(18.20 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Já tedy prosím, uděláme to tak. Žádám předsedy klubů, aby se mezi sebou velmi rychle dohodli. Všichni kývají z této strany. (Souhlas s pokračováním.) Dobře. Neslyším kromě toho dětského ne vůbec žádný jiný hlas, takže nemohu postupovat jinak, než dovodit z toho, že tady žádný protest nikdo nevznáší, a otevřu tedy projednávání bodu

 

62.
Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2009
pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky
/sněmovní tisk 68/

Tento materiál uvede v zastoupení ministra financí Miroslava Kalouska pan ministr Drábek. Já ho prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobrý podvečer. Paní předsedající, kolegyně, kolegové, máte před sebou Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2009, který je předkládán Poslanecké sněmovně tak jako každoročně do 30. dubna. Ve smyslu tohoto ustanovení je tento přehled zpracován. Obsahuje číselné údaje o provedených kontrolách jednotlivých kontrolních orgánů a příslušné komentáře, které mají usnadňovat orientaci v tomto materiálu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal kontrolní výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 68/1. Prosím, aby se ujal své úlohy zpravodaj kontrolního výboru pan poslanec Vladimír Koníček, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, kontrolní výbor se zabýval tímto tiskem dne 30. září. Vzal na vědomí přehled o činnosti kontrolních orgánů za rok 2009 a doporučil Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Přehled o činnosti cenových orgánů za rok 2009 pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, sněmovní tisk 68."

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se. Do této rozpravy se hlásí pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já bych se chtěl zeptat členů vlády. Podle zákona má vláda předkládat tento dokument do konce dubna příslušného roku. Stará vláda projednala tento dokument v první polovině května tohoto roku. Do Poslanecké sněmovny přišel tento dokument v polovině září. Ptám se, kde vzniklo takové zpoždění.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak. Kdo si dál přeje vystoupit v obecné rozpravě? Pokud si nepřeje vystoupit nikdo, tuto rozpravu končím a přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Nehlásí se do této rozpravy nikdo.

 

Budeme tedy poté hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jej pan zpravodaj přednesl: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2009 pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, sněmovní tisk č. 68."

O tomto návrhu zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 79 z přihlášených 103 poslanců pro 60, proti 6, zdrželo se 16. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen, a končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k projednávání bodu dalšího a znovu vás chci ujistit, kolegyně a kolegové, o tom, že kdokoliv z vás bude při kterémkoliv bodu chtít vznést protest, tak tento bod nebudeme projednávat. Tímto následujícím bodem je

 

66.
Strategie boje proti extremismu v roce 2009
/sněmovní tisk 5/

Tento materiál uvede pan ministr Dobeš a já ho prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, já vám v krátkosti představím tento materiál. Materiál předkládá Ministerstvo vnitra na základě usnesení vlády ze 4. května 2009 č. 572 Strategie boje proti extremismu v souladu s plánem nelegislativních prací vlády na 1. pololetí 2010 a v návaznosti na předchozí výroční zprávy o problematice extremismu na území České republiky.

Předkládaný materiál byl zpracován na základě podkladů jednotlivých útvarů Ministerstva vnitra, Policie České republiky, zpravodajských služeb a resortů, které se problematikou extremismu v rámci své působnosti zabývají.

Materiál obsahuje tři hlavní části: Zprávu o problematice extremismu na území České republiky v roce 2009, Vyhodnocení plnění úkolů vyplývajících z koncepce boje proti extremismu a - za třetí - Aktualizovanou koncepci boje proti extremismu.

Zvýšená aktivita ze strany státní správy v roce 2009 a v první polovině roku 2010 postihla zejména české neonacistické hnutí. Zjednodušeně lze říci, že justice nastavila propagandě jasné mantinely, policie naopak dala militantům najevo, že jejich excesy nebude nadále tolerovat. Myslím, že jsme to mohli sledovat i prostřednictvím médií. Podařilo se veřejnost díky tomu informovat o kriminálních aktivitách neonacistického hnutí a více upozornit na aktivity státní správy. Podařilo se utlumit násilné excesy neonacistů, veřejné akce jsou početně zpravidla slabé a nedochází na nich k závažnějšímu narušení veřejného pořádku.

Já bych teď přečetl jenom něco ze strategie, co tady mám od kolegy Johna: Pilíře strategie zůstávají stejné. Informovat o těchto hnutích, vzdělávat dostatečně policisty, spolupracovat s partnery, profesionalizovat celý sbor, mít efektivní a kolektivní přístup proti extremistickým akcím. Tak - poslední slovo kolegy Johna: Navrhuji vám, vážené kolegyně a kolegové, abyste předkládanou strategii boje proti extremismu vzali na vědomí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 5/1. Zpravodajkou byla určena paní poslankyně Jana Černochová, kterou zde nevidím. Ptám se, zda někdo z kolegů z jejího výboru, výboru pro obranu a bezpečnost, bude ochoten a ujme se v zastoupení této role.

Pan poslanec Klučka se hlásí, že se této role ujme, nebo mi signalizuje svou paží, co... Ujmete se? Jste velmi laskav. Prosím, já vám mohu podat i usnesení. Prosím vás, abyste se tedy dostavil k řečništi a přednesl tuto zpravodajskou zprávu. (Poslanec Klučka a poslanci ČSSD upozorňují, že by se mělo o změně zpravodaje hlasovat.)

Jestli jsem vám dobře rozuměla, signalizoval jste mi, že se té role chcete ujmout. (Z lavic poslanců ČSSD: Hlasovat.)

S ohledem na to, že to není návrh zákona ani návrh smlouvy, domnívám se, že hlasování o změně zpravodaje není nutné. Je tomu tak? Nebo někdo se mnou nesouhlasí? Není to návrh zákona ani návrh smlouvy. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní místopředsedkyně, to je skvělá atmosféra. Chci vám tedy jenom oznámit, že výbor pro bezpečnost na svém zasedání na 3. schůzi dne 8. září doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu vzít na vědomí strategii boje proti extremismu v roce 2009 a pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, což tak činím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP