(16.00 hodin)
(pokračuje Plachý)

Dámy a pánové, dovolte mi krátké odůvodnění. Jak známo, občanský zákoník - pardon, pracovní zákoník se na poslance nevztahuje. Nelze tedy odškodnit pracovní úraz, ani pracovní úraz s následkem smrti. Přitom poslanci se dostávají v souvislosti s výkonem mandátu často někdy i do velmi významných rizik. Jedná se především o monitoring krizových oblastí, jako je např. Afghánistán a krizové země všeho druhu, monitoring voleb, kde často hrozí občanské nepokoje. Pokud by poslanec, který je takto vyslán Sněmovnou na zahraniční cestu, zahynul, nedostanou jeho nejbližší vůbec nic, ačkoliv de facto položil svůj život za vlast. Proti tomu paradoxně ten poslanec, který byl dokonce donucen vzdát se svého mandátu z důvodu toho, že udělal nějakou ostudu, odchodné dostane.

Dámy a pánové, věřím, že k aplikaci navrhovaného ustanovení nikdy nedojde. Kdyby však k tragické události došlo, bude pozdě na novelizaci zákona. Proto vám děkuji za podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego Plachý. A nyní prosím zpravodaje pana kolegu Vilímce o jeho pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji, paní předsedkyně. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych podal s ohledem na navrhovanou účinnost tohoto sněmovního tisku, a tedy nutnost urychleného projednání a také projednání ve třetím čtení v pátek návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení ve smyslu § 95 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny - na 48 hodin. To je první návrh.

Druhý návrh spočívá v jiném nastavení účinnosti zákona. Přestože projednání ve druhém čtení probíhalo ve zkrácené lhůtě 15 dnů, tak s ohledem na to, že v prvním čtení projednání tohoto tisku bylo vetováno, resp. bylo vetováno projednání podle § 90 odst. 2, může za určitých okolností dojít k obtížnému stihnutí časové lhůty při dalším projednávání zákona především v Senátu včetně podpisu prezidenta tak, aby mohl tento zákon vejít v účinnost k 1. lednu 2011. Z tohoto důvodu navrhuji vázat účinnost zákona na první den kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Pozměňovací návrh vám byl rozdán do lavic a já se formálně k tomuto pozměňovacímu návrhu hlásím. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám. Čili k návrhům, o nichž budeme hlasovat ještě nyní po skončení podrobné rozpravy, patří váš návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. Zaznamenala jsem to dobře? (Poslanec Vilímec souhlasí.) Dobře.

Nyní paní místopředsedkyně Klasnová, poté pan kolega Křeček.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, paní předsedající. Já bych ráda načetla pozměňovací návrh, který spočívá v následujícím:

Část první se mění takto: Za novelizační bod 2 se přidává bod 3, který zní:

1. V § 6 odst. 1 v písmenu j) na konci se čárka nahrazuje tečkou a písmeno k) se ruší.

2. V § 10 odst. 1 se slova "ch) a k)" nahrazují slovy "a ch)".

3. V § 19 odst. 1 se slova "d) a k)" nahrazují slovy "a d)".

4. § 33b se ruší.

5. V § 2 odst. 2 se ruší text "a naturální plnění".

6. V § 9 odst. 1 v písmenu b) se za text "náhrada podle § 5 odst. 1 písm. b)" vkládá text "a c)".

7. V § 9 odst. 1 v písmenu c) se slova "d), e), h) a ch)" nahrazují slovy "e), h) a ch)" a ruší se text: "náhrada výdajů za použití letecké dopravy náleží jen při cestách na zasedání komory Parlamentu a jejího orgánu, k nimž byl pověřen předsedou komory Parlamentu nebo výborem komory Parlamentu se souhlasem předsedy komory Parlamentu".

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní místopředsedkyni Klasnové. Nyní se hlásí o slovo pan kolega Křeček. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jsem byl pověřen panem Jeronýmem Tejcem, abych se formálně přihlásil k jeho pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán písemně a kterým se stanoví platová základna pro soudce a státní zástupce od 1. ledna 2011 do roku 2014. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Nyní je přihlášen pan kolega Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já bych vás chtěl jenom upozornit, že návrh pana poslance Vilímce není hlasovatelný, neboť navrhovatelem tohoto návrhu je vláda, a nikoliv pan poslanec Vilímec.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám za toto upozornění. Pan ministr Drábek nyní.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní předsedkyně, to je přesný důvod, pro který se hlásím. Chtěl bych jako navrhovatel navrhnout zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin podle § 59 odst. 1. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Paní kolegyně Peake chtěla též vystoupit v podrobné rozpravě? Prosím.

 

Poslankyně Karolína Peake: Ano, děkuji. Ráda bych jen načetla mnou avizovaný pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona.

Novelizační bod 2 zní: Za § 3 se vkládá nový § 3 a, který včetně nadpisu zní: "§ 3a Platová základna v roce 2011. Od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2011 činí platová základna 46 557 korun."

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Pan kolega Opálka, další přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Ano. Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych si dovolil načíst pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu paní kolegyně Klasnové, a to tak, že v zákonu č. 236/1995 Sb. § 9 odst. 1 za b) se vkládá nový bod číslo 1, který zní: "v místě sídla komory Parlamentu 10 % platové základny". Ostatní body se přečíslují.

Vycházím z toho, jak nás paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny informovala, že je třeba šetřit, je tedy třeba rozvrhnout spravedlivě i náhrady. Pokud v Praze stojí městská hromadná doprava na rok 4750 korun a pendolino z Ostravy do Prahy za měsíc 5600, je třeba i v této věci udělat určitou nápravu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. Hlásí se prosím ještě někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí. Končím tedy podrobnou rozpravu. Přivolávám naše kolegy, protože nás čeká v rámci tohoto projednávání zákona hlasování o zkrácení lhůty tak, jak bylo předneseno panem ministrem Drábkem. A

 

O návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin rozhodneme v hlasování, které ponese pořadové číslo 17.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 17. Kdo souhlasí s návrhem na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 17, přítomno 177, pro 94, proti 10. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali se vším, co bylo možno absolvovat v rámci druhého čtení tohoto vládního návrhu zákona. Poděkuji panu ministrovi, poděkuji též panu zpravodaji. Můžeme se věnovat dalšímu bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP