(12.10 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas v již prvém čtení.

Nyní prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci - a v tomto případě chci říci speciálně vážený pane poslanče Borisi Šťastný, protože předpokládám, že zejména on bude potěšen tímto návrhem. Nejdeme totiž dělat nic jiného, než zdražovat cigarety. (Poznámky z pravé části sálu o omylu řečníka.) Dovolte, abych předložil návrh, který mění sazby spotřební daně... (Poznámky k omylu navrhovatele z pravé strany a ironické poznámky z levé strany sálu, smích.)

Já se strašně omlouvám, podíval jsem se špatně na tabuli. Myslel jsem, že mám spotřební daně, ale mám dluhopisový program. (Smích.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Máte dluhopisový program. (Řečník se vrací ke stolku zpravodajů pro příslušné materiály. Po jeho návratu:) Pane ministře, můžete znovu a lépe. (Veselost.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ještě jednou se opravdu velmi omlouvám, promiňte prosím.

Dovolte, abych vás seznámil s předloženým návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu, které jsou splatné v letech 2011 a 2012, a na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v letech 2011 a 2012.

Návrh předloženého zákona se skládá ze dvou částí. První z nich je úhrada jistin státního dluhu, to znamená, budeme emitovat dluhopisy, z jejichž výtěžků zaplatíme staré dluhy. Jedná se o refinancování státního dluhu. Druhá část navrhovaného zákona se týká zpětného odkupování jistin státních dluhopisů z trhu. Takto navržený zákon získá prostředky z výnosu emitovaných dluhopisů ke zpětnému odkoupení z finančního trhu již vydaných dluhopisů od jejich vlastníků, a to ještě před dobou jejich splatnosti.

My jsme poprvé aplikovali tento přístup v roce 2007, když Poslanecká sněmovna umožnila změnou zákona zkvalitnění refinancování státního dluhu. Samozřejmě v okamžiku, kdy využijeme vhodné situace na trhu a skoupíme dluhopisy, když jsou levnější, znamená to podle mě výraznou úsporu. Vzhledem k tomu, že tato praxe se ukázala jako mimořádně úspěšná, dovoluji si požádat o svolení s jejím pokračováním, na což je potřeba uvolnit příslušné prostředky. Nicméně v obou dvou případech se jedná o prostředky na refinancování. To znamená, schválením tohoto dluhopisového programu se nezvýší státní dluh. Proto děkuji Sněmovně, pokud vyjádří souhlas již v prvním čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Suchánek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, moje zpravodajská zpráva bude velmi krátká, protože bych zde opakoval odůvodnění pana ministra financí. Já jako zpravodaj podporuji schválení v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Neeviduji žádnou písemnou přihlášku, proto se ptám, jestli se někdo hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí. Končím obecnou rozpravu. Ptám se, zda v tuto chvíli chce mít závěrečné slovo pan navrhovatel nebo zpravodaj. Nechtějí - pravděpodobně.

Chci říci, že nebyla podána námitka, nyní proto rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 139 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Poprosím, abyste se dostavili do sálu, a dám hlasovat o návrhu tohoto usnesení.

Kdo je pro? Kdo je proti? (Výsledek hlasování ani jeho pořadové číslo nesděleno. Na displeji: hlasování číslo 39, přítomno 177, pro 81, proti 4, zamítnuto.)

 

Probíhá kontrola hlasování. Poprosím vás o chviličku strpení. K faktické poznámce mám přihlášeného pana Nekla. (Reakce jmenovaného z místa.) Takže odmažu, to byl omyl.

Dámy a pánové, chvilku vydržte, poprosím vás o trpělivost. S námitkou se hlásí pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Dámy a pánové, já se velmi omlouvám, ale skutečně jsem hlasoval ano, a na sjetině mám křížek. Takže se velmi omlouvám, je to zřejmě chyba hlasovacího zařízení, a dovoluji si vás požádat o opakování hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano. O této námitce nyní rozhodneme. Nejdříve vás odhlásím, prosím, abyste se všichni znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

V tuto chvíli nechám hlasovat o námitce pana poslance Mencla proti hlasování, tak jak ji přednesl.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí námitky, prosím, nechť zvedne svoji ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 40, z přihlášených 146 pro 116, proti 6, námitka byla přijata.

 

Budeme tedy znovu opakovat hlasování o usnesení o tom, abychom mohli pokračovat v jednání o sněmovním tisku 139 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování 41 z přihlášených 149 pro 89, proti 7. Tento návrh usnesení byl přijat.

 

Pokračuje tedy projednávání a zahajuji podrobnou rozpravu, do které v tuto chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku. Ještě vidím, že tady mám přihlášeného k faktické pana poslance Votavu. (Reakce z místa.) Nemá, takže vás odmažu. Pokud se nikdo nehlásí do podrobné rozpravy, končím podrobnou rozpravu a chci se zeptat, jestli chce mít závěrečné slovo navrhovatel nebo zpravodaj. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Chci jen poděkovat Poslanecké sněmovně za vstřícné projednání, koneckonců jde o maličkost - je to jenom 274,5 mld. Děkuji. (Veselost. Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2011 a 2012 a na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v letech 2011 a 2012, podle sněmovního tisku 139. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP