(16.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Ještě týž den společnost Eximtra postoupila pohledávky za Ostroj Opava společnosti Karajan, následujícího dne společnost Karajan postoupila tyto pohledávky dlužníkovi Ostroj Opava. Došlo tedy k něčemu, co bylo naprosto charakteristické pro období opoziční smlouvy pro vládu sociální demokracie, které dělala koaličního partnera, který se tvářil jako opozice ODS, kdy se prostě oddlužovali tímto způsobem dlužníci, kteří předtím nějakým způsobem zkrachovali, vytunelovali, neuspěli, tak takovým kruhem naprosto běžně přes odkup individuální pohledávky se za peníze daňových poplatníků oddlužovali. Je to naprostá odpovědnost v období tzv. opoziční smlouvy, které můžeme říkat velká koalice. Já prostě za tohle nemohu nést odpovědnost.

Možná kdybyste se za několik týdnů zeptal na pražském magistrátu, tam o tom budou vědět víc. Ale v tuhle chvíli Česká republika není schopná s tím udělat vůbec nic, neboť nebylo v té době nijak smluvně ošetřeno, že nesmí být vymazáno zástavní právo, což Ostroj Opava zcela jistě udělal, a když se zjistilo, že to nebylo prostě nic jiného než oddlužení dlužníka za peníze daňových poplatníků, tak jak Česká konsolidační agentura, tak Ministerstvo financí později za ministrů Sobotky a dalších opakovaně přezkoumávaly, zda v téhle souvislosti je možné uplatnit škodu. Není možné, protože dostala Česká republika včas a řádně plnění ve výběrovém řízení, jehož podmínky vyhlásila, zda předmětné postoupení nezakládá podezření ze spáchání trestného činu. To trestní podání bylo podáno. Orgány činné v trestním řízení konstatovaly že nikoliv. A ze všech ostatních analýz vyplývá, že jakékoliv snahy zpětně vymoci spravedlnost proti tomuto ne příliš čistému chování by znamenalo pouze marnou námahu a marné náklady pro daňové poplatníky. Jediným řešením proti těmto nemravným akcím, kterých byly desítky v té době, byla potom praxe, ke které Česká konsolidační agentura a Ministerstvo financí přistoupily v letech 2003 až 2004, kdy pohledávky přestaly prodávat individuálně, ale ve větších balících, aby si je nemohl koupit ten konkrétní dlužník, který by na tom vlastně vydělal dvakrát.

To je vše, co k tomu mohu sdělit. Nebylo to fér. Naše právní pozice bohužel není v situaci, kdy bychom z toho mohli cokoliv vymoci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Miroslav Opálka chce ještě reagovat. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Ano, děkuji. Pane ministře, je smutné, že jste zde pojmenoval způsob, jak vznikli v České republice dnes ctihodní majitelé fabrik, zbohatlíci a různě. To jsou ti, které dneska tato vláda chrání a kterým přináší další a další zisky.

Mohu dokázat, že o případu byly písemně informovány příslušné orgány policie a státního zastupitelství, stejně tak Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, policejního prezidenta atd. atd. Dopadlo to tak jako kauza Čunek přes kopírák.

Je mi známo, že katastrální úřady při zápisech práv formou záznamů mají omezenou působnost, jinak by například nemohlo vznikat duplicitní vlastnictví. Ale nic by nemělo zabránit šetření policejních a justičních orgánů, zvláště když v operativách katastru jsou všechny průkazné podklady. Naši občané by takový postup jistě ocenili. Přestože by mělo jít o složitou, vámi vysvětlenou kauzu, není asi jediná, která jako by nezakládala právní podstatu k nějakému konci. Nevím tedy, jestli mám příště interpelovat pana ministra vnitra, který chce zatočit s korupcí, a tady je ten prvopočátek celé té korupční aféry v České republice.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jenom stručnou reakci, pane poslanče. Právní řád demokratické země může trestat jenom to, co bylo skutečně porušením trestního zákoníku. Bohužel je možné někdy chovat se tak, že neporušíte trestní zákoník, a přitom se chováte nemravně. Já myslím, že tohle je přesně ten případ. Orgány činné v trestním řízení tu záležitost šetřily. Já jsem ten poslední, kdo by jim to mohl nařizovat. Mohou šetřit dál, ale porušení trestního práva tam nenaleznou. Že to byla nemravná operace, je pravda. Ta operace má svůj původ v jednom jediném prostředí, v prostředí demokratické politiky bez opozice. Znovu opakuji: tohle byla běžná praxe v dobách opoziční smlouvy, kdy Miloš Zeman předstíral, že vládne sám, a Václav Klaus předstíral, že mu dělá opozici.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším interpelujícím je pan poslanec Paroubek. Bude interpelovat ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Připraví se poslanec Jan Látka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane ministře, obracím se na vás v souvislosti s poskytováním onkologické péče pacientům z Ústeckého kraje. Se znepokojením sleduji mediální informace týkající se ukončení proplácení onkologické léčby v Nemocnici Chomutov ze strany VZP. Chomutovská nemocnice měla dříve statut komplexního onkologického centra, který jí byl odebrán před dvěma lety, a to na základě auditu Ministerstva zdravotnictví, který proběhl v tomto zařízení 5. září 2008 a trval přibližně jedenapůl hodiny. Krajská zdravotní, akciová společnost, pod kterou chomutovská nemocnice spadá, nebyla nikdy s výsledky auditu seznámena.

Ptám se vás proto, pane ministře, zda opravdu chcete, aby nemocní pacienti s rakovinou byli nuceni dojíždět až do Masarykovy nemocnice v Ústí. Tato cesta jim zabere celkem přibližně 80 km tam a 80 zpátky, myslím přímo z Chomutova, a samozřejmě bydlí-li někdo ve vesničce v horách, může to být i 100 km tam a 100 km zpátky. Většinou jedou pacienti do onkologického centra kvůli bioléčbě, chemoterapii. Jak sám ze své praxe víte, po této léčbě pacientovi není zrovna nejlépe. Komplexní onkologické centrum v Ústí nemá rovněž takovou kapacitu, aby mohlo všechny tyto pacienty pojmout, navíc zřejmě není tak dobře technicky vybaveno jako centrum v Chomutově. Dlouholetá činnost obou specializovaných onkocenter spadajících pod Krajskou zdravotní je na vysoké úrovni. O potřebnosti těchto obou center svědčí především počty onkologických pacientů a neustále narůstající objem prováděné léčby.

Pane ministře, přehodnoťte, zda by nemělo být onkologické centrum v Nemocnici Chomutov opět v seznamu komplexních onkologických center, tak aby VZP mohla pokračovat v hrazení onkologické péče této nemocnice.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Slovo má pan ministr zdravotnictví Leoš Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Paní předsedající, vážený pane poslanče, děkuji za poskytnutý dotaz a výzvu. Já bych si obecně dovolil konstatovat, že centralizace vysoce náročné péče je trendem, který je nejen celosvětovým, ale je to i trend, který byl zahájen u nás již dávno a dávno. Já bych jako příklad jedné z velmi úspěšných centralizací uvedl centralizaci, za kterou v podstatě byla udělena letos státní cena panu prof. Šamánkovi z dětského kardiocentra v Motole, kde jsou koncentrovány od roku asi 1977 všechny děti, které potřebují tuto speciální péči a rády na ni z velké dálky dojíždějí. Rozhodnutí o koncentraci specializované péče padlo v druhé polovině tohoto desetiletí a od té doby byla péče velmi úspěšně centralizována na úrovni traumacenter, kardiocenter a onkocenter. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP