k projednání ve výboru. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 21. Přítomno 162, pro 69, proti 39. Tento návrh přijat nebyl.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, a tím končí prvé čtení tohoto sněmovního tisku, tedy tisku 144. Děkuji jak navrhovateli, tak též zpravodaji.

 

Budeme se moci věnovat dalšímu bodu a já předávám řízení paní místopředsedkyni Parkanové.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat. Dalším bodem našeho programu je

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 280/2009 Sb.,
daňový řád, a další související zákony
/sněmovní tisk 159/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jak již jsem řekla, bylo navrženo, abychom s tímto návrhem zákona vyslovili souhlas právě již v tomto čtení.

Nyní prosím, aby se z pověření vlády v zastoupení nepřítomného a omluveného ministra financí Miroslava Kalouska ujal tohoto návrhu a uvedl jej pan ministr Jaromír Drábek a dávám mu slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ještě jednou dobré odpoledne, paní předsedající, kolegyně, kolegové.

Cílem této technické novely daňového řádu je napravení nedostatku zákona z důvodu zamezení vzniku mezer v aplikační praxi. Tyto nedostatky by ve svých důsledcích mohly vést ke zbytečným sporům nebo by mohly mít nepříznivý dopad na inkaso daňových příjmů. Novela se omezuje pouze na nesporné technické nedostatky zákona, nikoliv na koncepční náměty či věcné změny zavedených institutů.

Z navržených úprav je nejdůležitější úprava prodloužení lhůty, která by při aplikaci jazykového výkladu mohla znamenat, že daňovým subjektům, které požádají těsně před koncem lhůty pro podání daňového přiznání o její prodloužení, bude automaticky vyhověno.

Změny ostatních zákonů, které se navrhuje novelizovat, navazují na skutečnost, že nový daňový řád, který je obecným procesním předpisem, změní některé vazby mezi těmito zákony a daňovým řádem. Cílem novely je zacelit případné mezery, které by mohly s účinností k 1. 1.2011 vzniknout, a dále odstranit některé duplicity. Zvláštním případem je rozšíření možnosti využití hromadného předpisného seznamu, který je v daňovém řádu předvídán u stanovení daně z nemovitostí a nově také u stanovení místních poplatků.

Co se týká zákona o územních finančních orgánech, důvodem novelizace je technický nedostatek ve věci pověření k úkonům jménem státu. Dále je navržena změna zákona o správních poplatcích, která pouze zefektivňuje výkon správy daní na úseku správních poplatků.

Tolik velmi stručně k této technické novele.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně panu ministrovi - předkladateli. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj, kterým pro prvé čtení byl určen pan poslanec Michal Babák. Vidím, že pan poslanec Michal Babák zde není přítomen. Vyčkáme, jestli se nachází někde na cestě. V případě, že ne, tak poprosím, aby jeho kolegové zvážili, zda by se jeho role ujal někdo z nich.

Zatím nevidím, že by pan poslanec signalizoval svůj příchod, a tak mi asi nezbude, než vyhlásit pětiminutovou přestávku a tuto vyhlašuji. (K řečništi přichází poslanec Michal Doktor.)

Já dám velmi ráda hlasovat o změně v úloze v osobě zpravodaje a jsem ráda, že se k tomu přihlásil, byť se tedy nepřihlásil příliš viditelně pro mne. Poprosím Sněmovnu, aby se hlasováním vyjádřila k tomu, že zpravodajem k tomuto tisku bude pan poslanec Doktor. (Reakce ze sálu.)

Jestli mí kolegové opravdu chtějí být takoví procedurální puristé, tak já těch pět minut dodržím a možná, že přijde i pan poslanec Babák. Pět minut přestávka.

 

(Jednání přerušeno v 17.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP