(Jednání pokračovalo ve 14.31 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobré odpoledne, dámy a pánové, budeme pokračovat v naší schůzi. Nejprve bych přečetla ráda omluvenky. 4. listopadu na této odpolední schůzi sice bude přítomen Vít Bárta, nicméně ze zdravotních důvodů nemůže odpovídat na ústní interpelace, proto interpelace, které budou směřovány na pana ministra Víta Bártů, budou zodpovězeny písemně. Dále tady mám omluvenku paní předsedkyně Miroslavy Němcové z odpoledního jednání, a to až do 17.30 hodin.

 

Dalším bodem našeho programu jsou

 

87.
Ústní interpelace

které jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády.

Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Nečase, a to v čase od 14.30 hodin do 16 hodin. Tady bych ráda znovu připomněla, že pan premiér je z dnešní schůze omluven z důvodů zahraniční cesty. Na ostatní členy vlády pak od 16 hodin do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Nyní dávám slovo paní poslankyni Soně Markové, která byla vylosována na prvním místě, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Nečase, a připravit se může pan poslanec Jan Látka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Přeji hezký den. Dámy a pánové, i když tady pan premiér není přítomen, přesto bych ráda přednesla svoji interpelaci a ráda bych také znala odpověď na otázky, které se týkají rovnosti žen a mužů, což je téma, které touto vládou není příliš oblíbeno, takže doufám, že se tak stane.

Současné belgické předsednictví Evropské unie si zvolilo za jednu ze svých priorit vyrovnávání postavení žen a mužů ve společnosti. Klíčovým tématem je potírání rozdílů v odměňování žen a mužů. Jde o reakci na skutečnost, že rozdíl v odměňování žen a mužů činí v průměru v Evropské unii asi 18 % v neprospěch žen. K tomuto tématu belgické předsednictví vypracovalo návrh záměrů Rady Evropské unie. Evropská komise přijala novou strategii pro dosažení rovnosti žen a mužů pro léta 2010 až 2015 v září 2010 a jejím hlavním cílem je lépe využít potenciálu žen a přispět tak k dosahování ekonomických a sociálních cílů Evropské unie. Strategie obsahuje konkrétní opatření v pěti prioritních oblastech a to je ekonomická nezávislost žen, rovnost odměňování, rovnost v rozhodovacích pozicích, důstojnost, integrita a potírání násilí na základě pohlaví a podpora rovnosti žen a mužů ve vnějších vztazích. Mezi významné akce belgického předsednictví v této oblasti patří konference k překonávání nerovnosti na pracovním trhu, která se konala ve dnech 25. až 26. 10. 2010, a právě 26. 10. se také konalo neformální setkání ministrů členských států Evropské unie odpovědných za rovnost žen a mužů. Na programu byla spolupráce mezi členskými zeměmi při podpoře realizace nové víceleté strategie, o které jsem tady hovořila.

Na pana premiéra mám dvě otázky. Jakou pozici prezentovala Česká republika na tomto neformálním jednání ministrů členských zemí Evropské unie odpovědných za otázky rovnosti žen a mužů, které proběhlo dne 26. 10. 2010? A druhá otázka, ta je také velmi důležitá - kdy bude jmenován nový zmocněnec pro lidská práva? A bude nový zmocněnec pro lidská práva rovněž odpovědný za agendu rovnosti žen a mužů?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pouze upozorním, že ústní interpelace jsou na dvě minuty, bylo to lehce přetaženo.

Než začne hovořit pan poslanec Látka, chtěla bych říci, že v tuto chvíli máme ještě 15 interpelaci na pana premiéra Nečase, který bude odpovídat písemně. Upozorňuji proto, že zhruba můžeme skončit někdy po třetí hodině a poté bude následovat interpelace na ostatní členy vlády.

Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, asi se shodneme na tom, že resort dopravy a s ním související realizace dopravních staveb je jednou ze stěžejních součástí každoroční tvorby státního rozpočtu. Často se pak také bohužel stává i zpolitizovanou záležitostí. Mně se však jedná jen o jakousi elementární spravedlnost při přidělování finančních prostředků mezi státem, potažmo Ministerstvem dopravy řízenou organizací Ředitelstvím silnic a dálnic, ta spravuje dálnice a rychlostní komunikace a komunikace první třídy, a kraji, které prostřednictvím svých správ a údržeb silnic obhospodařují komunikace druhé a třetí třídy. Po mnoha konzultacích s krajskými radními pro dopravu na základě vlastních zkušeností i častých reakcí veřejnosti si dovoluji doporučit částečně přerozdělení finančních prostředků pro realizaci rekonstrukcí dopravních staveb, a to ve prospěch krajů. Vyhneme se tak častému údivu občanů nad tím, kdy se například po třech letech provádí rekonstrukce komunikace první třídy, která byla v relativně dobrém stavu. Na ni pak navazuje komunikace druhé třídy, jejíž stav již několik let marně volá po rekonstrukci a finančních prostředků se zde nedostává. Těžko se pak občanům vysvětluje, že se prostředky ze státního rozpočtu rozdělují takto nerovnoměrně a snad i nespravedlivě.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Bude odpovězeno písemně. Dalším vylosovaným je poslanec Antonín Seďa. Já mu tímto uděluji slovo. Upozorňuji, aby se připravil pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane předsedo vlády, před časem jste veřejně prohlásil, že nový americký systém včasného varování, zkratkou EWS, bude s velkou pravděpodobností součástí protiraketové obrany NATO. Tento systém předává informace o odpálení balistických střel, které zachytily americké družice či radary. Zároveň umí určit předpokládané místo dopadu, takže hlavní význam má v posílení schopnosti reakce národního systému protiraketové obrany a civilní ochrany. Pokud by došlo k dohodě na protiraketové obraně Severoatlantické aliance, pak by opravdu mohl být EWS součástí protiraketové architektury aliance, ovšem za předpokladu souhlasu Spojených států amerických.

Takže první otázkou na vás, pane premiére, je, zda souhlas vaší vlády není předčasný.

Vážený pane premiére, základní otázkou je, zda naše země využije, či nevyužije EWS pro ochranu naší země, když dnes nemá Česká republika adekvátní systém protiraketové ochrany. Ptám se tedy, pane předsedo vlády, k čemu nám budou dva terminály, jejichž provoz se odhaduje na 30 milionů korun ročně. Ptám se vás, pane premiére, nezhorší naopak umístění EWS na našem území bezpečnost českých občanů? Osobně se domnívám, že nemá cenu budovat a provozovat systém včasného varování bez toho, že by naše armáda měla schopnost odvrátit případný útok balistickými raketami. Systém EWS je koncipován jako projekt bilaterární obranné spolupráce a teprve na základě budoucího souhlasu Spojených států a Severoatlantické aliance může být diskutováno rozšíření systému v celém rámci aliance.

Pane premiére, ptám se vás, přijde, či nepřijde vaše vláda pro souhlas se záměrem vybudovat terminály včasného varování do Parlamentu České republiky?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní měl být na řadě podle vylosovaného pořadí pan poslanec Jiří Paroubek. Je už tady. Prosím, máte slovo. Další se může připravit pan poslanec Koníček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP