(11.30 hodin)

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové. Já jenom potvrdím slova, která už říkal pan ministr, že výbor na svém zasedání doporučuje Poslanecké sněmovně přijetí tohoto návrhu zákona. Jinak se už v tom vystoupení nebudu zmiňovat o tom, co jsem říkal v prvém čtení, ta slova zůstala již stejná, tento zákon je potřebný a podle mého názoru je zpracován velmi dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu a musím říci, že do ní není žádná písemná přihláška. Ptám se tedy, kdo se do této rozpravy hlásí. Hlásí se z místa pan poslanec Rudolf Chlad. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové poslanci, nebudu zdržovat, velice krátce. Dostal jsem na stůl návrh pozměňovacího návrhu od pana zpravodaje Klučky, který jsem si přečetl, a přejdu trošku potom do obecna.

Jenom konkrétně, prosím vás pěkně. V tomto pozměňovacím návrhu, který jste dostali 26., je jedna věc, se kterou se nemůžu ztotožnit, i když není předložen, je to jenom opravdu k tomu, až budou další pozměňováky, aby to chodilo včas. Protože na tak odbornou věc zjistit ty věci, které jsou tam třeba psány, není možné během dvou dnů a je to špatně pro ten výsledek.

Jedná se mi konkrétně jenom o tuhle tu malou věc. Návrh je ten, že vlastně přenáší zodpovědnost z obcí s rozšířenou pravomocí směrem na hasičský záchranný sbor. Prosím vás pěkně, za bezpečnost je zodpovědný v kraji hejtman a následně starosta obce. A jestliže on je zodpovědný, tak musí rozhodovat. Jakákoli dvojkolejnost při krizové situaci při velení je čas, který stojí potom životy lidí. Takže jenom to jsem chtěl poznamenat, že bych neviděl rád tu věc, aby se to dvojkolejnilo a přesunovalo na lidi, kteří nejsou přímo za toto ze zákona zodpovědni. To je to podstatné.

A pak jsem chtěl poprosit: Od rána od 9 hodin máme všichni poslanci na stole štos papírů pozměňovacích návrhů, které by se měly řešit následně během hodiny, dvou. Já jsem nováček, já se omlouvám, ale mně to připadá, že prakticky tomu nerozumím. Nejsem schopen to v lavici přečíst a reagovat na to, jako na tohle to třeba, čemu rozumím víc, než si myslím. Takže se omlouvám, jestli to nebylo úplně tak, jak si pan zpravodaj představoval, a děkuji vám za pozornost.

A ještě jednu věc: Podvýbor pracuje pro IZS týden, takže jsme opravdu neměli možnost, myslím si, že by se k tomu našlo, ale to v budoucnu určitě uděláme, aby té byrokracie v krizovém zákoně bylo co nejmíň, protože tam hraje čas v první řadě roli a ten čas potom znamená, životy lidí.

Takže já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také, pane poslanče. Hlásí se pan zpravodaj Klučka.

 

Poslanec Václav Klučka: Dámy a pánové, ono to v té Poslanecké sněmovně skutečně tak chodí, že pozměňující návrhy v písemné podobě dostáváte před projednáváním. A to není řečeno 14 dnů, tady jste nebyli před 14 dny, ale před projednáváním v této Sněmovně, před druhým čtením právě, proto, abyste je mohli prostudovat. Já se k němu budu jenom v konkrétní diskusi hlásit.

A pokud jde o obavu pana kolegy v tom, že obce s rozšířenou působností nejsou a nebudou odpovědny - prosím, ten hasičský záchranný sbor bude odpovědný za zpracování krizového plánu. Tedy dokumentu, podle kterého pak bude uskutečňovat svoji praktickou činnost v mimořádných situacích. Na tom není nic špatného. Nebude s nikým jiným spolupracovat než s tou obcí a bude to dělat pro ni. To přece není špatné.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Kdo si ještě přeje vystoupit v obecné rozpravě? Pokud nikdo, tak obecnou rozpravu končím. Ptám se, zda si přejí předkladatel a zpravodaj vystoupit se závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do té se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Ano, děkuji, paní místopředsedkyně. Je to ten avizovaný pozměňující návrh, který jste obdrželi na stůl. Má celkem 14 bodů. Tento návrh, jak je uvedeno v odůvodnění, vlastně dolaďuje vztah mezi obcemi s rozšířenou působností, hasičským záchranným sborem, posiluje kraje v odpovědnosti a kontrole plnění úkolů v krizovém plánování. To je velmi důležité tady vědět, že zástupce kraje bude součástí kontrolní skupiny, která bude organizována hasičským záchranným sborem. Tady nejde o žádný spor a jedna významná věc tam je, že rozšiřuje pravomoc Ministerstva průmyslu a obchodu o v podstatě vznik energií, tedy tam, kde se skutečně ta energie vyrábí.

Já vám musím říci dopředu, že toto nejsou mé osobní jenom pozměňující návrhy. Tyto návrhy byly diskutovány a zpracovány společně s předkladatelem, který k nim vyslovil souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Kdo si přeje dál vystoupit v podrobné rozpravě? Pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, paní a pánové, nikoli přímo k meritu věci, pouze na objasněnou, co se oněch pozměňujících návrhů, které dostáváme na lavice, týče. O nich prosím Poslanecká sněmovna může rozhodnout ve třetím čtení výlučně tehdy, pokud na našich stolcích leží nejméně 72 hodin před samotným třetím čtením. Čili je tam dostatečný časový prostor.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kdo další si přeje vystoupit v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím a podrobnou rozpravu tedy uzavírám. Tím také končí projednávání druhého čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců
na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb.,
o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o azylu),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 70/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh tento návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John. Pane místopředsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dovolte mi, abych na základě pověření vlády uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců na území České republiky, zákon o azylu a další související zákony, v rámci jeho druhého čtení. Návrh zákona je podle mého názoru rozsáhle odůvodněn už v rámci prvního čtení. Dovolím si tedy pro připomenutí zdůraznit to nejpodstatnější.

Jak už jsem na předchozí schůzi Poslanecké sněmovny zdůraznil, hlavním cílem vládního návrhu zákona je zohlednit v právním řádu České republiky další nově přijaté právní předpisy Evropských společenství v oblasti cizineckého práva, konkrétně transponovat tři směrnice a adaptovat právní řád České republiky na dvě přímo použitelná nařízení. Do právního řádu České republiky se tak návrhem zákona promítne tzv. návratová směrnice, tzv. sankční směrnice, tzv. směrnice o modrých kartách, nařízení Rady požadující zavedení průkazu o povolení k pobytu se dvěma biometrickými údaji a nařízení Evropského parlamentu stanovující vízový kodex. Mimoto se návrhem zákona plní úkoly vyplývající z usnesení vlády a reaguje se jednak na soudní judikaturu, a to jak na národní, tak i mezinárodní, jednak na poznatky, které se objevily v aplikační praxi. Návrh zákona odpovídá vůli koaličních stran vyjádřené v koaliční smlouvě dohodou nadále prosazovat odpovědnou migrační politiku založenou na vyváženosti úspěšné integrace a potřebné imigrace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP