(10.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji za dodržené dvě minuty. Nyní s faktickou se hlásí - bylo to aspoň jako faktická avizované, takže tu opět s tou dvouminutovou - pan ministr Dobeš. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Děkuji vám. Slíbím to, protože v příštím roce se zvedne mzdová základna o 2,1 mld. korun. A já věřím, že i s rozumnými hejtmany dovedeme od září zkorigovat tu ohromnou síť středních škol. Pokud mně v tom pomůžete, pomůžete mi dostát mému slibu.

A co se týče toho osla a té mrkve. Když jsem nastoupil, řekl jsem, že chci zvednout prestiž učitelů, ale i úctu k učitelům. To je to podstatné. Možná že za vlády, ve které vy jste byl, byli učitelé za osly, ale já chci znovu říci: Je to skupina lidí, na kterých stavíme budoucnost, pane hejtmane. A tak je potřeba se k nim chovat. (Mohutný potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě fakticky pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já myslím, že statistika hovoří jednoznačně. Za vlád sociální demokracie stoupaly platy učitelů nejrychleji v novodobé historii České republiky.

Pane ministře (výrazně nahlas), neměl byste utíkat z tohoto sálu, ale poslechnout si to a statistiku si přečíst. Současně, jestli úctu učitelům vyjadřujete tím, že jim už dneska klesají nadtarifní složky mezd, protože vláda ty peníze prostě neposílá, to je realita. V řadě škol jim klesají příjmy, protože školy nemají na to jim dávat nadtarifní složky, čili jim klesají platy, celkové platy. Takže to je zvláštní vyjádření úcty. A ještě teď přicházíte s tím, že studentům, rodičům a učitelům chcete zavírat školy. Dobře. Já to registruji jako plán vlády, která říká: Máme příliš mnoho škol, tak je zavřeme.

Pane ministře, tak mně pošlete seznam škol, kam chodí žáci, kde jsou učitelé - a těch my máme v kraji drtivou většinu - které vy zavřete. Běžte těm učitelům říct, že je vyhodíte z práce, žákům, že budou jezdit do jiné školy, a rodičům, že mají smůlu, že škola, kterou vybrali spolu se svými dětmi, nebo pro ty malé děti, kterou jim vybrali rodiče, tak zaniká. Když to uděláte, dobře.

Dámy a pánové, myslím, že tady je potřeba vzít rozum do hrsti. Přece není cesta dneska školy plošně uzavírat. Samozřejmě nevylučuji, že k nějakému slučování a racionalizaci může dojít. K tomu dochází stále, to je živoucí organismus. Ale uvědomme si, v jaké jsme situaci. Dneska nám praskají, alespoň u nás v kraji, nám praskají základní školy ve švech, protože jsou silné populační ročníky, které nejdřív zavalily mateřské školky, a teď se ta vlna převaluje do prvních a druhých tříd. To je realita. Aspoň v našem kraji je to realita! Já nevím, jestli pan ministr o tom vůbec ví!

Jasně, já chápu, že celý život působil jako psycholog, vězeňský psycholog, že k tomu školství nemá tak blízko. Tak by si to aspoň měl dostudovat! Pane ministře, tak si to prosím aspoň nastudujte, jak to je! (Upozornění na čas.) Protože jestli je logika dneska ty školy hurá akcí zavřít, abychom pak je zase otevírali, jak dorostou tyto silné ročníky, tak to je skutečně hodně zvláštní logika.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A nyní tady máme paní poslankyni Semelovou a pak paní poslankyni Bohdalovou.

 

Poslankyně Marta Semelová: Dobrý den. Pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, chtěla bych zareagovat nejdříve na to, co tady zaznělo o přehuštěné síti. My bychom si měli vzpomenout, kdo tu síť takto přehustil, a to především o gymnázia, soukromé školy střední atd. atd. Bohužel na úkor učňovského školství, které je téměř zlikvidováno a kde nám teď chybějí řemeslníci. To je jedna poznámka.

Druhá věc. Já souhlasím s tím - a vždy jsem to podporovala, my jsme to i navrhovali - aby učitelé byli skutečně dostatečně oceněni, protože učitelé si zaslouží mnohem vyšší platy, než mají a než budou mít. I když já takové iluze o těch platech, jaké tady měl pan ministr Dobeš, nemám. Nicméně školu jako jeden celek tvoří nejen učitelé a žáci, ale také provozní a správní zaměstnanci. A tady bych chtěla říci, že provozní a správní zaměstnanci mají už teď naprosto nedostačující platy, které se pohybují mnohdy pod úrovní minimální mzdy. Týká se to kuchařek, týká se to školníků, uklízeček, hospodářek atd. atd. My si musíme uvědomit, že bez nich prostě škola fungovat nebude. Mnozí z těchto lidí mají hypotéky, mají půjčky a po dalším zdražení a po snížení jejich platů nebudou mít na to, aby to mohli splácet. V Praze třeba mohou z těch škol odejít. Nevím, kdo to tam potom bude dělat, zřejmě se opět najme nějaká firma, která bude chtít zisk a akorát na tom bude vydělávat, celkově se systém prodraží. Ale někde na venkově lidé ani nemají kam odejít. Zvýší se nezaměstnanost, zvýší se chudoba.

Já souhlasím s tím, že skutečně vláda se chová tak, aby rozdělila společnost podle hesla rozděl a panuj, aby rozdělila odborové svazy jeden proti druhému, ale také odborový svaz pracovníků školství navzájem. Myslím si, že je na místě to, že pedagogičtí pracovníci školství se přihlásili svou solidaritou právě k nepedagogickým pracovníkům, kteří se skutečně propadnou do hmotné nouze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď bych požádal paní poslankyni Bohdalovou, která se přihlásila do rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré dopoledne. Dámy a pánové, bohužel pan ministr už odešel nebo někam zmizel, ale on tady zase horoval 2,1 mld. do platů vysokoškolsky vzdělaných učitelů. Ano, beru to. Ale ptám se ho, ptám se ho už poněkolikáté - jak. Změnou zákona? Nebo vládní vyhláškou? Nebo bude ignorovat ty tabulky, které připravují na Ministerstvu práce a sociálních věcí? Já chci vědět, jakým způsobem docestuje 2,1 mld. korun od 1. ledna na platy učitelů. To mě zajímá už asi dva měsíce, ještě jsem na to odpověď nedostala.

A co se týče sítě středních škol, tam opravdu si myslím, a bohužel generálka státních maturit to ukázala, že ne všechny školy, které jsou dneska zapsané v registru středních škol, předávají takové vzdělání mladým lidem, že by se měly udržet na tom pomyslném trhu školství.

Ale pro mě je primárně důležité: Přestaňme proklamovat, že 2,1 mld. půjde do platů vysokoškolsky vzdělaných pedagogů. Řekněme si konkrétně jak, aby ti učitelé, kteří za námi chodí a ptají se nás, jak to bude, jak budeme mít navýšené platy... A my říkáme: No, až to pan ministr vyřeší. Tak ať to vyřeší! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě se hlásí pan poslanec David Rath, tak ho pozvu k mikrofonu.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, chtěl bych využít toho, že v průběhu rozpravy přišel i pan ministr zdravotnictví, a chtěl bych se ho otázat, protože ta věc spolu úzce souvisí. Tedy snížení platů zdravotníků i s tou situací řekněme akce, která běží - Děkujeme, odcházíme. A jak Ministerstvo zdravotnictví chce čelit zesilujícím odchodům lékařů, co s tím chce dělat, protože ta situace je skutečně velice vážná.

A ještě jednu poznámku k tomu uzavírání škol. Ono se to hezky tady řekne. Určitě všude v republice, včetně našeho kraje, existují školy, o které je relativně malý nebo menší zájem studentů či rodičů. Pak jsou školy, o které je zase veliký zájem. Pan ministr říká: Musíme redukovat tu síť škol, tam ušetříme. Dobře. Logicky se tedy nabízí redukovat ty, o které je ten zájem menší či malý, protože samozřejmě ty mají spoustu i ekonomických problémů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP